09 Şubat 2017 12:47
Son Güncellenme Tarihi: 13 Mart 2018 12:09

Mike Pompeo kimdir?

Eski CIA başkanı, yeni ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo kimdir, hangi görüşleri savunuyor?

Paylaş

ABD Başkanı Donald Trump tarafından 13 Mart 2018'de Dışişleri Bakanı olarak görevlendirilen Mike Pompeo, 9 Şubat 2017'de CIA başkanlığına getirilmişti. Mike Pompeo, ABD Başkanı Donald Trump’a benzer, sağcı-muhafazakar dünya görüşüne sahip bir isim olarak tanınıyor.

Cumhuriyet Parti içerisindeki aşırı sağcı Çay Partisi hareketinden gelen eski kongre üyesi Pompeo, su işkencesine verdiği destek ve kürtaj karşıtı görüşleriyle gündeme gelmişti.

Eski bir asker olan Pompeo, ABD Kara Kuvvetleri'ne subay yetiştiren West Point'teki Askeri Akademi'den 1986 yılında sınıf birincisi olarak mezun olduktan sonra Harvard Üniversitesi'nde hukuk okudu.

Associated Press ajansının Pompeo'nun Temsilciler Meclisi'ndeki kişisel sayfasında yer alan bilgilere dayandırdığı haberine göre “CIA Başkanı, Berlin Duvarı yıkılmadan önce Demir Perde’nin devriyesinden sorumlu birlikte görev yaptı.”

Pompeo ayrıca, 2010 yılında Kansas eyaletinden Temsilciler Meclisi'ne girdi.

TÜRKİYE İÇİN 'TOTALİTER İSLAMCI DİKTATÖRLÜK' İFADESİNİ KULLANMIŞTI

İran ile yapılan nükleer anlaşmaya karşı çıkan Pompeo, 15 Temmuz darbe girişiminin ertesi günü Twitter’da Türkiye için “Totaliter İslamcı diktatörlük” demişti.

“Erdoğan hükümetinin ancak İran yönetimi kadar demokratik olduğu” ifadelerini de kullanan Pompeo, daha sonra bu paylaşımını silmiş ve Twitter hesabını da kapatmıştı.

Pompeo'nun 2013 yılında “İslamcı teröristleri sert bir şekilde eleştirmeyen Müslüman din adamlarının terör saldırılarında suç ortağı olduklarına” yönelik sözleri, Demokratlar ve Müslüman lobi kuruluşları tarafından kınanmıştı.

Eski ABD Başkanı Barack Obama’nın işkenceyle gündeme gelen Guantanamo Üssü’nü kapatma planına da karşı çıkan Pompeo, 2013'te cezaevini ziyaret ettikten sonra, açlık grevinde olan mahkumlar için “Bana pek çoğu kilo almış gibi geldi” demişti.

Pompeo su işkencesinin de, “hayati bilgilerin elde edilmesi için” kullanılabileceğini savunmuştu.

İnsan hakları kuruluşları ABD Senatosu’na, Pompeo’nun CIA başkanlığını onaylamama çağrısı yapmıştı.

Associated Press’e göre Pompeo, Ulusal Güvenlik Kurumu (NSA) çalışanı Edward Snowden'ın “İdam edilmesi gereken bir vatan haini” olduğunu düşünüyor.

Trump’ın başkanlık seçimindeki rakibi Demokrat aday Hillary Clinton’a yönelik eleştirileriyle bilinen Pompeo, Clinton’ı 11 Eylül 2012’de Libya’nın Bingazi kentinde ABD Büyükelçiliği’ne düzenlenen saldırının “üzerini örtmekle” suçlamıştı.

MIKE POMPEO, KÜRTAJ KARŞITLIĞIYLA BİLİNİYOR

Pompeo, annenin hayati tehlikesinin bulunması haricinde kürtaja da karşı çıkıyor. Pompeo Kongre üyeliği öncesi petrol sahalarına malzeme sağlayan bir firmayı yönetiyordu ve karbon salınımını azaltmaya çalışan ABD Çevre Koruma Ajansı’nı da eleştiriyordu.

ABD’de CIA başkanlığı için geleneksel olarak partiler dışı bir isim seçiliyor. Pompeo’nun adaylığı, Cumhuriyetçi bir kongre üyesi olması nedeniyle tartışma yaratmıştı.

İngiliz Guardian gazetesi ise Pompeo’nun Trump’ı da eleştirmekten çekinmediğini, Trump’ın kadınları rızaları dışında elle taciz ettiğine ve öptüğüne ilişkin bir kayıt ortaya çıktığında bunun “korkunç, saldırgan ve savunulamaz” olduğunu söylediğini yazdı.

Mike Pompeo, Senato’da Kongre üyelerinin sorularını yanıtlarken, Rusya’nın ABD'de Başkanlık seçimlerine müdahale ettiğine ilişkin istihbarat bulgularının “akla yatkın” olduğunu söylemişti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

CHP'li Böke: Referandum aydınlık günlerin başlangıcı olacak

SONRAKİ HABER

Adıyaman’da KHK ihraçlarına tepkiler yükseldi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...