08 Şubat 2017 07:53

AKP'li Belediye, iade davasını kazanan işçileri geri almıyor

AKP'li Gazipaşa Belediyesi, mahkeme kararı ile kadrolu olarak işe geri dönmeye hak kazanan işçileri 3 haftadır işe geri almıyor.

Paylaş

Antalya’da, Gazipaşa Belediyesi tarafından 3 yıl önce işten çıkarılan taşeron işçiler, Yargıtay 7. Hukuk Dairesi tarafından onanan emsal bir karar ile belediyede kadrolu olarak işe geri dönmeye hak kazandı. Ancak aradan geçen 3 haftalık zamana rağmen, işçiler işlerine geri alınmadı.

30 Mart 2014 yerel seçimleri sonrası Antalya Gazipaşa Belediyesi’nde, taşeron firmada çalışan 43 işçi, verim düşüklüğü gerekçe gösterilerek işten çıkartılmış, 43 işçi, ‘işe iade ve tazminat’ talebiyle Gazipaşa Belediyesi’ne dava açmıştı. Davadan işçiler lehine kararlar çıktı. Gazipaşa Belediyesi tarafından işten çıkarılan Fahri Uğur, Bülent Tepe, Yusuf Çetin, Hüseyin Oğuz, Mehmet Demir ve Bülent Gür açtıkları işe iade davasını kazandı.

YARGI KARARI UYGULANMIYOR

Mahkeme, emsal niteliğinde bir kararla, daha önce belediyede taşeron firmaya bağlı çalışan işçilerin, belediyenin kadrolu elemanı olarak işe iadesine karar verdi. Gazipaşa Belediyesi, işçiler lehine sonuçlanan karara itiraz etmesine rağmen, Yargıtay 7. Hukuk Dairesi tarafından karar onandı. Bunun üzerine işçiler, AKP’li Gazipaşa Belediye Başkanlığı’na dilekçe vererek işe iadelerini talep etti. İşe alınmamaları durumunda mahkemenin hükmettiği tazminat, maaş farkı, ilave tediye ücreti gibi diğer yasal haklarının ödenmesini isteyen işçiler, aradan 3 hafta geçmesine rağmen henüz bir sonuç alamadı. 

‘3 YILDIR MÜCADELE EDİYORUZ’

Antalya Körfez gazetesine mahkeme kararını değerlendiren DİSK Akdeniz Bölge Temsilcisi Cemal Aybar, Gazipaşa Belediyesi tarafından işten çıkarılan 43 personelin hukuki mücadelesinde hep yanında olduklarını kaydetti. Aybar, 2014 yerel seçimlerinin ardından siyasi bir kararla taşerona bağlı 43 personelin işine son verildiğini belirterek, “O dönemde Gazipaşa Belediyesi ile kararlarını yeniden gözden geçirmeleri hususunda görüşmeler yaptık ancak sonuç alamadık. Biz de işten çıkarılan arkadaşlarımıza haklarını anlatarak dava açmaları durumunda ücretsiz hukuki destek vereceğimi söyledik. Arkadaşlarımız Gazipaşa Belediyesi’ne dava açtı” diye konuştu. 3 yıl süren dava süreci boyunca 43 işçiye ücretsiz hukuk desteği verdiklerini ifade eden Aybar, “Normal şartlarda yasalar kapsamında işe iade davaları tarafların mağdur olmaması için 4 ayda sonuçlanmak zorundadır. Ancak biz 3 yıldır mücadele ediyoruz, daha 6 işçinin hakkını geri alabildik” dedi. Gazipaşa Belediyesi’nin, 30 gün içinde karar vermek zorunda olduğunu belirten Aybar, “Gazipaşa Belediyesi, işçileri işe başlatmadığı takdirde maaş farkı, ilave tediye ücreti, kıdem tazminatı, boşta geçen süre için tazminat ödemek zorunda kalacak. Bu da her bir işçi için ortalama 50 bin lira ve üzeri rakama tekabül eder. Gazipaşa Belediyesi’nin işçileri almayı kabul etmemesi durumunda, diğer sonuçlanacak işe iade davalarıyla birlikte yüklü miktarda tazminat ödeyecek” dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

El Bab'da IŞİD saldırısı: 2 asker yaşamını yitirdi

SONRAKİ HABER

Spor Bakanı Kılıç: Herkes sorumluluğunu bilmeli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...