10 Şubat 2017 01:54

‘Evetçi’nin gerekçesi yok ‘hayır’cı asgari ücrete tepkili

Uğur Zengin İstanbul Sancaktepe’ye bağlı Veysel Karani Mahallesi’nde bir Karadenizliler kahvesinde yurttaşlarla referandum sohbeti yaptı.

Paylaş

Uğur ZENGİN
İstanbul

İstanbul Sancaktepe’ye bağlı Veysel Karani Mahallesi’nde gecekondular, villalarla bakışıyor. Dere yatağına yapılan villalar, çok katlı siteler bir yanda; İstanbul’un en yüksek tepesini gören gecekondular bir yanda. Mahallede bulunan gecekondulara bir bakış yoksulluğu anlatıyor. Çürümüş, dökülmüşler. Bu gecekondular her gün Tuzla, Gebze, Pendik bölgelerinde kurulu fabrikalara işçi gönderiyor. 

Mahallede 12 bin 51 seçmen var. 1 Kasım genel seçimlerinde AKP yüzde 52.5, HDP yüzde 23.8, CHP yüzde 16.8 ve MHP de yüzde 4.8 oy almış. Bu sonuçlardan da anlaşılacağı üzere mahalle Karadenizliler ile Kürt-Aleviler olmak üzere ikiye ayrılmış, kahveler de öyle. Biz de bir Karadenizli kahvesine girdik, soru “Evet diyen neden evet diyecek?” 3 masada harıl harıl okey oynanıyor, birine yanaştık. 

Ortaya referandum sorusunu atınca, “hayır” diyecekler konuşmaya başladı. Tuzla’da bir vida fabrikasında çalışan bir işçi genç, “bence” dedi “Öyle bir şey olduğunda hayır diyeceğim. Şu an Başbakan Binali Yıldırım. Sürekli onun tayfasından, Yıldırım’ın oğlu gelir, yeğeni gelir, Tayyip Erdoğan’ın oğlu gelir yeğeni gelir. Böyle şeylere gerek yok. Belki daha iyi insanlar gelecek yönetecek ülkeyi.” Daha önce AKP’ye oy vermemiş, sonra oyu MHP ile CHP’ye gitmiş. 

- Evet verenler ülkenin kalkınacağını, çok başlılığın ortadan kalkacağını söylüyorlar... 

- Hayır çıkarsa kalkınamayacak mıymışız?

- HDP, FETÖ hayır diyecek, biz o yüzden evet diyoruz da diyorlar.

- Benim HDP ile onla bunla işim yok.

BAHATTİN ABİ ‘EVET’ DİYOR

Sonra Bahattin abi geldi masaya, yaşlı bir Karadenizli. Tanıyanlar “Ooo Başkan” geldi diye karşıladı. Bahattin abi koyu AKP’liymiş. O olmasa masadaki referandum tartışması çok daha kısa sürerdi. Çünkü onun dışında ‘evet’ diyenler tedirgin, renk vermek istemiyor. “Ben ‘evet’ten’ başka bir şey vermiyorum” dedi Bahattin abi. “Neden evet diyorsun” sorusunu “Neden ‘hayır’ diyeyim” diyerek yanıtladı. Masadakiler de, “Neden evet dediğini söyle” diyerek ısrar etti, ancak net cevap yok. 

‘BABADAN NE OĞULA GEÇİYOR?’

“Ben de evet diyorum açık konuşayım” dedi bir Şişecam işçisi, bu kez Bahattin abi ortaya atıldı, “Evet’in sebebi ne hayırın sebebi ne?” “hayır” oyu vereceğini söyleyen bir genç açıkladı nedenini: “Ben babadan oğula geçme bir şey istemiyorum” Bahattin abinin itirazı ile tartışma başladı:

-Babadan ne oğula geçiyor?
-Ağabey ne olacak ki? Hep aynı sistemle yürüyecekler, senin benim oğlum niye olmasın misal? 
-Okut olsun. 
Sesler yükselmedi ama kahveci geldi, bu kez masa ile kahvecinin tartışması:
-Arkadaşlar siyasi işleri bırakalım. 
-Burada yabancı kimse yok yabancı mı var? 
-Biz kendi aramızda konuşuyoruz. Sıkıntı yok. 

BAŞKANLIKTAN BEKLENTİ NE?

Bunun üzerine kahveci ısrarcı olmadı, ama masanın tepesinden de ayrılmadı. Bahattin abi gençle tartışmaya devam etti: 
- Ben 60 yaşına geldim, karneyle şeker mi almadık, mazot bulamadık. Sen gördün mü bunları?
-Yıl 2017 olmuş, o eski zamandı. 

Bu kez ben sordum Bahattin abi’ye, “Sen ne bekliyorsun başkanlıktan?” Yanıtı “Hiçbir şey beklemiyorum. Bizim o kadar tahsilimiz yok” oldu. 

ZAM 104 LİRA

Masada iki hayır verenden biri daha girdi söze: “Şu an ekonomi büyüyor zaten referanduma falan gerek yok ki. Tamam Tayyip Erdoğan’ı seven bir insan değilim ama bir şeyler yapmaya çalışıyor. Yanlış anlama zengin daha zengin fakir daha fakir. Fakir için bir şey yapmıyor ki havaalanı yapmış yol yapmış, ben 15 yılda bir havaalanına gideceğim. Asgari ücreti yapsın 2 bin 500 lira, millet de desin ki ‘Helal olsun garibanın yanında adam.’ Ama şimdi bakıyorsun ortada hiçbir şey yok ki. Asgari ücret 1404 lira. Asgari ücrete 104 lira zam yapmış. Milletle dalga geçer gibi.” 

ERDOĞAN’I SEVDİĞİM İÇİN

‘Eevet’ci Şişecam işçisi gözünü ıstakadan ayırmadan yanıtladı soruları: 
-Sen ne diyorsun?
-Ben evet diyorum
-Neden?
-Sebebi yok. Açıklama yapmıyorum. 
-Erdoğan’ı sevdiğin için mi?
-Evet. Aynen öyle.
-Yeni sistemin nasıl olacağını düşünüyorsun?
-Vallahi abi konuştu. Açıklamalar yaptı.
-Bahattin abi neden evet diyeceğini pek söylemedi, senin beklentin nedir?
-Beklentim yok. 
Diğeri de cam işçisi “Yorumsuzum. Konuşmuyorum” dedi, biraz ısrar edince “Vatan için hayırlısı ne ise o olsun” dedi. “Hayır diyeceksin yani” diyince, “Hayır ya da evet demiyorum. Sadece bunu söylüyorum” diye ekledi. Ama evet diyeceğini anladık. 

SAĞ-SOL

Yine uyarı geldi kahveciden. Konuşulmasın istedi ama içeriye çamura batmış bir adam girince istediği olmadı. Kahvedekiler, adamı “Oo yine çamura yatmışsın” diyerek karşıladı. Ayağındaki botlar, üstündeki mont çamur içinde. Masaya oturdu, referandumu duydu. Diğerlerine göre öz güvenli, “Ailede 35 kişiyiz. 35’imiz de evet diyoruz. Sol’a mı oy vereceğiz?” Sağ-Sol meselesi olarak yorumluyor referandumu. Masa Saadet Partisinin de hayır diyeceğini hatırlatsa da bunu kabullenmedi.

ÖNCEKİ HABER

‘Hayır’ diyenleri susturmak demokrasi değildir

SONRAKİ HABER

Washington Başsavcısından Trump'a: Kararnameyi geri çekmeli 

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...