09 Şubat 2017 07:24

İzmir’de 29 Aralık Grevine bu sefer de dava açıldı

İzmir’de Eğitim Sen’in 29 Aralık grevine katılan 47 eğitim emekçisine dava açıldı.

Paylaş

Metehan UD
İzmir

İzmir’in Narlıdere ilçesinde 29 Aralık Grevi'ne katılan 47 Eğitim Sen üyesi öğretmene “kamu faaliyetini engellemek” iddiasıyla dava açıldı. Davaların artması beklenirken, hazırlanan iddianemede iş bırakma kararı sendikal faaliyet olarak görülmedi.

DİSK, KESK ve TMMOB’un çağrısıyla 29 Aralık 2015’te yapılan iş bırakma eylemine katılan kamu emekçilerine yönelik iktidarın cezalandırma çabası sürüyor. Bölge illerindeki çatışmaların son bulmasını ve ateşkes sürecine geçilmesini isteyen ülke genelinde binlerce, İzmir’de de yüzlerce kamu emekçisi tekrar tekrar açılan idari soruşturmaların sonucunda, maaş kesme, sürgün, kıdem durdurma ve açığa alınma gibi çeşitli şekilde cezalarla karşı karşıya kaldı.

Mevcut cezalarla yetinmeyen İzmir Valiliği bu sefer de greve katılanların yargı üzerinden ceza alması için harekete geçti. Daha önce yapılan suç duyurusunda Cumhuriyet Başsavcılığının verdiği kovuşturmaya gerek yok kararına itiraz eden İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü bu kararı kaldırttı. Kararı kaldıran, İzmir 5. Sulh Ceza Mahkemesi, savcının görüşünün aksine 29 Aralık tarihindeki iş bırkmayı sendikal eylem olarak değerlendirmedi. Mahkeminin kararında “Şüphelilerin eylemlerinin demokratik sendikal hakkın kullanılmasından ziyade teröre karşı yapılan operasyonları karartmak, kötülemek suretiyle protesto mahiyetinde basın açıklaması şeklinde olduğu” ifadeleri yer aldı.

3 YILA KADAR CEZA TALEP EDİLDİ

Kovuşturmaya gerek yok kararının kalkmasının ardından adli süreç yeniden başladı. Hakkında işlem başlatılan kamu emekçilerine yönelik Cumhuriyet Savcısı Emin Ekmekcioğlu tarafından hazırlanan iddianeme ise mahkeme tarafından geçtiğimiz günlerde kabul edildi. İddianemenin temel dayanağı, İzmir 5. Sulh Ceza Mahkemesi’nin verdiği karar olurken, iş bırakma eylemine katılanlar Türk Ceza Kanunu’nun 113 maddesinde düzenlenen “Kamu Kurumu Faaliyetini Hukuka Aykırı Bir Davranışla Engellemek” suçuyla yargılanacak ve dava açılanlar hakkında 1 yıldan 3 yıla kadar ceza isteniyor. Şimdilik, sadece İzmir’in Narlıdere ilçesinden iş bırakma eylemine katılan Eğitim Sen İzmir 6 Nolu Şubesi üyesi 47 öğretmene dava açıldı ancak diğer ilçelerde de eyleme katılanlara yakın zamanda dava açılması bekleniyor. İlk duruşma, 11 Nisan 2017 tarihinde saat 09:30’da 24. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülecek.

‘SENDİKAL ÖRGÜTLÜLÜK YOK EDİLMEK İSTENİYOR’

Eğitim Sen avukatlarından Nedim Değirmenci, zorla ceza verme sürecinin idari soruşturmalarla başladığını belirterek, “İş bırakma eyleminin yaşandığı tarhite yürürlükte olmayan bir genelge ile kamu emekçileri cezalandırıldı. Anayasa’nın 90 maddesine ve uluslararası sözleşmelere göre sendikanın eylem örgütlemesinin engellenmesi hukuka uygun değil. KESK üyesi kamu emekçileri bir taraftan idari yönden diğer taraftan da adli yönden baskılanmaya çalışılıyor. Bunların hiç biri hukuken doğru kabul edilebilecek uygulamalar değil. Sendikal örgütlülük yok edilmek isteniyor. Açıkcası ortaya çıkan manzara bu. KESK’e bir operasyon yapılıyor” dedi.

 

ÖNCEKİ HABER

Demokrasi İçin Birlik (DİB): #HAYIR Biz Varız

SONRAKİ HABER

10 Ekim anneleri Adliye kapısında adalet için bekliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...