09 Şubat 2017 01:19

İZENERJİ işçisi hayır cephesinin örülmesine öncülük edecek

İZENERJİ işçileri greve hazırlanırken, bir yandan da referandumdan hayır çıkması için, işçi havzalarında, kent merkezinde çalışma yapacak.

Paylaş

Metehan UD
İzmir

Greve doğru giden Genel-İş İzmir 2 No’lu Şube Üyesi İZENERJİ işçileri, bir yandan da referandumdan hayır çıkması için, işçi havzalarında, kent merkezinde çalışma yapacak. Şube Başkanı Arif Yıldız “TİS sürecinde öncelikli talebimiz nasıl insanca yaşam standartlarının sağlanması ise referandumda da tek adama karşı mücadele vereceğiz” dedi. 30 ilçede hayır çalışması yürüteceklerini dile getiren Yıldız, hayır cephesinin kurulmasına öncülük edeceklerini bildirdi. 

İZENERJİ’de süren TİS görüşmelerinin uyuşmazlıkla sonuçlanması nedeniyle, önümüzdeki günlerde işyerine grev kararı asılacak.

İZENERJİ temsilciler kurulu geçtiğimiz günlerde bir araya gelerek önlerindeki sürece dair kararlar aldı. Toplantıda zorunlu bireysel emeklilik sigortası ve anayasa referandumu gibi ülke gündemine dair konular da konuşuldu. Toplantıda, TİS sürecine dair, grev komitelerinin oluşturulması, grev kararının sendika merkezinden gelişinin ardından Konak Pier’den Büyükşehir Belediyesine yapılacak yürüyüşle asılması, grev kararı asıldıktan sonra ilk 30 gün müzakere sürecinin devam etmesi, bu süreçte bir anlaşma çıkmaması halinde yapılacak grev oylamasının yapılmaması kararları alındı. 

Referandum sürecini değerlendiren işçi temsilcileri, DİSK’in ‘hayır’ kararının yerellerde hayata geçirilmesi için çalışma yapacak. Referandumda yapılmak istenen değişiklikler, işçi havzalarında, kent merkezinde ve ilçe belediyelerde, metro, vapur ve aktarma merkezlerinde dağıtılacak bildiriler ve yapılacak toplantılarla halka anlatılacak ve hayır oyu kullanılması çağrısı yapılacak. 

EŞİT İŞE EŞİT ÜCRET

Genel-İş İzmir 2 No’lu Şube Başkanı Arif Yıldız’la aldıkları kararlar üzerine konuştuk. Uyuşmazlıkla sonuçlanan TİS sürecini değerlendiren Yıldız “Ara bulucu sürecinde bile 3 defa masaya oturduk, bu sürede de ilerleme kaydedildi. Son olarak teklif yüzde 9 zam ve 52 günlük ikramiye artışı. Bizim derdimiz yüzdelik zam değil, eşit işe eşit ücretin sağlanması. 14-15 belediyenin kendi şirketi var ama en düşük ücreti, İZENERJİ işçileri alıyor. İş barışının sağlanabilmesi için bu gerekli. Eşit işe eşit ücret masada sağlanabilir” dedi

İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Aziz Kocaoğlu’ya çağrıda bulunan Yıldız şunları söyledi: “Bizim derdimiz bu süreci masada bitirmek, ama mecbur kalırsak tabanımız hazır. İsteğimiz İzmir’in yasaklı meydanı Konak’ta kol kola sevinç halayı çekmek ama anlaşamazsak bu halay grev halayı olur.”  

‘KAZANILMIŞ HAKLARIMIZ GASBEDİLMEK İSTENİYOR’

Ülke gündemine de değinen Yıldız “7 Haziran’dan sonra başlayan ülkede bir savaş ortamı var. İktidar diğer taraftan ülkeyi Ortadoğu bataklığına çekmeye çalışıyor. Darbe girişimini bahane eden iktidar 2 defa uzattığı OHAL ile 15 yıldır Meclisten geçiremediği tüm yasaları KHK’lerle günlük yaşamımıza sokmaya çalışıyor. Yüz yıllardır kazanılmış olan haklarımız bir bir tırpanlamak istiyorlar. Hükümet, yeni anayasa değişikliği ile OHAL’i kalıcı hale getirme derdinde. Ülkenin yarısının evet dediği, yarısının hayır dediği, büyük bir bölümünün içeriğini bilmediği bir anayasanın iddia edildiği gibi ‘güçlü Türkiye’yi yaratması imkansız. Tersine siyasi istikrarsızlık, kutuplaşma ve kriz getireceğini görüyoruz” diye konuştu. 

Otoriter, baskıcı ve keyfi yönetim girişimlerine hayır demenin görev olduğunu ifade eden Yıldız, devam etti: “TİS sürecinde öncelikli talebimiz olan insanca yaşam standartlarının sağlanması gibi referandum sürecinde de tek adama karşı mücadele vereceğiz. Bütün yetkilerin tek adamda toplanmasına, ülkenin işçi cehennemine dönüşmesine, kazanmış hakların bir gecede gasbedilmesine karşıyız. Bu süreçte sadece kendimiz hayır oyu vermek için sandığa gitmeyeceğiz, parti ve sendika ayrımı yapmadan halkın da hayır oyu kullanması için çalışmalar yapacağız. Bunun için İzmir’de üyemizin olduğu 30 ilçede hazırlıklarımız olacak. Kentimizde ‘hayır’ cephesinin örülmesi için öncülük edeceğiz.”

ZORUNLU BES’TEN ÇIKMA ÇAĞRISI

2017 yılı itibari ile başlayan zorunlu bireysel emeklilik sigortası da toplantının gündemindeydi. 4 bin İZENERJİ işçisinin 45 yaş altındaki yaklaşık 3 bin işçisine yasa gereği BES kesintisi uygulanırken, uygulama ile ilgili sendika işçilere bilgilendirme yapacak. Hazırlanan dilekçelerle BES’ten çıkış hızlandırılacak ve dilekçeler yapılacak açıklama ile şirkete teslim edilecek.  Şube Başkanı Arif Yıldız “Bizim BES’le ilgili kaygımız iktidarın uzun vadede herkesi bireysel emekliliğe teşvik ederek, sosyal güvenliği ortadan kaldırmak. İktidar, SGK’yi yandaşına peşkeş çekecektir. Şu anda mevcut güvence sistemi ile birinci dereceden yakınlarımız da sağlık hakkından faydalanıyor ama amaçlanan bunun da tamamen bireyselleşmesi. Biz bunu anlatarak BES’ten çıkmalarını istiyoruz” dedi.

ÖNCEKİ HABER

‘Çocukların ifade özgürlüğünü engelleyecek’

SONRAKİ HABER

‘Tek adam olması gariban ve ezilen için iyi olmaz’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...