11 Şubat 2017 15:55

Saldırıya uğradılar, mağdurken sanık oldular!

Kayseri’deki bombalı saldırı sonrası kaldıkları yurtta ırkçıların saldırısına uğrayan ve hastanede gözaltına alınan 2 kişinin iddianamesi tamamladı.

Paylaş

Cansu PİŞKİN
İstanbul

Kayseri’deki bombalı saldırı sonrası kaldıkları yurtta ırkçı grupların saldırısına uğrayan, ardından da bombalı saldırıyla sosyal medyadan dalga geçen 2 kişiyle karıştırılarak tedavi gördükleri hastanede gözaltına alınan Erciyes Üniversitesi öğrencileri F.C ve İ.G, hakkında  iddianame tamamlandı. Gizli tanık ifadesi ve sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek tutuklanan F.C ve İ.G, Roboskîli ailelerin ve  HDP Eş Başkanları ile Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’ın fotoğraflarını paylaştıkları için  “örgüt propagandası”yla suçlanıyor. 

Kayseri’de 17 Aralık 2016’da 14 askerin yaşamını yitirdiği bombalı saldırının ardından kentteki yurtlarda Kürt öğrencilere dönük saldırılar yaşanmıştı. Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) Erkek Öğrenci Yurdunda kalan F.C ve İ.G de, yurttaki odalarına giren ırkçı bir grup tarafından darbedilmiş, daha sonra kaldırıldıkları hastanede polis tarafından gözaltına alınmışlardı. Sorgu sırasında herhangi bir bilgiye ulaşamayan polisler, F.C ve İ.G’den sosyal medya hesaplarının şifresini istedi. Sosyal medya hesabı bulunmayan F.C, iki gizli tanığın ifadesiyle, İ.G ise sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımlar gerekçe gösterilerek 18 Aralık 2016 tarihinde tutuklanmıştı. Saldırıyla dalga geçen 2 kişinin F.C ve İ.G olmadığı gerçek şahısların yakalanmasıyla anlaşılmıştı. 

TUTUKLAMAYA GEREKÇE GİZLİ TANIK İFADELERİ 

İki buçuk aydır tutuklu olan F.C ve İ.G hakkında hazırlanan iddianamede, F.C. hakkında gizli tanık beyanları olduğu, hakkında bu nedenle soruşturma başlatıldığı ifade ediliyor. İddiaya göre tanıklar, F.C’nin iki yıl önce birlikte oturdukları kafede PKK lehine konuşmalar yaptığını beyan etti. İ.G hakkındaki soruşturmanın ise, sosyal medya paylaşımlarının tanıklar tarafından kolluk birimlerine iletilmesinin ardından başlatıldığı belirtildi. 

ROBOSKÎLİ AİLELERİN FOTOĞRAFLARI SUÇ SAYILDI

Cumhuriyet Savcısı Salih Kılıçdağı tarafından hazırlanan iddianamede, “Roboskîli aileler: HDP’nin seçim zaferi faillerinin yakalanması için umut oldu”, HDP Eş Başkanlarıyla Yunanistan Başkanı Aleksis Çipras’ın fotoğrafının bulunduğu “SYRIZA: HDP’nin büyük başarısını kutluyoruz” ve Emek Partisine ait “Yılmamak için yıkacağız” başlıklı görseller “örgüt propagandası” suçlamasına dayanak yapıldı.  Sosyal medya hesabında yaptığı paylaşımlarla “terör örgütü propagandası” yaptığı iddia edilen İ.G’nin paylaşımları arasında “örgüt propagandası” sayılan diğer unsurlardan biri de, Ahmet Türk ile ilgili bir paylaşım. İ.G, 25 Kasım 2016 tarihli paylaşımında “Yer Diyarbakır, 5 No’lu ceza evi, yıl 1980 ayak bileklerine kadar bok kokan irin gibi bir su... Ahmet TÜRK oradaydı, ceza evinden çıkınca ilk işi dişlerini söktürmek oldu...” ifadelerini kullanmıştı. İddianameyi mahkemeye sunan savcı, F.C ve İ.G’nin tutukluluk halinin devamını istedi.

ÖNCEKİ HABER

Prof. Dr. Cem Kaptanoğlu: Önce korkuyu yenmeliyiz!

SONRAKİ HABER

Özgecan mezarı başında anıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...