12 Haziran 2012 16:24

‘İşçi sınıfı diz çökmeyecektir’

SENDİKAL Güç Birliği Platformu, havacılık iş koluna getirilen grev yasağı kararını ve sendika kararıyla protesto hakkını kullanan işçilerin işten atılmasını; sendikal haklara yöneltilmiş ağır bir saldırı ve kamu gücünü kullanan Hükümetin toplusözleşmelere açık bir müdahalesi olarak değerlendirdiklerini du

‘İşçi sınıfı diz çökmeyecektir’
Paylaş

SENDİKAL Güç Birliği Platformu, havacılık iş koluna getirilen grev yasağı kararını ve sendika kararıyla protesto hakkını kullanan işçilerin işten atılmasını; sendikal haklara yöneltilmiş ağır bir saldırı ve kamu gücünü kullanan Hükümetin toplusözleşmelere açık bir müdahalesi olarak değerlendirdiklerini duyurdu.
Sendikal Güç Birliği Platformu (SGBP) Dönem Sözcüsü ve TÜMTİS Genel Başkanı Kenan Öztürk yaptığı yazılı açıklamada, toplusözleşme görüşmeleri devam ederken grev yasağı getirilmesinin AKP Hükümetinin TİS hakkına açık bir saldırısı olduğunu belirtti.

“Hükümet, bu adımı ile bütün işçileri, emekçileri, emek örgütlerini ve sendikaları tehdit etmiştir. Bu kararıyla, bundan sonra da TİS görüşmelerine müdahale edeceğinin, yasaklamalarla, işten çıkarmalarla işçi sınıfına ve sendikalarına diz çöktürmek istediğinin işaretini vermiştir” diyen Öztürk, grevin sendikal örgütlenme hakkının ayrılmaz bir parçası olduğunu belirterek, bunun ulusal ve uluslararası anlaşmalar ve sözleşmelerde de koruma altına alındığına dikkat çekti.

12 EYLÜLCÜLER CESARET EDEMEMİŞTİ

“12 Eylül ürünü mevcut yasalarla zaten oldukça sınırlandırılmış olan grev hakkının bütünüyle yasaklanması, cuntanın dahi cesaret edemediği bir şeydi. Çalışma yaşamını demokratikleştireceği iddiasında bulunan hükümetin, Anayasayı ve tarafı olduğu uluslararası sözleşmeleri ve taahhütlerini de hiçe sayarak havacılık hizmetlerine grev yasağı getirmesi, gerçekte asgari demokratik normlara dahi tahammül edemediğinin göstergesidir” denilen açıklamada, “Bu yasak aynı zamanda, Hükümetin Ulusal İstihdam Stratejisi ile getirmek istediği, bölgesel asgari ücret, özel istihdam bürolarına işçi kiralama yetkisi verme, kıdem tazminatı haklarını gasbetme gibi tasarılarını da hayata geçireceğinin işaretidir. Bu emek sömürüsünü asla kabul etmeyeceğiz. Biz Sendikal Güç Birliği Platformu olarak bu saldırıyı işçi sınıfının ve sendikalarımızın bütününe yapılmış bir saldırı olarak değerlendiriyor, bertaraf etmek için her şeyi göze alarak işçiler işlerine iade edilene kadar ve grev yasağı kaldırılana kadar mücadele edeceğimizi ilan ediyoruz” dedi.  

ORTAK MÜCADELE ÇAĞRISI

İstanbul’un dışında Ankara, İzmir, Antalya, Adana, Bursa, Mersin ve Gaziantep’te tek ses ve tek yürek olarak ortak basın açıklamalarıyla ve protesto eylemleriyle mücadeleye başladıklarını açıklayan Öztürk, bu mücadeleyi Avrupa İş Kolu Federasyonları ve Küresel Sendika Federasyonları ile de ortaklaştıracaklarını belirtti.

Bu mücadeleye tüm emek örgütlerini de davet eden Öztürk, “Sermaye sınıfına ve onların yanında açıkça saf tutan hükümetine karşı, işçi ve emekçi sınıfları birleşmeye çağırıyoruz. Grev yasağı ile en temel demokratik sendika hakkımıza, işten çıkararak iş-ekmek hakkımıza karşı yöneltilen bu saldırıyı ancak bu şekilde bertaraf edebilir, sınıfa karşı sınıf tavrıyla yeni haklar elde edebiliriz” ifadelerine yer verdi. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Jandarma zoruyla HES

SONRAKİ HABER

Doku nakillerine acil inceleme talebi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...