11 Şubat 2017 17:03

Bangladeş’te grevci işçiler iki aydır tutuklu

ITUC, Bangladeş’te 26 tekstil işçisinin asgari ücrete zam talebiyle çıktıkları grev nedeniyle tutuklanmasını protesto etti.

Paylaş

Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC) Bangladeş’te, aralarında sendikacıların da olduğu 26 tekstil işçisinin, asgari ücrete zam talebiyle çıktıkları grev nedeniyle tutuklanmasını protesto etti. Geçtiğimiz aralık ayından beri tutuklu bulunan işçilerin bırakılması istendi. 

Yapılan açıklamada, Başkent Dhaka’da bulunan tekstil bölgesi Ashulia’daki sendika ofisinin basılarak dağıtıldığı ve zorla kapatıldığı da belirtildi. Baskın sırasında sendikanın üyelik dokümanları yakıldı ve mobilyalar tahrip edildi. Bangladeş’te tutuklamaların yanı sıra, son aylarda yapılan eylemler nedeniyle 1600’den fazla işçinin ve sendikacı da işten atılmıştı. 

ITUC: İŞÇİLERİ BIRAKIN!

ITUC Genel Sekreteri Sharan Burrow, yaptığı açıklamada, Bangladeş’in temel işçi haklarının ihlal edilmesi konusunda “korkunç bir rekor”a sahip olduğunu belirterek, ailelerinin geçimlerini sağlamak için ücret zammı isteyen işçilere yönelik son saldırılara da tepki gösterdi. Burrow, hükümetin uzun süredir devam eden sendika düşmanlığının, işçileri zor durumda bıraktığı ve güvenli çalışma koşullarından mahrum etiğini de ifade ederek, “Tutuklu işçilerin serbest bırakılmasını ve hükümetin temel işçi haklarına yönelik görevlerini yerine getirmesini talep ediyoruz” dedi. 

Burrow, Avrupa Birliği’nin ve Bangladeş ile özel ticari anlaşmaları olan ülke ve kurumların düzgün ücretler ve çalışma koşulları için hükümete baskı uygulamalarını istedi, “Bangladeş ile iş yapan dünya markaları bu konudaki sorumluluklarını üstlenmelidir” dedi. 

Birçok ünlü tekstil markası, iş gücünün ucuzluğu nedeniyle ürünlerini Bangladeş’te üretiyor. Bir “tekstil cehennemi” olarak ülkede işçi hakları yok sayılıyor. Ülkede 3.6 milyon tekstil işçisinin bulunduğu tahmin ediliyor. Sadece başkent Dhaka’da 4 bin 500 fabrika var. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Takipsizliğe itiraz

SONRAKİ HABER

'Hayır' diyeceğini açıklayan İrfan Değirmenci işten atıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...