11 Şubat 2017 17:45

Kadınlar Özgecan için sokaklardaydı

Eskişehir ve İzmir'de, yüzlerce kadın bir araya gelerek ölümünün yıl dönümünde Özgecan Aslan'ı andı.

Paylaş

Eskişehir Demokratik Kadın Platformu (EDKP) Mersinin Tarsus ilçesinde öldürülen üniversite öğrencisi Özgecan Aslan’ın ölümünün ikinci yıl dönümü için Eskişehir İsmet İnönü Caddesi’nde bir araya gelerek anma gerçekleştirdi. “Kadın Cinayetlerine Hayır” yazılı pankartın açıldığı anmada sık sık “Özgecan “Aslan İsyanımızdır” “Erkek Adalet Değil Gerçek Adalet” sloganları atıldı.

EDKP üyesi Handan Ustabaş, “Namus KHK’leriyle iffet arayan, cinsiyetçi ve gerici politikalarıyla şiddeti, tecavüzü ve kadın cinayetlerini meşrulaştıran AKP iktidarı gelinen bu tablonun sorumlusudur” dedi.

‘TÜM KADINLARIN İSYANI OLMAK İÇİN SOKAKLARDAYIZ’

Ustabaş, kadınlar olarak Özgecan’ ın ve katledilen tüm kadınların isyanı olmak için sokaklarda olduklarını ifade ederek, “Saldırıya uğradığımızda çığlık atmamızı öğütleyenlerin bir ormanın derinliğindeki Özgecan’ın çığlığını duyup duymadığını kadınlar olarak bir kez daha buradan soruyoruz” şeklinde konuştu. 

‘HER ŞEYİN ÇÖZÜMÜYMÜŞ GİBİ BAŞKANLIĞI DAYATMAYA KALKIYOR’

Kadınlara yönelik saldırıların hükümetin politikalarından bağımsız olmadığını aktaran Ustabaş, “Şiddeti görmezden gelen, kadına yönelik şiddeti algıda seçicilik diyen AKP iktidarı; şimdi her şeyin çözümüymüş gibi başkanlık sistemini bize dayatmaya kalkıyor” diyerek başkanlık sisteminin Türkiye’deki sorunları çözmeyeceğinin altını çizdi. 

‘HAYATLARIMIZI TEK ADAMA TESLİM ETMEYECEĞİZ’

Ustabaş son olarak, “Kadınlar olarak emeğimizin, bedenimizin, kimliklerimizin ve hayatlarımızın ipini tek bir adama teslim etmeyeceğiz” şeklinde konuştu..

İZMİR'DE YAŞAMAK İSTİYORUZ BULUŞMASI

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) ve Sosyalist Kadın Meclisi’nin (SKM) her ayın 11’de gerçekleştirdikleri “Yaşamak istiyoruz” buluşmasını İzmir Konak ilçesine bağlı Alsancak semtinde bulunan Erbil Süel’in önünde gerçekleştirdi. Bir çok sivil toplum örgütünün katıldığı buluşma, iki yıl önce Mersin’de katledilen Özgecan Aslan ve Adana'da katledilen Şehriban Elmas’a affedildi. “Yaşamak istiyoruz” pankartının açıldığı eylemde Özgecan Aslan ve Şehriban Elmas’ın fotoğrafları taşındı. Eylemde basın açıklamasını SKM üyesi Gözde Kızılçelik okudu. Özgecan’dan önce yüzlerce kadının erkekler tarafından katledildiğini belirten Kızılçelik, kadınların sonrasında da katledilmeye devam edildiğini söyledi. 

2016 yılında 328 kadının katledildiğini aktaran Kızılçelik, “Tecavüzcü, insan tüccarı aşağılık IŞİD düzeniyle onun başka bir yüzü olan AKP hükümetinin erkek saltanatı arasında ki benzeşme bugün daha belirgin bir görünüm kazanıyor. Yasaklarla sokağa çıkmamızı engellemeye çalışan AKP hükümeti başaramadı, direndik, her şeye rağmen sokağa çıktık ve kazandık. Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz. Tüm kadınları da kadın isyanını büyütmeye, yaşamak istiyoruz şiarıyla sokakları kuşatmaya devam ediyoruz” dedi.

Kızılçelik son olarak tüm kadınlara, 14 Şubat günü Bayraklı adliyesinde gerçekleşecek olan Şehriban Elmas davasına katılım çağrısında bulundu. (DİHABER)

ÖNCEKİ HABER

Dünyanın en büyük bakır madeninde grev

SONRAKİ HABER

Şevket Çoruh'tan İrfan Değirmenci'ye destek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa