12 Haziran 2012 09:37

TGC kuruluşunun 66. yılını kutladı

10 Haziran 1946 yılında kurulan ve 3 bin 500 üyesiyle en yaygın gazetecilik örgütü olarak kabul edilen Türkiye Gazeteciler Cemiyetinin (TGC) 66. TGC’nin günlük gazetesi olan Bizim Gazete’nin 18. ve Basın Müzesi’nin 24. kuruluş yılları Basın Müzesi’nde çok sayıda davetlinin katıldığı bir törenle kutland

TGC kuruluşunun 66. yılını kutladı
Paylaş

10 Haziran 1946 yılında kurulan ve 3 bin 500 üyesiyle en yaygın gazetecilik örgütü olarak kabul edilen Türkiye Gazeteciler Cemiyetinin (TGC) 66. TGC’nin günlük gazetesi olan Bizim Gazete’nin 18. ve Basın Müzesi’nin 24. kuruluş yılları Basın Müzesi’nde çok sayıda davetlinin katıldığı bir törenle kutlandı. Törene TGC Başkanı Orhan Erinç, Genel Sekreter Sibel Güneş, Genel Sayman Gülseren Ergezer Güver, Genel Sekreter Yardımcısı Zafer Atay, Yönetim Kurulu Üyeleri Orhan Ayhan ve Recep Yaşar ile üyeler katıldı.
Törende 100’ü aşkın gazetecinin tutuklu olduğu bir ülkede Cemiyetin kuruluş yıldönümünü buruk bir şekilde kutladıklarını belirten TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş, TGC’nin basın özgürlüğünün önündeki engellerin kaldırılması ve gazetecilerin haklarının savunması için mücadele ettiğini söyledi.
TGC Başkanı Orhan Erinç ise Türkiye’de basın özgürlüğü konusunda yaşanan sorunlara dikkat çekti. Başkan Orhan Erinç, “Türkiye’de ileri demokrasiden söz ediyoruz. Fakat olağanüstü yetkili mahkemeler dönemindeyiz. Bu açıdan baktığımız zaman olağanüstü mahkemelerin demokratik bir ülkeye yakışıp yakışmadığını sanıyorum ki tartışmak durumunda bile değiliz. Türkiye bir demokrasi ülkesiyse yargısı da doğal bir yargı olmalıdır” dedi.
102 MESLEKTAŞIMIZ TUTUKLU
Başkan Erinç, sözlerini şöyle sürdürdü: “Biz hem Türk Ceza Yasası’ndaki hem de Terörle Mücadele Yasası’ndaki çeşitli maddelere karşı çıkmış, bugünleri 2005 yılından bu yana anlatmıştık. Bugün bilindiği gibi 102 meslektaşımız gazetecilik faaliyetleri nedeniyle tutuklu olarak yargılanıyorlar. Yargılanma süreleri Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne ya da Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) içtihatlarına aykırı olarak ceza infazına dönüşmüş durumda. AİHM’nin en çok başvuru alan ülkesinin Türkiye olması da dünyadaki Türkiye imajına zarar vermekte, bunu anlatmaya çabalıyoruz. Gazetecilerin bir başka sorunu Basın İş Yasası dediğimiz 5953 sayılı Yasa’nın uygulamadan büyük ölçüde kaldırılmış olması ve kaldırılmaya çalışılması. 1952 yılı 13 Haziranda yani 60 yıl önce yürürlüğe girmiş olan yasada 32 madde var. Ve bu maddeler ne yazık ki uygulanamaz hale getirildi. Ama son dönemde bir maddenin uygulanmasına özen gösterildiğini görüyoruz. Bu da yasanın 11. maddesinde geçen gazetelerin yayın politikalarını işverenlerin belirleyeceği hükmü.
Geri kalan 31 madde uygulanamazken bu madde son dönemde uygulanır hale geldi. Son örneği de değerli meslektaşımız Ayşenur Arslan’la yaşamış olduk. Çok sayıda meslektaşımızın işvereninin beğenmediği yayınları, yazıları, haberleri nedeniyle işlerine son verildiği ya da köşeleri, programları kaldırıldı. Bu, ifade özgürlüğü açısından gazetecileri etkileyenlerin sadece hukuki ceza maddeleri sınırlamaları olduğunu değil uygulamalardan kaynaklandığını gösteren bir durum.” (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Sağlık emekçileri imza kampanyası başlattı

SONRAKİ HABER

Red Hackerlar TSK'yı hedef aldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa