10 Şubat 2017 06:42

Brezilya'da polis grevi: 6 günde 113 cinayet

Brezilya'nın Espirito Santo eyaletinde polis grevi 1. haftasına yaklaşırken bu süreçte 113 kişi öldürüldü.

Paylaş

Brezilya'nın Espirito Santo eyaletinde polis grevinin başladığı 4 Şubat'tan bu yana 113 kişinin öldürüldüğü açıklandı. Brezilya ordusu ise hafta sonuna kadar eyalete 3 bin askerin daha konuşlanacağını bildirdi.

Eyalet genelinde bin 850 asker görev yapıyor. Espirito Santo yönetimi, eyalette güvenliğin sağlanması için en az 2 bin asker gerektiğini açıklamıştı. Bölgedeki askeri operasyonun başına getirilen General Adilson Carlos Katibe, güvenliği sağlamak için bölgede bulunduklarını söyleyerek, "Askeri polise saygı duyuyoruz ve geleneği biliyoruz ancak bu eylem bu ordunun geleneklerine uymuyor" ifadesini kullandı.

Brezilya Genelkurmay Başkanı Eduardo Dias da Costa Villas Boas, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, ordunun hareketinin anlık olduğunu ve hükümetin halkla müzakerelerde bulunmasını sağlayacağını kaydetti.

Brezilya, polis şiddetinin en çok can aldığı ülkelerden biri olmasıyla da tanınıyor. 2015 yılında 3 bin 300 kişi polis tarafından öldürülmüştü.

POLİSLER, ÖZEL SAĞLIK SİGORTASI İSTİYOR

Sputnik'in yansıttığı habere göre yerel basına konuşan polis eşleri, askeri polislerin özel hastaneye değil her sıradan vatandaş gibi sağlık merkezi ya da devlet hastanesine gittiğine dikkat çekiyor. Bölgede Askeri Polis Hastanesinin bulunduğunu ancak bu sağlık kuruluşunda doktor olmadığını aktaran bir polis eşi, "Polis memurluğu gibi riskli bir işte özel sağlık sigortasının olmaması kabul edilemez. Herhangi bir basit şirket çalışanlarına bunu sunuyor. Eğer eşim vurulursa acil servise gitmek zorunda olacak" değerlendirmesini yaptı.

HALK GIDA STOĞU YAPIYOR

Eyaletteki güvensizlik ortamı ve halen kapalı olan iş yerleri halkın süpermarketlere akın etmesine yol açtı. Uzun kuyrukların oluştuğu marketlerde yöneticiler müşteri akışını sağlayabilmek için gün boyu aralıklarla hizmet verebiliyor. Güvenlik sorunları yüzünden tedarik sıkıntısı yaşayan marketlerde birçok ürünün tükendiği belirtiliyor. Öte yandan, Guarapari kenti Yol İşçileri Sendikası Başkanı Walace Belmiro Fernaziari'nin aracında vurularak öldürülmesinin ardından otobüs seferleri süresiz olarak durduruldu. Eyalette otobüs seferlerinin dün yeniden başlaması bekleniyordu. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

HDP'li Ziya Pir'e savcıya hakaretten dava açıldı

SONRAKİ HABER

Bugün ve hafta sonu hava nasıl olacak? (10 Şubat 2017)

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa