10 Şubat 2017 13:44

Böhmermann’ın Erdoğan şiiri tamamen yasaklanmadı

Alman mizahçı Jan Böhmermann’ın Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hitaben yazdığı şiirin tamamen yasaklanması için açılan dava karara bağlandı.

Paylaş

Alman mizah sanatçısı Jan Böhmermann’ın Mart ayında Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hitaben yazdığı ve televizyon ekranında okuduğu hakaret dolu şiirin tamaman yasaklanması için Hamburg Eyalet Mahkemesinde açılan dava karara bağlandı. Mahkeme, Erdoğan’ın avukatının şiirin tamamen yasaklanması yönündeki talebini reddetti. Daha önce verilen karar çerçevesinde sadece hakaret içeren bölümler yasaklı kalmaya devam edecek.

Böylece mahkeme, Mayıs 2016’da verilen geçici ihtiyati tedbir kararını da onamış oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Almanya’daki avukatı aracılığıyla mahkemeye başvurarak şiirin tamamen yasaklanmasını istemişti.

"SANAT KİSVESİ ALTINDA HAKARET EDİLİYOR"

Erdoğan’ın avukatı Michael Hubertus von Sprenger "Burada sanat kisvesi altında en ağır hakaret yapılıyor" demişti.

Böhmermann’ın avukatı Christian Schertz ise şiirin Almanya’da ifade özgürlüğünü koruyan sanatsal bir katkı olduğunu savunmuştu. Savunma makamı ayrıca Mainz Savcılığı’nın müvekkiline yönelik cezai soruşturmayı durdurduğuna dikkat çekmişti. Mainz Savcılığı dava talebini "yabancı devlet yöneticilerine hakaret" yönünden inceleyerek soruşturmada takipsizlik kararı vermişti. Erdoğan’ın avukatının takipsizlik kararına itirazı da kabul edilmemişti.

Hamburg Eyalet Mahkemesi tarafından verilen kararın temyize götürülme hakkı bulunuyor.

Böhmermann tarafından 31 Mart günü ZDF Neon kanalında okunan hakaret şiiri, Erdoğan’a hakaret içerdiği gerekçesiyle Almanya ile Türkiye arasında diplomatik gerilime yol açmıştı. Türkiye hükümeti Böhmermann'ın "yabancı devlet yöneticilerine hakaret" suçunu düzenleyen Alman Ceza Yasası’nın 103’üncü maddesinden yargılanması için Alman hükümetine sözlü nota vermişti. Alman hükümeti soruşturma başlatılmasına onay vermiş, ancak 103. maddenin de ceza yasasından kaldırılması için harekete geçileceğini açıklamıştı. Almanya’da Bakanlar Kurulu 25 Ocak Çarşamba günü 103’üncü maddenin 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren yasadan çıkarılmasına yönelik düzenlemeye onay verdi.

Böylece, Erdoğan tarafından başlatılan dava girişimi tartışmalara yol açmakla birlikte ciddi bir sonuç getirmedi. (Köln/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Türkiye Yayıncılar Birliği: Akademisyen ihraçları son bulsun

SONRAKİ HABER

Ahmet Hakan'ın 'sallama' eleştirisi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...