09 Şubat 2017 00:58

İş elbisen neden erken yırtıldı?

İstanbul Başakşehir Sanayi Bölgesi'ndeki Mutlusan işçisi işyerinde yaşadığı sorunları ve iş koşullarını Evrensel'e yazdı.

Paylaş

Mutlusan işçisi
Başakşehir Sanayi Bölgesi/İstanbul 

Ben yaklaşık bir buçuk senedir 500 kişinin çalıştığı elektrik malzemesi üreten Mutlusan fabrikasında çalışıyorum. Çok kurumsal firma olduğunu söyleseler de orada çalışan biz işçiler için öyle değil. İki vardiyalı çalışma sistemi. Gece vardiyası 9 saat iken, gündüz vardiyası 13.5 saat çalıştırılıyoruz.

Maaşlarımızı asgari ücret üzerinden alıyoruz. Bir o kadar da çalışma koşulları ağır. Ama malum başka çaremiz de yok. Her şeye rağmen borç harç içinde yaşamımızı sürdürmeye çalışıyoruz. Bir çok arkadaşımız ek işler yaparak üzerindeki yükü azaltmaya çalışıyor. Ve her zaman ve her yerde olduğu gibi maliyetler biz işçilerin haklarından kısılıyor. Mesela işyerinde lavabolarda önceden havlu peçeteler vardı. Peçeteler çok gidiyor diye kaldırıldı. Neymiş çok pahalıymış. Kağıt peçete yerine kurutma makinaları koydular. Onları da kullanamıyoruz. Elimizi yüzümüzü kurutmadan çıkıyoruz. Hatta bazı bölümlerde kağıt havlu makineleri koymuşlar. Onlar da ayarlanmış. Kısık ve az peçete veriyor.

Yemek saatleriniz ve istirahat saatlerimiz belli değil. Sürekli bir koşuşturmaca içindeyiz. Ne kadar angarya iş varsa bize yaptırıyorlar. Ufak bir itirazda bulunsak. “İş bu siz bilirsiniz” diyorlar. Hem fabrikanın içinde hem de fabrikanın dışında onlarca kamera var. Bütün hareket alanımızı izliyor.

60-70 ülkeye ihracat yapan bir firma. Günde en az 5-6 TIR ve kamyon yüklüyoruz. Bütün bunlara rağmen hiç kazanmıyor gibi haklarımıza dair patronların ağzından bir cümle dahi çıkmıyor. Neden 500 kişi çalıştırıyorken 1000 kişiye çıkarmayayımı düşünüyor. Devasa reklam için ve müşteriyi memnun etmek için harcamalar yapıyor. Ama işçinin elinden düşüp kırılan bir cam bardağı maliyet görüyor. Ya da işçi iki dakika fazla oturdu diye hemen uyarılıyor. Ya da verdikleri iş elbiseleri yırtıldığında “Neden erken yırtıldı” diye soruyorlar. Buna benzer çok sorun var. Bütün fabrikalarda çalışanların sorunları benzerdir. Önemli olan biz çalışanlar bu sorunlara dair fikrimizi ve birliğimizi nasıl konuşur ve çözeriz.

ÖNCEKİ HABER

Beklenen gelecekten kararan geleceğe

SONRAKİ HABER

Kölelik yasaları

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...