09 Şubat 2017 01:33

Birlikte fotoğraf çektirmişti şimdi sınır dışı edecek

2015’te sığınmacılarla 'selfie' çeken Almanya Başbakanı Angela Merkel, şimdi onları kitlesel kovabilmek için 16 maddelik plan hazırlıyor.

Paylaş

Yücel ÖZDEMİR
Köln

Sığınmacılara karşı yumuşak politika izlediği görüntüsü veren Almanya Başbakanı Angela Merkel, sert yüzünü göstermeye başlıyor. Merkel’in hazırlandığı ileri sürülen 16 maddelik planda, kitlesel sınır dışı planlanıyor.

Spiege Online’de yer alan bir habere göre, Merkel tarafından hazırlanan ve bugün eyalet başbakanlarına sunulması beklenen 16 maddelik planda, iltica talebi kabul edilmeyen sığınmacıların en kısa zamanda sınır dışı edilmesi için atılması gereken adımlar yer alıyor.

PLAN BASINA SIZDIRILDI

Merkel’in partisinden bir yönetici “Önümüzdeki aylar içinde sınır dışılar için önemli olacak” diyerek, bütün planların sınır dışıları artırma üzerine kurulduğunun mesajını verdi.

16 maddelik plan bugünkü Federal Hükümet-Eyalet Başbakanları Buluşması’nda karar altına alınacak. 

İçişleri Bakanlığı bünyesinde “Ortak Geri Gönderme Merkezi” kurulacak. Merkez, farklı eyaletlerdeki sınır dışı kararları arasındaki koordinasyonu sağlayarak kitlesel sınır dışılar örgütleyecek. İkinci aşamada ise toplu sınır dışı merkezleri oluşturulacak. Bu merkezlerde özellikle sınır dışı edilemeyen kişilerin durumu ele alınacak. Yeterli belgesi ve nereden geldiği belli olmayanlar bu merkezde tutulacak ve gerekli belgeler temin edildikten sonra sınır dışı edilecek.

Planda ayrıca, Berlin’deki Noel Pazarı saldırısından hareketle tehlikeli görülen kişilerin de kolay şekilde sınır dışı edilmesi de bulunuyor.

GERİ DÖNÜŞ TEŞVİK EDİLECEK

Öte yandan sığınma işlemlerini yapan Federal Göç ve Sığınma Dairesi sığınmacıların kullandığı telefonları ve telefon kartlarını da inceleyebilecek.

Bütün bu önlemlerle birlikte sığınmacıların “gönüllü geri dönüşünü” sağlamak için de bir plan hazırlandı. Bu çerçevede geri dönüşleri teşvik etmek için 90 milyon avro ayrıldı.

Merkel’in hazırladığı belirtilen plan, bütün eyaletler tarafından kabul edilmesi durumunda hemen uygulanacak.

Eyaletler arasında, sığınmacıların geri gönderileceği ülkeler konusunda ise görüş ayrılığı bulunuyor. Özelikle SPD-Yeşiller ve SPD-Sol Parti hükümetlerinin olduğu eyaletler, Afganistan’a yönelik sınır dışılar konusuna olumsuz yaklaşıyorlar. En son ocak sonunda 60 kişi Afganistan’a geri gönderilmişti. 

AFGANİSTAN GÜVENLİ ÜLKE Mİ?

İçişleri Bakanlığı tarafından verilen bilgiye göre 2016’da Afganistan’dan 127 bin kişi Almanya’ya gelerek iltica talebinde bulundu. Bunların yaklaşık yarısının iltica başvurusu ise hemen reddedildi. Gerekçe olarak Afgansitan’da güvenli bölgelerin olması gösterildi. 

Şu anda 11 bin 900 Afganistanlı sınır dışı edilmek üzere bekletiliyor.

Merkel’in, özellikle seçimlere yakın aylarda, medyatik tarzda kitlesel sınır dışıları teşvik edeceği tahmin ediliyor. Böylece sığınmacı politikası nedeniyle kaybettiği seçmenleri yeniden kazanmayı planlıyor.

Ancak, insanların neden ülkelerinden ayrılmak zorunda kaldığı gerçeği ise gizlenmeye devam edilecek. Halbuki, sığınmacıların en çok geldikleri ülkeler; Afganistan, Suriye, Irak, Libya ve diğer ülkeler, Almanya’nın da aralarında olduğu devletler tarafından izlenen politikalardan ötürü yaşanmaz hale geldi. 

ÖNCEKİ HABER

‘Tek adam olması gariban ve ezilen için iyi olmaz’

SONRAKİ HABER

KHK’yle ihraç edildi metal direnişiyle dönecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...