12 Şubat 2017 13:04

İzlanda’da devlet yurdunda çocuklara şiddet skandalı

İzlanda, devlet yurtlarında kalan engelli çocuklara şiddet skandalıyla çalkalanıyor.

Paylaş

İskandinavya ülkelerinden İzlanda, devlete ait yetiştirme yurtlarında kalan engelli çocuklara uygulanan şiddet ve kötü muamele skandalıyla çalkalanıyor.

6 profesör ve uzmanlardan oluşan komisyon, 1952 ila 1993 yılları arasında İzlanda’nın en büyük yetiştirme yurdu Kopavogseli’de kalan engelli çocukların 40 yıl boyunca cehennem hayatı yaşadıklarını ortaya koydu. 

178 ÇOCUĞA İŞKENCE

Raporda, fiziki ve psikolojik engelli 178 çocuğun şiddete uğradığı ve bazı çocukların kendi kusmuklarını yemeye zorlandıkları belirtiliyor. Çocukların uzun süre odalarına kapatıldıklarını ve bazı hallerde bağlandıkları, bazı çocukların kendilerini sakatladıkları belirtilen raporda, olanların en büyük sorumluluğunu İzlanda devletinin taşıdığına vurgu yapılıyor.

Komisyon Başkanı Aile Hukuku Profesörü Hrefna Fridriksdottir, yurtta sürekli olarak finans sorunu ve personel eksikliği olduğunu, bunun da enstitüde şiddet ve kötü mualeme kütürünü yarattığını söylüyor. 

Kopavogseli yetiştirme yurdu 1993 yılında kapatılmıştı. 2010 yılında kabul edilen bir yasa kötü muamele ve şiddet uğrayan kişiler ve yakınlarına devletten tazminat talep etme hakkı tanıyor. (Stockholm/EVRENSEL)
 

ÖNCEKİ HABER

Lavrov: ABD’nin Suriye’de iş birliği yapacağına eminim

SONRAKİ HABER

Irak Cumhurbaşkanı’ndan eylemleri bitirme çağrısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...