11 Şubat 2017 13:19

'Hasta tutsak Havva Ak derhal serbest bırakılsın'

İHD İstanbul Şubesinin her hafta yaptığı 'F oturumu'nun bu haftaki talebi hasta tutsak Havva Ak'ın serbest bırakılmasıydı.

Paylaş

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, cezaevlerindeki hasta mahpusların serbest bırakılması için her hafta olduğu gibi bu hafta da "F oturumu" gerçekleştirdi. Bu oturumda, hasta tutsak Havva Ak'ın serbest bırakılması talep edildi.

Galatasaray Lisesi önünde "255. Hafta F oturması Havva Ak serbest bırakılsın", "Hasta mahpuslar serbest bırakılsın" ve "Tecrit öldürür dayanışma yaşatır" pankartı açan tutuklu yakınları ve insan hakları savunucuları "Hasta mahpuslar serbest bırakılsın", " Havva Ak serbest bırakılsın", "Tedavi haktır engellenemez", "Tecrit iskencesine son", "İnsan haklarıyla insandır" sloganları attı.

'2 YILDIR KANSERLE BOĞUŞUYOR'

Eylemde ilk olarak söz alan Havva Ak’ın görüşçüsü Erdoğan Zamur, “Yaklaşık 2 yıldır kanser hastalıklarıyla boğuşuyor, kemoterapi tedavisi görüyor. Ring arabasıyla kemoterapiye götürülüyor, bu şartlar altında sağlıklı bir tedavi görmesi mümkün görünmüyor. Doktoru, diyet yemekleri ile beslenmesi gerektiğini söylemesine rağmen hapishanede sebze bulunmaması sebebiyle beslenemiyor. Arkadaşımıza özgürlük istiyoruz” şeklinde konuştu.

Basın açıklamasını İnsan Hakları Savunucusu Maside Ocak okudu. Ocak, "Referandum sürecine girdiğimiz şu günlerde toplumdaki muhalif sesler hukuka aykırı gözaltına ve tutuklamalarla susturulmaya çalışılmakta, çıkarılan her yeni KHK ile daha çok insan hukuksuz bir şekilde ihraç edilmekte, işsiz kalmaktadır. Halk artan yasaklar ve baskılarla sindirilmeye çalışılmaktadır. Çıkarılan genelgelerle ile sayısı her gün artan yasaklar ve artan sürgün zevkler ile hapishanelerde ise durum çok daha vahim bir almıştır. Yasaklar ve keyfi uygulamalarla mahpusların en yemek ihtiyaçlarını karşılaması dahi engellemektedir" dedi. 

255. Haftada Kanser Hastası Havva Ak'ın durumuna dikkat çeken Ocak, "Gebze Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda bulunan Havva Ak, 2004 yılında tutuklanmış ve müebbet almıştır. 13 yıldır hapishanede olan Havva Ak'a yaklaşık 2 yıl önce rahim kanseri teşhisi konulmuştur ve ameliyat olmuştur. Zorlu bir tedavi sürecinden geçen Havva Ak'ın hastalığı 2016 yılının başlarında metastaz yapmış ve bu sefer de kendisine meme kanseri teşhisi konulmuştur. Ameliyattan sonra kemoterapi tedavisine başlamıştır ve tedavisi hala devam etmektedir" diye konuştu.

Ocak son olarak şunları söyledi: "Bizler İHD İstanbul Hapishane Komisyonu olarak başta Havva Ak olmak üzere bütün hasta mahpusların tedavi hakkına erişebilmesi ve sağlık hakları ile yaşam haklarının korunması için derhal serbest bırakılmalarını talep ediyoruz." (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

KESK: Sokaklarda öğretmenlik yapmaya devam edeceğiz

SONRAKİ HABER

TV10'un kapatılması 19'uncu kez protesto edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...