12 Şubat 2017 19:48

'Yaşam hakkımızı yok sayanlara hayır demek için 8 Mart'a'

Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar günü ve referandum sürecini konuşmak için kahvaltıda bir araya geldi.

Paylaş

Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği'nin 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar günü ve başkanlık referandumuna dair kahvaltılı etkinliğinde söz alan kadınlar 8 Mart taleplerinden birinin 'hayır'ı örgütlemek olduğunu ve yaşamlarını zorlaştıran her şeye 'hayır' diyeceklerini belirtti.

Etkinliğe İranlı kadın doktor Meryem Borakaridiyan da katıldı. 33 yıldır Türkiye'de yaşayan Borakaridiyan , "Bir kadın ve insan olarak söylemek istediklerim var. Kimse kendi yetkisini, tasarruf hakkını bir başkasına vermemeli. Bu referandumda hayır dememin temel sebebi bu" diye konuştu.

İran'da kadınların yaşadığı eşitsizliğe vurgu yapan Borakaridiyan, "İran'da yasalar karşısında eşit değilsin. Mesela iki kadının tanıklığı bir erkeğin tanıklığına eşit sayılıyor. İran'da çocuk evliliği yasalara göre 15. Yani 15 yaşındaki kız çocukları evlendiriliyor. Örneğin evliyseniz ve işe girmek istiyorsanız mutlaka eşinizin izni gerekiyor ya da yurtdışına çıkmak istiyorsanız yine kocanızın izni olması gerek. İran'daki yasalar kadınları kısıtlıyor. Kısıtlanmış ve kalıplara sığmış oluyorsunuz. Yani karar yetkileriniz bir başkasında. Buradaki durum da beni endişelendiriyor. Halk olarak irademiz bir kişiye teslim ediliyor. Yasama yürütme yargı tek bir kişinin elinde olacak buna karşı hayır demeliyiz. Tek çatı altında hızlı ve birlikte mücadele ederek hayır'ı genişletmeliyiz" dedi.

Etkinliğe katılan Demokratik Alevi Derneği'nden Sümbül Beltir ise "Yan yana gelmemiz, birbirimizi ayrıştırmamamız gerekiyor. Geçmişte ne kadar çok ayrıştıysak o kadar ağır bedeller ödedik. Bu referandum sürecinde kadınlar bu işe el atmalı çünkü kadınlar bu işe giriştiğinde bir yerlere varılabilir" diye konuştu.

Kadınlar etkinliği sonlandırırken "Yaşama hakkımızı ve özgürlüğümüzü yok sayanlara hayır demek ve dayanışmayı büyütmek için Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nde bir araya gelelim" diyerek 11 Mart tarihinde gerçekleşecek şenliğe tüm kadınları davet etti. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

'Torun Osmanoğlu' tarih bilgisini konuşturmayı sürdürüyor

SONRAKİ HABER

7 Grammy ödüllü Al Jarreau yaşamını yitirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...