Ankara Üniversitesi'ne polis ablukası: Hocalar gözaltında

Akademisyenlerin ihracı sonrası 'Büyük buluşma' çağrısı yapılan Ankara Üniversitesi'ne girişler polis saldırısıyla engellendi.

10 Şubat 2017 07:41
Paylaş

Tamer Arda ERŞİN/Derya KAYA
Ankara

KHK ihraçları sonrası Ankara Üniversitesi Cebeci Kampüsü’nde yapılması kararlaştırılan ‘Büyük Buluşma’ya ‘Hayır gitmiyoruz’ diyerek giden akademisyenler polis saldırısına uğradı. Kampüse bazı hocaların girişini engelleyen polis, kampüs içerisindeki akademisyenlere de plastik mermi, biber gazı ve köpeklerle saldırdı. Olaylar sonrasında 5'i akademisyen 11 kişi gözaltına alındı.

Eğitim Sen Ankara 5 No’lu Üniversiteler Şubesi son olarak 72 kişinin ihraç edildiği Ankara Üniversitesi’nden ayrılmama kararı almıştı. İhraç edilen akademisyenler odalarını boşaltmayacak ve kampüsten çıkmayacaklardı. Bunun için üniversitenin Cebeci Kampüsü’nde akademisyenler, öğrenciler ve halk Cebeci Kampüsü’nde yapılacak “Büyük Buluşma”ya çağrılmıştı. Ancak akademisyenlerin bu etkinliği polis saldırısına uğradı. Etkinlik öncesi kampüse girmek isteyen bazı akademisyenler kampüs kapısında engellendi. Kampüs içerisindeki akademisyenler duruma tepki göstermek için cübbelerini kampüs kapısına serdi. Öğrenciler de hocalarına destek sloganları attı. Bunun ardından polis kampüsün içerisindeki öğrencilere ve akademisyenlere de saldırdı.

Saldırı sırasında polis, Eğitim Sen Genel Başkanı Kamuran Karaca ve Eğitim Sen 1 Nolu Şube Başkanı Sultan Saygılı’nın da aralarında olduğu Eğitim Sen üyelerini itekleyerek uzaklaştırdı.

POLİS SALDIRISI

Polis kampüsün içerisine köpeklerle girdi. Akademisyenler ve öğrencilerin üzerine plastik mermi sıkarken, bir yandan da gaz bombası attı. Polis saldırısı sonrası akademisyenler ve öğrenciler kampüs içlerine kaçtı ancak polis de peşlerinden gitti. İletişim Fakültesi’ne giren polis burada kadın öğrencilerin tuvaletine kadar girmek istedi. Öğrenciler kendilerini içeriye kitledi. Polis, buradan bazı akademisyenleri ve öğrencileri gözaltına alarak çıktı. Kampüs içerisinde yaşan olaylar sonrası akademisyenler Dr. Hakan Yüksel, Dr. Nuray Türkmen, Ar. Gör. Mehmet Yıldırım, Siyasal Bilgiler Fakültesi (SBF) İktisat Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Emel Memiş ve Semih Gönen'in de aralarında bulunduğu 11 kişi gözaltına alındı.

Gözaltına alınanlar akşam saatlerinde serbest bırakıldı.

Fotoğraf: Tamer Arda Erşin

HOCALAR CÜBBELERİNİ YERE SERDİ

Polis saldırısı sonrası giriş kapısı kapatıldı. Hocalar bunun üzerine cübbelerinin okul kapısının önüne serdi.

"Biz bu okulun hocalarıyız, neden içeri alınmıyoruz" diyerek tepki gösteren akademisyenler "Çocuklarınızı okutacak hoca bulamayacaksınız" dedi. Polisin postallarıyla cübbeleri ezdiği görüldü.

 

'SİSTEMİN İBİŞ'LERE İHTİYACI VAR'

Gözaltılar sonrası CHP Milletvekillerinin bulunduğu heyet kampüse geldi. Kampüse polis saldırısını protesto eden CHP'li heyet akademisyenlerle beraber durumu kınamak için SBF önünde basın açıklaması yapmak istedi. Burada akademisyenler adına Prof. Dr. Sevilay Çelenk söz aldı. Çelenk, üniversitelerinden 101 kişinin ihraç edildiğini vurgulayarak, “Bu akademisyenlerin bostanda mı yetiştiğini zannediyorlar. Elbette bu şuursuzluğa dur diyecektik. Bugün arkadaşlarımızla bunu konuşmak için bir araya gelmiştik. Ancak başka bir şuursuzluk yaşadık”dedi.  Üniversitede yaşananların sadece Rektör Erkan İbiş'ten ibaret olmadığını ifade eden Çelenk, “İbiş'lere böyle bir sistemin ihtiyacı vardır. İbiş, özel görevli bir rektör gibidir. Yıllar var ki bütün rektörlüğü boyunca akademik kadroya mobbing uyguladı. Bilim jürilerine müdahaleler yapıldı” dedi.

POLİSİN AÇIKLAMAYA DAHİ TAHAMMÜLÜ YOKTU

Çelenk'in konuşması sırasında polis basın açıklamasının sonlandırılmasını istedi, açıklamanın “kanunsuz” olduğunu ileri sürdü. Bunun üzerine CHP'li vekiller polisin açıklamayı engellemesini protesto etti ve polisle kısa süreli tartışma yaşadı. Bu tartışmanın ardından  açıklamaya devam edildi. Bunun ardından konuşma yapan Prof. Dr. Funda Başaran, “Biz buradayız üniversiteler bizim. Bizi buradan polis zoruyla gazlarla söküp atamayacaksınız” dedi. CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Sözcüsü Selin Sayek Böke, üniversitelerde özgürlük talebinde bulunan insanların KHK'lerle ihraç edildiğini söyleyerek, “Biliyoruz ki bu karanlıklar mutlaka yenilecek ve yeni Türkiye hikayesi bilimle ve özgürlüklerle kurulacak. Buradan kendilerine bu karanlığı görev bilen YÖK başkanına rektörlere sesleniyoruz sizin karanlığınıza teslim olmayacağız” dedi.

Konuşmaların ardından CHP'li vekillerden oluşan heyet gözaltına alınan akademisyenler için girişimlerde bulunmak üzere kampüsten ayrıldı. Akademisyenler ve öğrenciler ise bugün yaşananları değerlendirmek için aralarında toplantı yaptı.

 

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Urfa'da eylemler OHAL bahanesiyle yasaklandı

SONRAKİ HABER

SBF lisansüstü öğrencileri: Sorumlular istifa etsin

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...