10 Şubat 2017 16:49

'Yeşil' kod adlı Yıldırım gözaltına alınıp bırakılmış

Eski Emniyet Müdürü Orhan taşanlar: Mahmut Yıldırım gözaltına alınıp serbest bırakıldı.

Paylaş

Mehmet Ağar, özel harekat polisleri ve "Yeşil" kod adlı Mahmut Yıldırım'ın da aralarında bulunduğu 19 kişinin yargılandığı Ankara JİTEM Davası’nda tanık olarak dinlenen eski Emniyet Müdürü Orhan Taşanlar, "Rutin bir kontrolde Mahmut Yıldırım gözaltına alınıp serbest bırakıldı” dedi.

1990’lı yıllarda çoğu Kürt işveren 19 kişinin öldürülmesiyle ilgili olarak açılan ve kamuoyunda Ankara JİTEM Davası olarak bilinen davanın 11’inci duruşması, Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Mehmet Ağar, özel harekat polisleri ve "Yeşil" kod adlı Mahmut Yıldırım'ın da aralarında bulunduğu 19 kişinin yargılandığı davada tanıklar dinlendi. 

Duruşmada ilk olarak dönemin Ankara Emniyet Müdürü Orhan Taşanlar dinlendi. Taşanlar, yaşanan cinayetleri ile ilgili olarak kendisine hiçbir bilginin gelmediğini ve kendisinin de olayı medyadan takip ettiği kadarıyla haberdar olduğunu söyledi. Taşanlar, “Zaten böylesi durumların emniyetle ilişkisi olamaz” diye savundu. 

‘YEŞİL GÖZALTINA ALINIP BIRAKILDI’

Daha sonra müşteki avukatlarının sorularını yanıtlayan Taşanlar, kamuoyunda "Yeşil" olarak bilinen Mahmut Yıldırım'ın Ankara Emniyet Müdürlüğü yaptığı dönemde gözaltına alınıp alınmadığı sorusu üzerine, "Doğrudur. Rutin bir kontrolde Mahmut Yıldırım gözaltına alındı. MİT'in elemanı olduğunu söylemesi üzerine Mehmet Eymür'ü arayıp sordum. 'Benim elemanım değil' dedi. Yıldırım, normal yasal prosedür uygulanarak serbest bırakıldı" ifadelerini kullandı.

Mahmut Yıldırım'ın Susurluk olayıyla bağlantısının bilinip bilinmediğinin sorulması üzerine ise Taşanlar, o dönem bunu bilmelerinin mümkün olmadığını söyledi.

Söz konusu cinayetlerin 3'ünün emniyet müdürlüğü yaptığı dönemde Ankara'da gerçekleştiğinin hatırlatılmasına karşılık Taşanlar, o dönem çok yoğun çalıştıklarını, bu cinayetlerin polis mıntıkasında olup olmadığını dahi net hatırlayamadığını kaydetti. (DİHABER)

ÖNCEKİ HABER

Trump: Kudüs’ü ciddi düşünüyorum

SONRAKİ HABER

Çiftçilerin borçları Meclis gündemine taşındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...