09 Şubat 2017 14:45

İhraç edilen akademisyenler: Biz bu süreci göğüsleriz!

Eğitim Sen Eskişehir Şubesi basın açıklaması yaparak akademisyenlerin ihraç edilmesini protesto etti.

Paylaş

686 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile Anadolu Üniversitesi ve Eskişehir Osmangazi Üniversitesinden aralarında barış bildirisi imzacısı akademisyenlerinde olduğu 44 akademisyen ihraç edildi. Eğitim Sen Eskişehir Şubesi yaptığı basına açıklaması ile akademisyenin ihraç edilmesini kınadı.

Eğitim Sen’in yaptığı açıklamaya Eskişehir Emek ve Demokrasi Güçleri, İhraç edilen akademisyenler, üniversite öğrencileri ve CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer katıldı. Eğitim Sen'in ihraçların yargısız infaz olduğunu vurguladığı açıklamada sık sık "Saraya boyun eğmeyeceğiz" sloganları atıldı. 

'KORKMADAN, ÇEKİNMEDEN BİLİM İNSANI OLARAK ÜZERİMİZE DÜŞENİ YAPTIK'

İhraç edilen akademisyenler eylemde "Sivil Darbeye Karşı Susmayacağız. Mutlaka İşimizi Geri Alacağız" yazılı pankart açtı. İhraç edilen Akademisyenler adına, Kasım Akbaş konuştu. Korkmadan, çekinmeden bir bilim insanı olarak üstlerine düşen görevi yaptıklarını belirten Akbaş, "Yine yaparız ve yapacağız. Üniversite sadece bir kurum değildir. Fikirdir, iddiadır, imkandır ve potansiyeldir. Üniversite bizim zihnimizde olandır" dedi. Üniversite dışında bu imkanları yaşatacaklarını vurgulayan Akbaş, imkan ve potansiyelin zihinlerinde olduğunun altını çizdi. Akbaş, "Biz bu süreci göğüsleriz. Kaygımız yok. Hiçbirimizin de korkusu yok. Sonuna kadar gideriz. Yeni bir ülke, akademi kurarız ve o ülkenin yurttaşlarıyla birlikte oluruz" diye konuştu.

'BU DÜPEDÜZ BİR DARBEDİR'

Üniversiteyi anlamlı kılan olayın hür düşüncelerin ifade edilmesi olduğunu belirten CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, akademisyenlerin kurumlarından ihraç edilmesinin bir darbe olduğunu kaydetti. Çakırözer, "Ben inanıyorum ki bu yanlışlıktan bir an önce dönülecektir ve akademisyenler görevlerinin başına dönecektir. Bu ihraçlar, akademiye, öğrencilere, bilime zarardır. Öyle ya da böyle bir gün mutlaka dönecekler" dedi.

'HOCALARIMIZLA GURUR DUYUYORUZ'

Üniversite öğrencileri hocalarına sahip çıktı. Bugünün tarihi bir gün olduğunu söyleyen Anadolu Üniversitesi öğrencilerinden Ali Osman Koçum, en büyük ve en önemli dersi bugün aldıklarını belirtti. “Hocalarımızın sonuna kadar yanındayız” diyen Koçum konuşmasına şu sözlerle devam etti: “Hocalarımızla gurur duyuyoruz, sonuçları ne olursa olsun onların sonuna kadar yanındayız”

HUKUKİ DAYANAĞI YOK

Ortak basın metninin Eğitim Sen Şube Başkanı Serkan Demir okudu. Yapılanın sivil darbe olduğunu vurgulayan Demir, “Siyasi iktidar, yıllardır eğitimin dinselleştirilmesine ve ticarileştirilmesine direnen, laik-bilimsel eğitimi savunan, emek, barış ve demokrasi mücadelesi yürüten eğitim emekçilerden intikam alırcasına hareket etmektedir. Hükümet, yandaş medya ve yandaş sendikanın işbirliği ile oluşturulan algı operasyonu ve açıkça iftira niteliği taşıyan suçlama ve hedef göstermeler sonucunda gerçekleştirilen açığa almalar, açık bir ‘yargısız infaz’dır ve hiçbir yasal hukuki dayanağı yoktur” dedi. Nereden ya da kimden gelirse gelsin, örgütlü mücadelelerini hedef alan, her türlü yasa dışı girişim ve saldırıya rağmen, hukuksal ve örgütlü mücadeleden asla vazgeçmeyeceklerini kaydeden Demir, “Tüm halkımızı, öğrenci ve velilerimizi her türlü baskıya rağmen iktidara değil, halka hizmet eden, gerçekten laik bilimsel eğitim ve demokratik bir ülke için mücadele eden eğitim ve bilim emekçileri ile dayanışmaya, birlikte mücadeleye çağırıyoruz” dedi. (Eskişehir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Saadet Gıda patronu dayakla kağıt imzalattı

SONRAKİ HABER

El Bab’da iki günde 13 asker hayatını kaybetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...