12 Haziran 2012 15:58

‘Uslanmaz romantik’e Yaşam Boyu Başarı Ödülü

İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından düzenlenen 40. İstanbul Müzik Festivali’nin, 2003 yılından bu yana verdiği “Yaşam Boyu Başarı Ödülü” bu yıl, çağdaş müzik dünyasından Giya Kancheli’nin oldu. “Uslanmaz romantik” Giya Kancheli’ye ödülü önceki akşam Aya İrini M&uu

‘Uslanmaz romantik’e Yaşam Boyu Başarı Ödülü
Paylaş

İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından düzenlenen 40. İstanbul Müzik Festivali’nin, 2003 yılından bu yana verdiği “Yaşam Boyu Başarı Ödülü” bu yıl, çağdaş müzik dünyasından Giya Kancheli’nin oldu. “Uslanmaz romantik” Giya Kancheli’ye ödülü önceki akşam Aya İrini Müzesi’nde gerçekleştirilen “Giya Kancheli: Bir Dünya Prömiyeri” başlıklı konser öncesinde verildi.
Ödül töreninin ardından Giya Kancheli festivalin siparişi üzerine bestelediği senfonik yapıtının dünya prömiyeri gerçekleştirildi. Giya Kancheli’nin “Lingering” başlıklı senfonik yapıtını Şef Andres Mustonen yönetimindeki Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası seslendirdi. Konser programında, “Lingering” başlıklı senfonik yapıtın yanı sıra Kancheli’nin Viyolensel, konrtrtenor ve orkestra için Diplipito ve Viyola, Orkestra ve Koro İçin Styx başlıklı eserleri de yer aldı.  
Gürcistan’ın masallarını, efsanelerini yapıtlarına işleyen Giya Kancheli,  “Müziğimde, sadece yaşantımız boyunca değil sonrasında da gerçekleşebilen umutları keşfetmeye çalışıyorum” diyor. Konserde, altmış yıllık geleneğinde pek çok efsanevi şefle çalışan Varşova Filarmoni Korosu’nun yanı sıra Gürcü Kontrtenor Mamuka Gaganidze, Çellist Giedre Dirvanauskaite ve geçtiğimiz yıl festivalin Yaşam Boyu Başarı Ödülü’nü alan  Viyolacı Gidon Kremer solist olarak yer aldılar.

BÜNYAMİN SÖNMEZ ANISINA KONSER

2011 yılının son aylarında kaybettiğimiz yetenekli Çellist Benyamin Sönmez’in solist olarak yer almasının planlandığı konser, genç sanatçının anısına yapıldı. Kancheli, Sönmez için “İstanbul Müzik Festivali’nin siparişi olan eserimin üzerinde çalışırken genç ve çok yetenekli Çellist Benyamin Sönmez’in ani ölümüyle sarsıldım. Festivale, çalışmalarımı takdir edip destekledikleri için şükranlarımı sunarken, Lingering isimli eserimin dünya prömiyerini Benyamin Sönmez’in anısına adıyorum” dedi.

GENÇ SOPRANO PERVİN ÇAKAR BUGÜN İSTANBUL MÜZİK FESTİVALİNDE

İstanbul Müzik Festivali’nin bugünkü konuğu Pervin Çakar olacak. Mardin’in küçük bir köyünde doğan genç soprano 2010 Leyla Gencer ve 2011 Maria Caniglia Opera Yarışması’ndan ödüller almıştı. 14 yaşında bağlama ve türkülerle başlayan müzikle olan ilişkisi İtalya’da operayla devam ediyor. Konserde Bach’tan Gershwin’e uzanan, klasik müzik repertuvarının seçkin örneklerini kapsayan bir program sunacak olan sanatçıya Çellistanbul da eşlik edecek.
(İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Emekçi kredi kartına yüklendi

SONRAKİ HABER

Demirtaş: Devlet Hakkari’de karakoldan ibarettir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...