12 Şubat 2017 06:24

Akın Birdal’dan ‘Hayır’ kampanyalarının engellenmesine tepki

Diyalog Grubu üyesi Akın Birdal, basına dönük baskılarla ‘Hayır’cıların sesinin halka ulaşmasının engellendiğini söyledi.

Paylaş

Tahliye edilen Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Ahmet Türk'ü ziyaret etmek amacıyla Mardin’e gelen Diyalog Grubu üyesi ve insan hakları savunucusu Akın Birdal, başkanlık referandumuna ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Anayasa değişikliği ile temel hak ve özgürlüklerin tartışmaya açıldığını söyleyen Birdal, bunun referandum konusu olamayacağını ifade etti. Birdal, “Bu 18 maddede demokratik anayasanın öznesi herkestir. Şimdi bu referandum sürecine herkes demokratik biçimde katılamıyor. Tek bir adamın yönetimi ve bir zümrenin otoritesi öngörülüyor. Oysa bu coğrafya, çoğulcu bir coğrafya. Bu anayasa herkesin benim anayasam diyebileceği bir anayasa metni değil. Kendisini ifade ettiğini göremiyor insanlar. Bu nedenle Türkiye bir yol ayrımında” dedi. Referandum tartışmasıyla kutuplaşmanın arttığını ifade eden Birdal, kararsızların bu süreçte yalnızlaşacağını söyledi.

Tutuklu milletvekillerini hatırlatan Birdal, Kürt siyasetine karşı hükümetin giriştiği baskılara Avrupa’nın sessiz kalmasını eleştirdi. Birdal, “Avrupa, batı dünyası ne diyor? Oysa onlar için demokrasinin olmazsa olmazı, seçilmiş olmaktır” ifadelerini kullandı.

Anayasa değişikliğine ilişkin halkın haber alma haklarının da kısıtlandığına dikkat çeken Birdal, “Örneğin Demokrasi İçin Birlik Hareketi ve başka demokrasi güçleri ‘Hayır’ kampanyasını başlattı. Peki, bu gerekçelerimizi topluma, halka nasıl anlatacağız? Kanallar kapatıldı, sizler aracılığıyla ve sosyal medya kanallarını kullanarak kendimizi ifade etmeye çalışacağız ama ifade ve basın özgürlüğü olmadan referandumun demokratikliğinden söz edilemez” dedi.

'REFERANDUM KÜRTLER İÇİN HESAPLAŞMA FIRSATI'

Referandumda her şeye rağmen ‘Hayır’ çıkma olasılığının yüksek olduğunun altını çizen Birdal, bazı Kürtlerin evet diyeceği yönünde ortaya atılan tartışmalara da, “Asıl suçlar Kürt halkına karşı işlendi. Bu nedenle referandum Kürtler için bir hesaplaşma fırsatı” yanıtını verdi.

Referandum sonucunun ‘Hayır’ çıkmasının ‘Evet’çiler için de yararlı olacağını söyleyen Birdal, “Bir takım provokasyonlarla karşılaşılabilir. Kamplaşmayı daha da derinleştirebilirler. Bunlara da zemin yaratmadan barış diliyle, eşit, özgür, bir arada yaşama projemizi anlatmalıyız” uyarısında bulundu.

‘İNSANI İNSAN YAPAN HAK VE ÖZGÜRLÜKLERİDİR’

Neden ‘Hayır’ dediklerini gelecek hafta yapacakları basın toplantısı ile aktaracaklarını ifade eden Birdal, “İnsan; hakları, kuvvetler ayrılığı, demokrasi ve hukukun üstünlüğünün olmadığı bir yerde özgürce düşüncelerini ifade edemez. Bizim bir sözümüz var. İnsan, haklarıyla insandır. İnsanı insan yapan, hak ve özgürlükleridir. Eğer halk bunlardan yoksun bırakılmak isteniyorsa biz buna itiraz edeceğiz ve kabul etmeyeceğiz” dedi. (DİHABER)

İnteraktif Sayfa: Anayasa değişikliği paketinin madde madde ayrıntılı değerlendirmesi...

ÖNCEKİ HABER

İşçiler: Şirvan'dan Soma’ya ‘Hayır’ için gerekçemiz çok

SONRAKİ HABER

Suriyeli bebek ve anneyi fareler kemirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...