12 Şubat 2017 00:42

İşsizlik kaygısı büyüyor: İşçiler geleceğe umutlu bakamıyor

Çorlu ve Çerkezköy'de son dönemde yüzlerce işçinin işten atılması, işçiler arasında işsizlik kaygısını büyütüyor.

Paylaş

Krizin söylentisi dahi işçileri perişan etmeye yetti. Önemli sanayi merkezlerinin başında gelen Trakya’da uzun süreden sonra ilk defa işçiler işsizlik tehdidi ile karşı karşıya olduklarını hissediyor. Kriz beklentileri ve söylentilerini gerekçe gösteren patronların ilk önlemi işçileri kapı önüne koymak oluyor. 

Çorlu ve Çerkezköy’de son dönemlerde onlarca fabrikadan yüzlerce işçinin işten atılması, işçiler içinde işsizlik kaygısını büyütüyor. Daha önce işsizlik oranlarının ülke geneline kıyasla düşük olduğu Çorlu-Çerkezköy sanayi havzasında işçiler, uzun süre sonra işten atılma ve iş bulamama kaygısı içinde. 

İŞSİZLİK KORKUSU HERKESİ SARDI

Geçen hafta 30 işçinin işten atıldığı Bahariye Halı’da çalışan bir işçi “Fabrikada işten atmaların devam edeceği söyleniyor. Ben de dahil ilk defa herkes işten atılmaktan bu kadar korkmaya başladık. Çünkü daha önce işten atılsan bir hafta içinde iş bulurdun. Ama şimdi durum değişti. Duyuyoruz her yerden işçi atılıyor. İşsizlik korkusu herkesi sarmış durumda” diyerek işçilerin içinde bulundukları ruh halini anlattı. 

PATRON FIRSATI KAÇIRMIYOR

Fabrikalarda üretimin belirli oranda azaldığını söyleyen Altın İplik’ten atılan bir işçi “Patronlar bu durumu fırsata çevirmek istiyor. Ocak zamları yaklaşıyor. Patronlar her zam döneminde ‘İşler kötü, kriz var’ diyerek zamları düşük tutmak istiyorlar. İşçileri işten atıyorlar. Ama bu sefer biraz farklı. Büyük küçük bütün fabrikalar işçi çıkarıyor” dedi.

KÂRDA TEK OLAN PATRON, FATURAYI ÖDERKEN İŞÇİYİ ORTAK EDİYOR

Üretimdeki en ufak daralmanın faturası işçiye işsizlik olarak kesiliyor. Güneş Enerjisi panelleri üreten Atlas Alüminyum’da 18 işçi önce ücretsiz izine çıkarıldı, daha sonra da işten atıldı. Çalışırken düzensiz ücret alan işçiler atılınca bir aylık ücretleri de içeride kaldı. Birkaç aydır işler yavaşlayınca maaşları almadan, önce ücretsiz izine çıkarıldıklarını, daha sonra da işten atıldıklarını söyleyen Atlas Alüminyum işçileri “İşler iyiyken, her gün TIR’larla mal gidince patron ‘Bu ay çok kazandık’ diye bize daha fazla para vermiyordu. Ama işler biraz durunca hemen işten çıkarıyor. Faturayı hep biz ödüyoruz. Kârda tek olan patron faturayı ödemede işçiyi ortak ediyor” diyerek tepkisini gösteriyor. (Tekirdağ/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

‘Hayır’ diyen Türk Büro-Sen Genel Başkanı'na silahlı saldırı

SONRAKİ HABER

‘Söylemezsek çatlarız’ diyen kadınlar ‘Hayır’ı örgütleyecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...