12 Haziran 2012 17:55

Öğrenciler değil eğitim sistemi başarısız

Nazik Kıraç adlı öğrencinin SBS stresinden dolayı intihar etmesi üzerine sendika temsilcilerinden tepki geldi. Temsilcilerin ortak görüşü öğrencilerin değil eğitim sisteminin başarısız olduğu.8. Sınıf Öğrencisi Nazik Kıraç, cumartesi sabahı, ardında “Sevgili ailem! Böyle olmasını istemezdim. Ben de isterdim bu

Öğrenciler değil eğitim sistemi başarısız
Paylaş
Fırat Turgut / Derya Kaplan

8. Sınıf Öğrencisi Nazik Kıraç, cumartesi sabahı, ardında “Sevgili ailem! Böyle olmasını istemezdim. Ben de isterdim bu dünyada yaşamayı... Ancak başarılı olamıyorum... Ben dedemin gittiği yere gidiyorum. Sizi seviyorum” yazılı not bırakarak kendini odanın tavanına astı.

Konuyla ilgili görüşlerini aldığımız Eğitim Sen Genel Başkanı Ünsal Yıldız, bu intiharın bir istisna olarak görülmemesi gerektiğine dikkat çekerek, eğitim sisteminin umutsuz bir ortam yarattığının altını çizdi. Atanamayan öğretmenlerin de intihar ettiğini belirten Yıldız, “Bu olay Türkiye’deki çocukların ruh halinin geldiği noktayı yansıtıyor. On binlerce çocuğumuz benzer bir umutsuzluğu taşıyor. Siyasal iktidarın makyaj yaptığı eğitim sisteminin vahimliğini ortaya koyuyor” dedi.

İKTİDAR TEDBİR ALMALI

Türk Eğitim Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk da intiharı acı bir durum olarak değerlendirirken, öğrencilerin yıllardır yarış atı olarak kullanılmasının bir sonucu olduğunu bildirdi. Koncuk şöyle konuştu: “Bütün veliler bu olaydan ders çıkarmalı. Hayatı sınava dayalı olarak düşünmememiz lazım. Bu olaydan sonra hem bizim, hem de siyasi iktidarın gençleri iyi anlaması lazım. Çocuklarımız başarısızlığı hayatın sonu olarak görmemesi lazım. Çocuklarımızın bunu düşünmesini sağlamamız lazım. Çocuklarımızı bu durumlardan kurtarmak için siyasi iktidarın tedbir alması lazım.”

Eğitim-Bir-Sen Genel Sekreteri Ahmet Özer de öğrencileri, başarısız olduğunda ailesinden tepki göreceği yönünde düşünceye sevk ettirecek bütün davranışlardan kaçınılması gerektiğinin altını çizdi.

Öğretmenlerin, öğrencilerin ailelerinden gelebilecek bu tür baskılar karşısında dikkatli olması ve bunu fark ettiği anda aileyle iletişime geçmesinin yararlı olacağını ifade etti. (İstanbul/EVRENSEL)


BAŞARI SORULARI CEVAPLAYIP YÜKSEK PUAN ALMAKLA OLMAZ

Prof. Dr. Serdar M. Değirmencioğlu – Cumhuriyet Üniversitesi Psikoloji Bölümü:
Başarılı olmak ne okulda takdir veya teşekkür almak, ne de SBS, LYS ve türevlerinde yüksek puan almak ile tanımlanabilir. Başarı, bir yetkiliden alınan takdir veya bir dizi sınavda yine yetkili olanların sorduğu sorulara doğru yanıt vermek ve puan toplamakla da olmaz.
Başarılı olmak, bir gencin dünyaya katkıda bulunabilmesi ile olur. Ezberci, sorgulamayı teşvik etmeyen, tam tersine cezalandıran bir eğitim sistemi dünyaya katkıda bulunabilecek gençler yetiştirmez. Topluma, doğaya ve dünyaya yabancılaşmayı getirir. Mağdur ve zayıf bireyler üretir.
Eğer başarı göstergeleri aranıyorsa, bunlar karşı çıkmayı içerecektir. Nelere karşı çıkmak? 4+4+4 gibi bilimsel olmayan ve dayatmacı düzenlemelere karşı çıkmak. Yarışma sınavlarına dayalı, ezberci, bilimsel olmayan ve sorgulamayı cezalandıran bir eğitim sistemine karşı çıkmak. Sınavdan bir gün önce puan sistemini değiştiren, şifre skandallarına rağmen hesap vermeyen ÖSYM’ye karşı çıkmak. Paralı eğitimin dayatılmasına karşı çıkmak...

ÖNCEKİ HABER

Devlet sussun kadınlar konuşsun

SONRAKİ HABER

Bin tane Bekir Kaya yarattınız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...