14 Haziran 2012 02:08

Beyyazı’da barbarlık yoluna halk direnişi

Beyyazı halkı taş ocaklarının faaliyete geçmesi için yapılmak istenen yolu bir kez daha engelledi. Daha önce de taş ocaklarının kapanması için alanlara çıkan Beyyazı halkı taş ocaklarını çalıştıran firmanın faaliyetlerini sona erdirmişti. Bunun üzerine Vali, Beyyazı Belediye Başkanı ve taş ocağı sahipleri bir araya gelerek

Beyyazı’da barbarlık yoluna halk direnişi
Paylaş

2.BARBARLIK YOLU DA AÇILAMADI

Sabahın erken saatlerinde yol yapım çalışmaları için Afyonkarahisar Belediyesine ait iş makinelerinin geldiği duyulunca tarlalarda çalışan kasaba halkı işlerini bırakıp, kasaba meydanında toplanıp Beyyazı Belediye binasına yürüdü. Daha sonra meydana geri dönen kasaba halkı iş makinelerinin çalıştığı alana doğru yürüyüşe geçti. İş makinelerinin bulunduğu yerde güvenlik önlemi alan jandarma ve çevik kuvvet ekipleri halkın alana gelmesiyle birlikte dağıtmak için güç kullandı. İş makinesinin önünde oturmak isteyen halka panzerle su sıkarak müdahale eden güvenlik güçleriyle halk arasında arbede yaşandı. Çıkan arbede ve panzerin müdahalesi sonucunda bir kadın fenalaşarak ambulansla götürüldü. Arbede esnasında iş makinesinin önüne oturan halkın üzerine iş makinesinin sürülmesinin üzerine halk iş makinesine müdahalede bulundu. Yaşanan arbede sonrasında halk oturma eylemlerine devam ederek iş makinesinin çalışmasına izin vermedi. İş makinesini çalıştıramayacağını anlayan yetkililerin iş makinesini geri çekmeleri sonucu Beyyazı halkı işinin başına döndü.

BEYYAZILI KADINLAR KAZANACAK

Beyyazı’da yaşanan bu süreçten en büyük zararı kendilerinin gördüğünü söyleyen kadınlar bu mücadelenin de kendi mücadeleleri olduğu söyledi. Taş ocaklarının kâr hırsı yüzünden tarlalarının veriminin düştüğünü, hayvanlarının düşük yaptığını söyleyen kadınlar kendilerine verilen zararın bu kadarla kalmadığını çocuklarının ve kendilerinin psikolojik anlamda da etkilendiğini söyledi. Taş ocaklarını İsrail’e kendilerini de Filistin halkına benzeten kadınlar “Onlar ne kadar güçlü olurlarsa olsunlar ne kadar paraları olursa olsun kaybeden biz olmayacağız kaybeden onlar olacaktır” diyerek taş ocaklarını açtırmayacaklarını söylediler. Belediye söz hakkı istediklerini belirten kadınlar, “Beyyazı mücadelesinde önemli bir yerimiz var. Eskiden tek başlarına güçlü değildik ama artık birlik olduk ve bu yüzden yenilmeyeceğiz. Beyyazı halkı kadınlarıyla birlikte kazanacaktır” diye konuştu.

Önlerine getirilen projeleri kabul etmeyeceklerini bildiren kasaba halkı “Yolun tarlalarımızdan geçip geçmeyeceğinin önemi yok. Güzelim ovasının verimini bu kadar düşüren bu taş ocakları sadece kâr hırsı ve tarımı yok etmeye yönelik bir girişim” dediler. Kendilerine illa bir yerlerden taş karşılanması gerekli olduğunu söyleyen yetkililere de cevap veren kasaba halkı yaşam anlarının bulunmadığı onlarca dağlık alan olduğunu hatırlatarak kasabalarında taş ocağı istemediklerini yenilediler.

EMEK PARTİSİ BEYYAZILININ YANINDA

Beyyazı  halkının yanında olduklarını belirten Emek Partisi İl Başkanı Hasan Koçak “Ben de Beyyazılıyım. Taş ocakları kasabamıza çok zarar vermiştir. Beyyazı halkı mücadelesinde sonuna kadar haklıdır” dedi. Sermayenin ve onun iş birlikçilerinin daha fazla kâr hırsıyla yaşam alanlarını adeta talan ettiğini vurgulayan Koçak, “Beyyazı halkın bu haklı mücadelesini yakından izliyoruz. Bu politikalar yüzünden Güzelim Ovasının tarımı bitmeye yüz tuttu. Hayvancılık azaldı” dedi. (Afyonkarahisar/EVRENSEL)


EVRENSEL VE HAYAT TELEVİZYONU MUHABİRİNE HALK SAHİP ÇIKTI

Beyyazı’da olayların başlaması sırasında güvenlik güçleri tarafından görüntü alması engellenmek istenen muhabirlerimize halk sahip çıktı. Güvenlik güçlerinin müdahalesi ile karşı karşıya kalan ve gözaltına alınmak istenen muhabirlerimiz halkın müdahalesiyle görüntü alabildi. Haber verilmesine rağmen Evrensel ve Hayat Televizyonu muhabirleri dışında hiçbir basın kuruluşunun Beyyazı’da olmadığını söyleyen kasaba halkı; taş ocaklarının da ortağı oldukları basın tarafından haksız taraf ilan edildiklerini söyledi.

ÖNCEKİ HABER

Halkın anadili seçmeli ders olarak verilemez

SONRAKİ HABER

Genciz ve güçlüyüz, onlar bundan korkuyorlar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...