08 Şubat 2017 06:43

Kayyımların kadınlara bilançosu ağır

Bölge illerine atanan kayyımların ilk hedefi kadın çalışmaları ve kadın kurumları olurken, bazı belediyelerde neredeyse kadın çalışan bırakılmadı.

Paylaş

Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile şu ana kadar DBP’li 3’ü büyükşehir 9 il, 55 ilçe ve 7 belde olmak üzere toplam 71 belediyeye İçişleri Bakanlığı tarafından kayyım atandı. Kayyımlar koltuğa oturur oturmaz yaptıkları ilk işlerden biri kadın kurumları ve kuruluşlarının kapatılması oldu. Bunun yanısıra belediyelerdeki kadın danışmanlık merkezlerinin kapatılması, kadın daire başkanlıklarının yerine erkeklerin atanması öne çıkan diğer icraatlar.

Diyarbakır’da kadınlara sosyal, kültürel ve ekonomik olarak destek veren Ceren Kadın Derneği, Selis Kadın Derneği’nin yanı sıra Sur, Silvan Ergani ve Çınar belediyelerine ait Jinwar, Amida, Selis ve Meya kadın danışmanlık merkezleri kayyımlar tarafından kapatıldı. Ayrıca Büyükşehir Belediyesi hariç tüm belediyelerin kadın politikaları müdürlükleri de kültür müdürlüğüne bağlandı.

ALO ŞİDDET HATTI DURDURULDU

Büyükşehir Belediyesi Kadın Daire Başkanı Yüksel Acer görevden alınarak, tüm çalışmalar durduruldu. Kadın daire başkan yardımcısı yerine genel sekreter yardımcısı erkek bir görevli atanarak, yürütülen kadın çalışmaları direkt Aile ve Sosyal Politikalar Daire Bakanlığı’na bağlanmak isteniyor. Yerel yönetimler bağlamında ilk ve tek olan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Alo Şiddet Hattı İlk Adım İstasyonu’nun faaliyetleri durduruldu. 

SİLVAN’DA 6 KADIN İŞTEN ÇIKARILDI

İlçe belediyeleri ve belediyelere bağlı kadın danışmalık merkezlerinde kadınların tamamına yakını işten çıkarıldı. Silvan Belediyesi’nde toplam 73 kişi işten çıkarıldı. Bunların 19’u KHK ile 54’ü ise ihaleleri feshedilerek işten çıkarıldı. Kayyım ile kadın danışmanlık merkezlerinden çıkarılan toplam kadın sayısı 6. İşten çıkarılan kadınların 2’si sosyolog, 2’si kurs hocası eğitmen, 2’si ise aktif çalışan.

SUR’DA 30 KADININ İŞİNE SON VERİLDİ

İlçe kaymakamının kayyım olarak atandığı Sur Belediyesi’nde ise toplam 67 kişi işten çıkarıldı. Bunlardan 30’u kadın. 30 kadından 6’sı Amida Danışmanlık Merkezi çalışanı. İşten çıkarılan kadınlardan 2’si meslek elemanı, 2’si sosyolog, 1’i ziraat mühendisi, 1’i psikolog.

ÇINAR’DA 2 KADIN KALDI

Çocuk yaşta zorla evlendirmelerin ve kadına yönelik şiddetin yoğun olarak yaşandığı Çınar’da ise KHK ile ilk etapta 24 belediye personeli ihraç edildi. Bunlardan 5’i kadın. Kayyımın atanmadığı ancak tüm yetkilerin Çınar Kaymakamı’na devredildiği belediyede ihraç edilenlerin arasında Kadın Politikaları Müdürü Halide Türkoğlu da yer alıyor.

İlçe kaymakamı tarafından “vizesi uygun görülmeyen” başlıklı listeyle 37 kişinin işine son verildi. Jinwar Kadın Merkezi’nde 1 sosyolog ve 4 saha çalışanın olduğu 5 kişi işten çıkarıldı. “Vizesi uygun görülmeyen” 37 kişinin içinde kadın merkezi çalışanlarıyla birlikte 8 kadın bulunmaktaydı. Şimdi belediyede sadece 2 kadın çalışmakta.

Fiili olarak kayyım atanan ve belediye Eş Başkanlarının hiçbir yetkisini kullanamadığı bir başka belediye Ergani’de ise Kadın Politikalar Müdürlüğü’nün alt birimi olarak faaliyetlerine devam eden kadın merkezinde 4 kadın çalışmakta. Son dönem çıkarılan KHK ile kadın politikaları müdürü ve kadın merkezinde sosyolog olarak çalışan bir kadın ihraç edildi. (DİHABER)

ÖNCEKİ HABER

HDP'li Yıldırım hakkında 81 yıla kadar hapis istemi

SONRAKİ HABER

'Fırat Kalkanı el Bab'a 200 metre mesafede' iddiası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...