11 Şubat 2017 14:32

Tespih işçisi çocuklar nefes alamıyor

Urfa'da sayıları 50’yi bulan tespih atölyelerinde çalışan çocuklar, önlem alınmaması nedeniyle akciğer ve astım hastalıklarıyla boğuşuyor.

Paylaş

Urfa’nın vazgeçilmeyen ve tanesi 30 bin TL’ye kadar alıcı bulan tespihleri çocuk işçilerin nefesini kesiyor. Sayıları 50’yi bulan atölyelerde çalışan çocuklar, önlem alınmaması nedeniyle akciğer ve astım hastalıklarıyla boğuşuyor. Bunlardan biri olan M.Ç. “Aldığım 200 lira ilaç parasına yetmiyor” dedi. 

“Nefes alamıyoruz” diyen çocuk işçiler, işe başladıktan bir süre sonra meslek hastalıklarına yakalanıyor. Tane tane ustaların elinden ipe dizilip, imamesi takıldıktan sonra tezgahlarda satışa sunulan tespihlerin bin bir zorluğuna dikkat çeken işçiler, her türlü hijyenden uzak ve denetimden yoksun çalıştıklarını anlattı. Kehribar, sıkma, damla ve oltu taşından tespihler 50 TL ile 30 bin TL arasında alıcı bulurken, ciğerlerine hastalık soluyan çocuk işçiler haftalık 200 TL alıyor.

Atölyeler adeta toz bulutu altında. Haliliye ilçesindeki Özdiker Pasajı’nın bodrum katında bulunan tespih atölyesinin sahibi ve aynı zamanda ustası Nedim Çelik, çalışanlarının tozdan zarar gördüğünü belirterek, “6 yıldır bu atölyede çalışıyorum. Toz içinde çalışıyoruz. Çocuklar da nefes alamıyor. Sabahtan akşama kadar çalışıyoruz. Toz duman içinde kalıyoruz, bazen çocuklar hastalanıyor. En çok nefes darlığı yaşanıyor. Sabah 08.00’de başlayıp akşam 20.00’ye kadar çalışıyoruz” dedi.

Atölye işçilerinden 18 yaşındaki Mahmut Demir, 6 yıldır atölyede tespih yaptığını belirterek, işin zorluğunu şu sözlerle dile getirdi; “Toz, duman çok var. Nefes darlığı yaşıyoruz. Astım hastalığına yol açıyor. Zorlanıyoruz. Pek tedbir alamıyoruz. Ağız maskesi takıyoruz ama alışık olmadığımız için bizi rahatsız ediyor. Çıkarıyoruz.”

‘ALDIĞIMI İLACA VERİYORUM’

Bir başka atölyedeki çocuk işçilerden M.Ç. (17) ise, en az 12 saat çalıştıklarını ve haftalık kazancının 200 TL olduğunu söylüyor. Astıma yakalandığını belirten Çelik, aldığı ücretin ilaç masraflarını karşıladığını dile getiriyor. Çelik, “Aşırı tozdan etkileniyorum. Astım hastasıyım. İlaçlarımı düzenli kullandığımda astım krizi yaşamıyorum. Aksi halde kötü olurum” diyor. (DİHABER)

ÖNCEKİ HABER

İnşaat işçisi akıma kapıldı

SONRAKİ HABER

HDP İzmir’de ‘Hayır’ kampanyasına başladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...