12 Haziran 2012 16:27

Doku nakillerine acil inceleme talebi

Türk Tabipleri Birliği (TTB), son zamanlarda yapılan ve ard arda ölümlerin yaşandığı yüz ve kol-bacak nakilleri ile ilgili yaptığı açıklamada, yaşanan sorunların Sağlık Bakanlığı’nın ilgili yönergesinden mi, yoksa uygulamada yaşanan aksaklıklardan mı kaynaklandığının acilen açıklanması gerektiği vurgulandı.TTB, konusun

Doku nakillerine acil inceleme talebi
Paylaş

TTB, konusunda uzman hekimler ile son günlerde kamuoyunda merak uyandıran ve nakil yapılan hastalarda ölümlere de yol açan yüz, kol ve bacak nakilleri (kompozit doku nakli) ile ilgili bilimsel etik ve hukuksal anlamda kapsamlı bir açıklama yaptı.

‘MEDYATİK BİR GÜNDEM DEĞİLDİR’

TTB, Türk Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Derneği, El ve Üst Ekstremite Cerrahisi Derneği, Rekonstrüktif Mikrocerrahi Derneği, Türk Anestezi ve Reanimasyon Derneği, Türk Ortopedi ve Travmatoloji Birliği Derneği, Türkiye Bioetik Derneği ve Türkiye Psikiyatri Derneği, TTB Merkez Binada düzenledikleri ortak basın toplantısı ile “Kompozit Doku Nakilleri Raporu”nu açıkladı.

TTB Genel Merkezi’nde bugün düzenlenen toplantıda, konuşan TTB Merkez Konsey Başkanı Eriş Bilaloğlu, konunun medyatik bir tüketim gündemi olmamasına özen gösterilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Hekimlerin “insan üstü” bir çaba ile bu ameliyatları gerçekleştirdiğini belirten Bilaloğlu, hasta açısından ise bu nakillerin tüm tedavi seçeneklerinin tükendiği durumlarda sunulması gerektiğini ifade etti. Seçilen alıcının nakillerde iyi belirlenmesi gerektiğini belirten Bilaloğlu, “Kompozit doku nakli sadece bir cerrahi işlem değildir. Sürekli rehabilitasyon gerektiren ve tam uyumla çalışılması gereken bir ekip işidir” dedi.
Nakil kararının verilmesinin bir kriz anı olduğunu ifade eden Bilaloğlu, “Bu anda bilgilendirme önemlidir. Gerekirse bilgilendirmenin yazılı olarak da yapılması ve hastanın durumu idrak edip etmediğinin kontrol edilmesi gerekir” diye konuştu.

YÖNERGEYE DİKKAT

Tıbbi olarak nakil kararı verilmesine ilişkin Sağlık Bakanlığı Kompozit Doku Nakli Merkezleri Yönergesi’yle birlikte Endikasyon Rehberi’nin de yayınlandığına dikkat çeken Bilaloğlu, “Antalya’daki üçlü, Hacettepe’deki dörtlü nakillerde yaşanan sıkıntıların endikasyon rehberinin dışına çıkıldığı için mi, yoksa rehberin dahilinde kalınmasına rağmen planlama hatasıyla mı; bu cerrahinin seyrindeki doğal komplikasyonlar nedeniyle mi olduğu tam olarak ortaya konmalıdır. Endikasyon rehberine uyulmasına rağmen, sıkıntılar yaşanmış ise, o zaman planlamayı detaylandıracak önlemlerin alınması kaçınılmazdır” dedi.

NAKİLLER MUCİZE DEĞİLDİR     

Yapılan kompozit doku nakillerinin halk arasında “mucize” olarak değerlendirilmesinin yanlış olduğunu vurgulayan Bilaloğlu, “kompozit doku nakilleri halk tarafından çok mutlu edici sorunsuz, problemsiz tedaviler gibi algılanmaktadır. Bu algı yanlıştır ve düzeltilmelidir” dedi. Bilaloğlu, nakillerde yaşanan sorunların ise acilen ortaya konması gerektiğini ifade etti. (Ankara/EVRENSEL)


‘NAKİLDE ESAS KİŞİNİN KENDİ UZUVLARINI KORUMAKTIR’

Toplantıysa katılan uzmanların ise konu ile ilgili görüşleri şöyle:
Dr Behçet Coşar (Türkiye Psikiyatri Derneği):
Nakil yapılacak adayın uygun olup olmadığına karar vermek için psikolojik değerlendirmesi mutlaka yapılmalı. “Kararı özerk olarak mı verdi? Zekası hangi seviyede?​” bunların ölçülmesi, nakil yapılacak kişinin organa iyi bakıp bakamayacağının anlaşılması için gereklidir. Bir yüz naklinden sonra yaşanacak sorunların yüzde 100 düzelmesi mümkün değildir. Bu algı yanlıştır. Bu durum süreç içinde belirlenir.
Dr. Sühan Ayhan (Cerrahi Derneği):
Yüz nakillerinde kişilerin tek amacı sıradan bir yaşam sürmektir. Nakillerin aynı hastanede yapılması yaşamsal ve işlevsel açıdan önemlidir. Özellikle kol ve bacak nakilleri için bu durum daha da hayatidir.
Dr. Sinan Bilgin (El ve Üst Ekstremite Cerrahisi Derneği):
Nakilde öncelikle kişinin kendi uzuvlarını korumak esas olandır. İşlem öncesi buna yönelik bir çalışma yürütülmelidir.
Dr. Dilek Aslan (TTB Uzmanlık Dernekleri Eşgüdüm Kurulu):
Nakiller için sistematik bir sağlık hizmeti gerekir. Bu hizmetler üst düzey hizmetlerdir. Öncelikle uzuvları korumalıyız; tüm anahtar kompozit nakillerde değildir.   


İKİ KİŞİ YAŞAMINI YİTİRDMİŞTİ

HACETTEPE  Üniversitesi’nde çift kol ve bacak nakli yapılan Şevket Çavdar’ın ölümünün ardından Kompozit Doku Nakli Bilim Kurulu, üniversitenin Kompozit Doku Nakli Ruhsatı’nı iptal etmişti. Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamda Hacettepe’de yapılan yüz naklinin uygun olmadığı, Akdeniz Üniversitesi’nde gerçekleştirilen bacak naklinin de yönetmeliğe aykırı olduğu belirtilmiş, “Bacak naklinin kriterlere uymadığı saptandı”  denilmişti.
Akdeniz Üniversitesi Hastanesinde 21 Ocak günü çift kol nakli yapılan 34 yaşındaki Alilla Kavdır da mayıs ayında yaşamını kaybetmişti.

ÖNCEKİ HABER

‘İşçi sınıfı diz çökmeyecektir’

SONRAKİ HABER

Mamak Belediyesinde sendika düşmanlığı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa