09 Şubat 2017 07:49

KODA’da 'OHAL'de Gazetecilik ve Medya Özgürlüğü' dersi 

Kocaeli Dayanışma Akademisi’nin (KODA) bu haftaki dersinde 'OHAL’de Gazetecilik ve Medya Özgürlüğü' başlığı tartışıldı.

Paylaş

Kocaeli Üniversitesinden (KOÜ) ihraç edilen 19 akademisyen tarafından kurulan Kocaeli Dayanışma Akademisi’nin (KODA) bu haftaki dersinde Araştırma Görevlisi Adem Yeşilyurt, “OHAL’de Gazetecilik ve Medya Özgürlüğü” başlıklı dersi anlattı.

KOÜ’den KHK ile ihraç edilen 19 akademisyenin kurduğu KODA, derslerine devam ediyor. Bu hafta 13'üncüsü Eğitim-Sen Kocaeli Şube binasında yapılan dersin konusu "OHAL'de Gazetecilik ve Medya Özgürlüğü" oldu. Dersi, ihraç edilen akademisyenlerin yanı sıra çok sayıda öğrenci ve vatandaş da takip etti. Derste ayrıca Evrensel Gazetesi Muhabiri Hasret Gültekin Kozan ve DİHABER Muhabiri Elif Çetiner de OHAL’de gazeteciliğin zorluğunu ve basın özgürlüğü için yapılabilecekleri paylaştılar.

'146 GAZETECİ CEZAEVİNDE'

Adem Yeşilyurt “OHAL’de Gazetecilik ve Medya Özgürlüğü” adlı derste sunum eşliğinde gerçekleştirdiği konuşmasında, AKP sonrası medyanın daha büyük holdingler haline geldiğini ve bunların iktidara bağlandığını belirtti. AKP Hükümeti’nin medyayı kontrol altına almak için çabaladığını aktaran Yeşilyurt, “Medya bir tarafıyla ideolojik bir tarafıyla da güçlü sermaye birikiminin olduğu bir noktayı temsil ediyor. AKP’den sonra medya holdingleşti. Ardından iktidara bağımlı bir medya oluştu. Sonrası ise AKP medyayı direk kontrol altına alma sürecine gitti” dedi. Türkiye Gazeteciler Sendikası’nın (TGS) gazetecilerle ilgili paylaştığı verilere de değinen Yeşilyurt, “146 gazeteci cezaevinde. OHAL sürecinde 178 medya kuruluşu kapatıldı. 2 bin 500’ten fazla gazeteci işsiz kaldı ve özlük hakları sorunları yaşadılar. 115 gazetecinin sürekli basın kartı, 660 gazetecinin ise sarı basın kartının iptal edilmesi de bu süreçte gerçekleşti” diye konuştu.

'DOĞRU HABERİN PEŞİNDEN KOŞACAĞIZ'

Adem Yeşilyurt’un ardından söz alan Evrensel Gazetesi Muhabiri Hasret Gültekin Kozan, “OHAL sürecinde çalıştığım kurum olan Hayatın Sesi Televizyonu kapatıldı. Şimdi Evrensel yoluna devam ediyor. Her KHK açıklandığında 'Acaba bu sefer kapatacaklar mı' diyoruz. Fakat biz gücümüzün yettiğince haberciliğimizi sürdürmeye çalışıyoruz. Televizyon bizim için çok büyük bir araçtı. Televizyonu açıp yapılan yorumlara, yayınlara baktığımda şu dönemde bizim de olmamız lazımdı diyorum, yansıtılanlar böyle değil, doğru bu değil diyorum. Güç onların ellerinde, onların söylemleri ekrana yansıyor. Her şeye rağmen eleştirmeye ve doğru haberin peşinden koşmaya devam edeceğiz” dedi.

'BİZ SUSARSAK HERKES SUSAR'

Evrensel Gazetesi Muhabiri Hasret Gültekin Kozan’ın ardından konuşan DİHABER Muhabiri Elif Çetiner ise, “Eylemlerde, basın açıklamalarında insanlar haklarını savunurken bizi de hedef alıyor polis. Saldırıyorlar ki onları ifşa etmeyelim. Bizler Ape Musa'ların yolunda ilerliyoruz, Metin Göktepe’lerden bugünlere geldik. OHAL’de de, bu halde de vardık ve var olmaya devam edeceğiz. Biz ötekileştirilmiş insanların sesi olduk. Bizim için geri adım atılması söz konusu değil. Özgür basına sahip çıkılmalı. Biz susarsak herkesin sesi susar” ifadelerini kullandı. 

Sunumun ve konuşmaların ardından derste soru cevap kısmına geçildi. KODA’da bir sonraki ders ise 15 Şubat’ta Doç. Dr. Hakan Koçak tarafından anlatılacak olan “Emeğin Bilimini Yapmak ve Emek İçin Bilim Yapmak” başlıklı konu olacak. (Kocaeli/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Yarkadaş: Toplum denetimsiz bir propagandaya maruz kalacak

SONRAKİ HABER

El Bab'da 1 asker daha yaşamını yitirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...