10 Şubat 2017 16:52

Çiftçilerin borçları Meclis gündemine taşındı

Çiftçilerin banka ve kredi borçları dokuz kat arttı, verilen destekler ise yerinde sayıyor. CHP Tokat Milletvekili Kadim Durmaz konuyu Meclise taşıdı.

Paylaş

Ziraat Bankası ve tarım kredi kooperatiflerince verilen yüksek faizli krediler sonucu tarımsal faaliyeti terk etmek zorunda kalan çiftçilerin sayısı her geçen gün artıyor.

Ziraat Mühendisleri Odasının yapmış olduğu açıklamaya göre tarıma verilen desteğin 3.1 milyar TL olduğu 2004 yılında bankalar tarafından sektöre sağlanan nakdi kredi miktarı 5.3 milyar TL iken, 2016 yılında tarım sektörüne verilen destek 11.5 milyar TL’ye kredi miktarı da çok hızlı bir artış ile 71.6 milyar TL’ye ulaştı. 2004-2016 yıllarını kapsayan süreçte tarıma sağlanan destek sadece 3.7 kat artarken, bankaların verdiği nakdi kredi 13.5 kat, takibe düşen kredi miktarı ise 9 kat artış gösterdi.

Tarımsal desteklerin yeterli olmayışı kredi hacimlerini yükseltmekte bu da çiftçiyi borç batağına sürüklemekte.

BANKANIN ELİNDEKİ TOPRAK NE KADAR?

Çiftçinin borç yükü altında ezilmesini Meclis gündemine taşıyan CHP Tokat Milletvekili Kadim Durmaz, Tarım Bakanı Faruk Çelik’e şu soruları yöneltti:

- Tarımsal kredi almak suretiyle borçlanan toplam çiftçi sayısı kaçtır?
- Kredi borçları sebebiyle mülküne haciz gelen çiftçi sayısı kaçtır? Bu sayı, oransal olarak, son 10 yıllık zaman diliminde nasıl bir seyir izlemiştir?
- Özel ve kamu bankalarına ve tarım kredi kooperatifine borçlu çiftçi sayısı kaçtır?
- Çiftçilerin toplam borç miktarı ne kadardır?
- Kredi borcunu ödeyemeyen çiftçinin borçlarını ertelemeyi düşünüyor musunuz?
- Kamu ve özel bankalara borcunu ödeyemeyen çiftçinin, esnaf ve vatandaşların ne kadarının toprakları bankalara gitmiştir? İpotekli tarımsal arazi miktarı kaçtır?
- Çiftçinin ve köylünün borç yükü altında, ekonomik sıkıntı içinde olduğuna dikkat çekerek, tarım sektörüne yönelik kapsamlı bir üretim desteği planlaması yapmayı düşünüyor musunuz?
- Elektrik faturasını ödeyemeyen çiftçinin elektriği kesilmekte ve haftalarca sulama yapılamamaktadır. Bu anlamda tarımsal sulamadan kaynaklanan elektrik borçlarının yapılandırılması için girişimde bulunacak mısınız?
- Haciz tehdidiyle karşı karşıya kalan çiftçinin yabancı bankalara olan borcu ne kadardır?
- Özel bankalara ipotekli tarla ve arazilerin sayısı nedir?
- Üreticiye destek sunmayı, borçları yapılandırmayı ya da ertelemeyi düşünüyor musunuz?
- Borçlu üretici için devlet hibe destekleri vermeyi düşünüyor musunuz?
- Bankaların çiftçi kayıt sistemindeki bilgileri elde ettiği doğru mudur? Çiftçi kayıt sistemi nasıl tutulmaktadır? Güvenliği hangi kurumlarca denetlenmektedir? (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

'Yeşil' kod adlı Yıldırım gözaltına alınıp bırakılmış

SONRAKİ HABER

Batıkent Halkevine saldırı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa