11 Şubat 2017 16:42

Demirtaş’a gittiği her ilden dava açılmış

Avukat Mahsuni Karaman, tutuklu bulunan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın gittiği her ilden hakkında dava açıldığını söyledi.

Paylaş

Tutuklu HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş hakkında bugüne kadar 31 farklı dava açıldığına dikkat çeken Avukat Mahsuni Karaman, Demirtaş’ın gittiği her yerde hakkında dava açıldığını söyledi. 

Mecliste 20 Mayıs 2016’da yapılan tartışmalı anayasa değişikliğiyle birlikte milletvekillerinin yasama dokunulmazlıkları geçmişe dönük olarak kaldırıldı. Dokunulmazlıkları kaldırılan 55 HDP milletvekili hakkında hazırlanan 510 fezleke hızlıca davalara dönüştürüldü. 55 vekil hakkında, 645 farklı suçlamadan açılan davalarda toplam 18 müebbet ve 3 bin 126 yıl hapis cezası istendi. 

HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş hakkında tutuklu olduğu dava dahil şu ana kadar 31 dava açıldığını belirten Karaman, “Bu süreçte Sayın Demirtaş yargılandığı dosyaların birinden beraat ederken, birinden de kovuşturmanın ertelenmesi kararı verilmiş. Geriye kalan 29 dava dosyasının yargılanması da devam ediyor. Demirtaş’ın tutuklu olduğu ana dosya da toplam 31 soruşturma dosyası (fezlekeden) oluşuyor” dedi. Karaman, Demirtaş hakkında 100’e yakın fezleke hazırlandığını belirterek, Demirtaş’a başka davaların da açılabileceğini söyledi. 

Karaman, Demirtaş’ın Diyarbakır’da tutuklu olduğu dava hariç hakkında açılan davalar ve soruşturmaların önemli bir kısmının “cumhurbaşkanına hakaret”, “başbakana hakaret”, “Suç ve suçluyu övmek”, “Devlet büyüklerini aşağılama” ve propaganda suçlarından oluştuğuna dikkat çekti. Karaman, Demirtaş’ın hakkında açılan davaların çeşitli tarihlerde yaptığı basın açıklamaları ve halk toplantılarında yapmış olduğu konuşmalar nedeniyle açıldığını kaydetti. 

Demirtaş hakkında açılan davalarda yüzlerce yıl hapis cezası istendiğini belirten Karaman, “Demirtaş’ın siyasi parti faaliyetleri nedeniyle gittiği Diyarbakır, Şırnak, Mardin, Midyat, Silopi, Van, Erciş, Doğubeyazıt, Bingöl, Ankara, Kayseri, İstanbul, Adana ve Mersin gibi il ve ilçelerde yaptığı konuşmalar dava konusu yapılmış” dedi. 

‘BÜTÜN DAVALARDAN BERAAT EDECEK’

Demirtaş’a açılan davalar incelendiğinde soruşturmaya konu olan ifade ve beyanların tamamının siyasi parti faaliyeti olduğunu altını çizen Karaman, “Bu ifade ve beyanlar daha önce Sayın Demirtaş tarafından Meclis kürsüsünde, çalışmalarında, Meclis grup toplantılarında dile getirildiği hususlardır. Aslında bu yönüyle de bu beyan ve ifadelerden dolayı Anayasa’nın 83’üncü maddesi uyarınca sorumlu tutulması hukuken olanaksızdır. Konuşmaların tamamı yasama sorumsuzluğu kapsamında kalan ve siyasi parti faaliyeti olarak nitelenebilecek beyan ve ifadelerdir. Sayın Demirtaş ileride bu davaların tamamından beraat edecektir. Yerel mahkemelerce verilecek herhangi bir aksi karar da Anayasa Mahkemesi ve AİHM’den dönecektir” diye belirtti. (DİHABER)

ÖNCEKİ HABER

Yurt dışından çağrı: Siyasal her yerde!

SONRAKİ HABER

Takipsizliğe itiraz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...