10 Şubat 2017 17:51

Urfa’da darbe hukuku işliyor

Urfa Barosu, OHAL ile birlikte yaşanan hukuksuz uygulama ve yetkilerin kötü kullanılmasına ilişkin basın toplantısı düzenledi.

Paylaş

Gözaltı ve tutuklamaların en yoğun yaşandığı yerlerin başında Urfa geliyor. Kentte son dönemde yüzlerce kişi gözaltına alınırken, avukatlar OHAL koşullarında görevlerini yerine getirememekten şikayetçi. Siyasi davaları almaya çekinir hale gelen avukatlar, emniyetlerin avukatlar arasında ayrım yaptığına dikkat çekiyor.

Urfa Barosu, olağanüstü hal (OHAL) ile birlikte yaşanan hukuksuz uygulama ve yetkilerin kötü kullanmasına ilişkin baro salonunda basın toplantısı düzenledi. Toplantıda açıklama yapan Baro Yönetim Kurulu Üyesi Güldal Beyazağaç Tuncel, gözaltı ve tutuklamalarda yeterli kanıt aranmadığı için insanların büyük sıkıntı çektiğini söyledi.

OHAL nedeniyle gözaltı sürelerinin gereksiz yere uzatıldığını ve insanların gözaltı ile cezalandırıldığını ifade eden Tuncel, “Aynı şey tutuklamalar için de geçerlidir. Tutuklular aylarca beklemekte, haklarında davalar açılmamaktadır. Dosyalarda gizlilik kararı bulunduğundan, ne için tutuklandıkları bilinmemekte, savunmaları bu nedenle gerektiği gibi yapılamamaktadır. Operasyonlar çerçevesinde avukatlar da dahil bir çok hukukçu gözaltına alınmış, tutuklanmışlardır” dedi.

‘RENCİDE EDİLİYORLAR’

Gözaltı şartlarının çok kötü olduğu, insanların spor salonunda bekletildiği, 200 kişinin bir tuvaleti kullandığı ve banyo yapma imkanı bulunmadığının altını çizen Tuncel, şöyle devam etti: “Avukatlarıyla görüşmeleri kısıtlıdır. Önce 5 gün görüşmeme yasağı getirilmiş, bu da yetmiyormuş gibi, hukuksuz olarak ailelerinden muvafakat alma şartı getirilmiştir. Hukuki olan şüphelinin kendi avukatını seçmesidir, ailelerin değil. Yine kanuni olmamakla birlikte gözaltına alınanlara ters kelepçe takılıp, adliye koridorlarında gezdirilmekte, bu şekilde rencide edilmektedirler.”

‘SAVUNMA HAKKI KISITLANIYOR’

Emniyette avukatlar arasında özel avukat ve CMK avukatı ayrımı yapıldığını ve özel avukata deyim yerindeyse iyi gözle bakılmadığını dile getiren Tuncel, “Avukatlar dava kabul ederken tedirginlik duymakta, bana da soruşturma açılır mı endişesi yaşamaktadırlar? Avukatlar artık görevlerini bağımsız ve serbestçe yapamamaktadır. Bu da doğrudan savunulma hakkının kısıtlanmasıdır. Son zamanlarda Baromuz üyesi avukatlar tutuklanmış, kelepçelenerek cezaevine gönderilmiştir. Tutuklama bir tedbirdir. Kaçma ya da delilleri yok etme tehlikesi varsa, şüpheliler tutuklanır. Ancak tutuklama bir ceza verme haline getirilmiştir” dedi. (DİHABER)

ÖNCEKİ HABER

Barış Atay'dan çağrı: Kapına gelmeden ses çıkar

SONRAKİ HABER

Benzemez kimse sana

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa