08 Şubat 2017 10:39

SGDF: Suruç iddianamesi göstermelik

Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu Suruç Katliamı iddianamesinin kabul edilmesine ilişkin basın açıklaması yaptı.

Paylaş

Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF), 33 gencin hayatını kaybettiği 20 Temmuz Suruç katliamının iddianamesinin kabul edilmesine ilişkin basın açıklaması düzenledi. Açıklamada, iddianamenin göstermelik olduğu ve katliamın üzerinin kapatılmaya çalışıldığı vurgulandı.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi'nde gerçekleşen basın açıklamasına, Suruç'ta yaşamını yitiren Cemil Yıldız, Hatice Ezgi Saadet, Cebrail Günebakan ve Polen Ünlü'nün aileleri de katıldı. Açıklamada, "Suruç için mücadelemizi büyüteceğiz" pankartı açıldı. 

'İDDİANAME KATLİAMI ÖRTBAS ETMEK İÇİN YAZILDI'

Suruç yaralısı ve SGDF Eş Başkanı Ceren Çoban'ın okuduğu basın açıklamasında, iddianamenin katliamı örtbas etmek için yazıldığı vurgulandı. İddianamede sanık olarak yalnızca 3 kişi olduğunu söyleyen Çoban, "Geçtiğimiz günlerde dönemin Suruç emniyet müdürüne toplam 7 bin 500 TL ödül gibi ceza verilmişti. Açıklanan iddianame ise bir önceki mizanseniz devamıdır. 10 Ekim, Amed mitingi ve daha sonrasında gerçekleşen  IŞİD katliamlarıyla Suruç katliamının ilişkisi açığa çıkmıştır. Fakat iddianamede sanık olarak yalnızca 3 kişi vardır. Katliamın işbirlikçileri ve katliama göz yumanlar ise iddianamede yer almamaktadır. Biliyoruz ki failler yalnızca 3 kişi değildir. Suruç katliamı, Saray ve IŞİD ortaklığında gerçekleşmiştir. İddianamede IŞİD çetecileri ve destekçileri incelenip gerçekler ortaya çıkarılmalıyken federasyonumuz illegalize edilerek katliam olağanlaştırılmak, meşrulaştırılmak istenmektedir" diye konuştu. Çoban, tüm baskı, engellemeler ve katliamı örtbas etme çabalarına rağmen adalet mücadelesine devam edeceklerini kaydetti. 

Açıklamada, Suruç'ta yaşamını yitiren Cemil Yıldız'ın kızı Gamze Yıldız da Suruç Aileleri İnisiyatifi adına konuştu. "Ödül görünümlü cezalar adaletsizliğin somutlaşmış hali" diyen Yıldız, "Ailelerin acılarıyla dalga geçiliyor gibi adil bir hukuksal süreç işletilmiyor. 7 bin 500 gibi bir cezayı kabul etmiyoruz ve alınan bu kararlarda sözde hukuksal süreçlerde adalet kırıntısı görmüyoruz. Gerçek failler yargılanana kadar mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz" dedi. 

'İDDİANAMEDE SORUŞTURMAYI AYDINLATACAK VERİ YOK'

Suruç için Adalet Platformundan avukat Gülhan Kaya ise dosyada bugüne kadar ne olduğuna dair bilgi verdi. Katliamın olduğu ilk günden itibaren güvenlik gerekçesiyle dosyaya gizlilik kararı getirildiğini hatırlatan Kaya, gizlilik kararının aileleri ve avukatları soruşturmadan uzak tutmak için verildiğini söyledi. Suruç katliamına ilişkin yürütülen soruşturmanın 3 savcı değiştirdiğini belirten Kaya, "İddianame dün elimize geçti. İddianamede 19 aylık sürecin yansımasını ve  soruşturmanın yöneliminin IŞİD olmadığını görüyoruz. Ankara katliamı sanığı Yakup Şahin'in 10 Ekim davasındaki ifadesi dosyaya eklenmiş. Yakup Şahin canlı bombanın 1 gün önce Suruç'a geldiğini söylemiş fakat iddianamede sadece olay gününe ait görüntülerine yer verilmiş. Soruşturmayı aydınlatacak hiçbir veri yok. Dosyayı bize kapatarak faillere ulaşmamız engellendi. Savcının 19 ay boyunca faillerin  haklarındaki yakalama kararına rağmen hiçbir işlem yapmadığını görüyoruz. Gizlilik kararı failleri yakalamaya dönük değil soruşturmayı kapatmak için verilmiş ve müşterilere kapatılmıştır. Esas failler yakalanana kadar mücadeleden vazgeçmeyeceğiz" şeklinde konuştu. 

HDP Milletvekili Filiz Kerestecioğlu ise, Hrant Dink ve 10 Ekim davasında olduğu gibi kamuoyunun bu davaya da sahip çıkacağını ve adalete ulaşacağını söyledi. İktidarın hiçbir katliamda sorumluluk almadığına değine Kerestecioğlu, "Demokratik ülkelerde böyle olaylar olduğunda soruşturma açılır ama bizde sanki ölenler, yakınları, avukatları suçlu gibi davranılıyor. Bir gün mutlaka siyasi sorumluluğun üstlenildiği günlere de ulaşacağız" dedi. Ezilenlerin Sosyalist Partisi, Devrimci Parti, SYKP, Devrimci Yol Devrimci Gençlik ve Sosyalist Öğrenci Hareketi temsilcileri de, iddianamenin göstermelik olduğuna dikkat çekerek adeletin yerini bulması için birlikte mücadele vurgusu yaptı. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Kayyım atanan Dersim Belediyesinde 14 kişi açığa alındı

SONRAKİ HABER

Doç. Dr. Bayraktar'dan 'ihraç' açıklaması: Ahdım olsun...

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...