10 Şubat 2017 17:41

Barış Atay'dan çağrı: Kapına gelmeden ses çıkar

Anayasa değişikliği referandumunda 'Hayır' diyeceğini açıklayan Barış Atay tüm yurttaşlara 'sıra size gelmeden ses çıkarın' çağrısı yaptı.

Paylaş

Anayasa değişikliği referandumunda 'Hayır' yönündeki tutumununu daha önce açıklayan Oyuncu Barış Atay, gerekçelerini dihaber ile paylaştı.

“Türkiye özelinde bu referandum Erdoğan’ın tek adam olmasını ifade ediyor” diyen Atay, bütün sistemin bir adamın elinde bulunmasından, ona bağlanmasından her türlü hareketi kendisinin yapabilme özgürlüğünden, bunun karşısında yapılabilecek her hangi bir yolsuzluk, hukuksuzluk, gayriresmi bir iş karşısında yargılanamamasından söz ettiğini belirtti. “Bu yüzden “hayır” demek zorundayız” diyen Atay, Recep Tayyip Erdoğan’dan sonra gelebilecek herhangi birinin de elinde bu yetkileri bulunduracak olmasına da karşı olduğunu ifade etti.

‘İTİRAZ HAKKIN OLMAYACAK’

Anayasa değişikliğinin referandumda kabul görmesi durumunda Türkiye’den çok şey götüreceğini dile getiren Atay, “Götürmediği bir şey kalmayacak. Bütün yaşam alanının bir insanın inisiyatifine bırakıldığını düşünün. Neyi götürmesi gerekiyor ki başka... İtiraz hakkın olmayacak, herhangi bir şey ile ilgili mücadele edemeyeceksin, herhangi bir şeye eleştiri getiremeyeceksin. Herhangi bir şekilde hesap soramayacaksın. Götürülmemiş ne kalmış peki geriye?” diye sordu. 

Var olan baskı, gözaltı ve tutuklamalara dair ise Atay, insanlar tutuklanırken “Ben de tutuklanırım” korkusu ile susmaktan öte dayanışmanın büyütülmesi gerektiğini vurguladı.  “Bunun bir formülü yok. Bunun formülü gözünün önünde yapılan hukuksuzluklara, baskılara, zulme karşı tek sesle karşı koyabilme iradesini koyabilmek” diye konuşan Atay, bireysel hayatın ve bireysel özgürlüğün üzerinden pozisyon alınıp “Nasıl olsa henüz bana gelmedi” demenin yanlış olduğunu belirterek “Bir gün senin de kapını çalarlar, klasik hikayedir ya senin için ses çıkaracak kimse kalmamış olacak” diyerek, Nazi Almanyası’nda hikayeyi hatırlattı.

‘MÜCADELEYİ SADECE OY VEREREK KAZANAMAYIZ’

AKP’nin sandık demokrasisine inanmadığını vurgulayan Atay, “Türkiye gibi yerlerde sadece salon toplantıları yaparak bir çözüme ulaşabilme noktasını aşmış bulunuyoruz. Şu anlamda söylüyorum şunu; Demokrasinin asgari düzeyde işlediği yerlerde bir hayır kampanyasını adaletli şekilde yapmak olabilir. Ama biz Erdoğan’ın 7 Haziran’da yaptığı gibi referandum sonuçlarında hayır çıkmasını engellemek ya da meşru görmemek gibi bir hareketi planladığını düşünerek hazırlıklı olmalıyız. Mücadele sadece oturarak oy vermekle kazanılacak bir şey değil. AKP’nin sandık demokrasisi dediği şey bütün halka sunduğu bir illüzyon. Bu kadar inanıyor olsaydı 7 Haziran’da çıkan sonuçlardan sonra Kürt illerinde bu kadar kıyıma girişmezdi. Batıda önüne geleni tutuklamaz, akademisyenleri bu şekilde ihraç etmezdi.  Bizim o demokrasiyi kazanmamız için sandıkta hakkımızı gasbettikten sonra da bir mücadeleyi yürütecek azme, kararlılığa sahip olmamız gerekiyor” değerlendirmesinde bulundu. (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Üniversite teslim olmaz!

SONRAKİ HABER

Urfa’da darbe hukuku işliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa