08 Şubat 2017 06:24

Urfa Emniyeti'nde gözaltındakilere 'ÖSO baskısı' iddiası

Urfa'da 25 gün gözaltında tutulan B.Ö., gözaltına alınan Suriyeli mültecilerin ÖSO'ya katılmaları için baskı uygulandığını iddia etti.

Paylaş

Urfa'da yapılan operasyonlar kapsamında gözaltına alınanlara kötü muamele ve işkence yapıldığı iddia edildi. Emniyette yer olmadığı için kimi yurttaşların Haliliye Belediye Spor Salonu’nda günlerce tutulduğu belirtilirken, kimi yurttaşların ise Urfa Emniyet Müdürlüğü TEM Şubesi'ne götürüldüğü ve burada işkenceye maruz kaldığı öne sürüldü.

6 Ocak'ta gözaltına alınan ve 25 günün ardından 1 Şubat'ta "Örgüt üyesi olma" iddiasıyla sevk edildiği mahkeme tarafından serbest bırakılan B.Ö., kendisi dahil çok sayıda kişinin emniyette işkenceye maruz kaldığını iddia etti.

'YARALILAR TEDAVİ EDİLMEDİ'

Gözaltına alınıp emniyete götürüldüğü sırada zırhlı araçta darbın başladığını söyleyen B.Ö., "Emniyette işkence devam etti. TEM’e götürdüler. Benimle birlikte birkaç kişi vardı. Bodruma indirildik ve orada işkenceye maruz kaldık. Bu işkenceden sonra bizi Haliliye Belediye Spor Salonu'na götürdüler. Çok sayıda kişi vardı ve vücutlarında işkence izi vardı. Çoğunun kemikleri ve kaburgaları kırıktı. Soy adını unuttuğum Halil, Hamza, Sait ve İbrahim Baran'ın işkenceden dolayı kemikleri kırıktı. Yatamıyorlardı ve sürekli acı içindeydiler. Hastaneye bile götürülmüyordu. Doktorlarda polislerle işbirliği içindeydi" şeklinde konuştu.

3 gün burada tutulduktan sonra birkaç arkadaşı ile "İfade alacağız" denilerek tekrar TEM'e götürüldüklerini kaydeden B.Ö., şunları aktardı: “Gözlerimiz bağlanarak TEM’e götürülüyorduk ve 90'lı yılları geçen işkence yöntemleri ile karşılaştık. Çırılçıplak tazyikli su ile ıslatılıp pervane önünde bekletiliyorduk. O su üzerimizde buz oluyordu. Ellerimiz arkadan kelepçeli bir şekilde ters takla attırılıyordu. Erkeklerin cinsel organına ise elle basık uygulanıyordu. Bu şekilde kanama oluyordu. Domuz işkencesi uyguluyorlardı. Bu işkenceleri yapan polisler 'Ben 90'larda bunu yaptım şimdi de yapıyorum. Kimse bize bir şey yapamaz. Sizi burada öldürsek kimse hesap sormaz. Onun için bizimle işbirliği yapın' diyordu. Birkaç polisin sesi geliyordu. 'Cizre'de ve Sur'da insanların kellesini kopardık. Siz de kabul etmezseniz sizin de kelenizi koparacağız' şeklinde hakaret ve tehdit ediyorlardı. Ayrıca ajanlık dayatmasında bulunuluyordu."

'FIRAT KALKANI BASKISI'

Urfa'daki kamplardan ya da sınırdan geçerken gözaltına alınan Suriyeli mültecilerin de yanlarında bulunduğunu ifade eden B.Ö., “Bu kişilere Özgür Suriye Ordusu'na (ÖSO) katılmaları noktasında işkence ve baskı uygulanıyordu. Bunu kabul edenler doğrudan Fırat Kalkanı operasyonuna gönderiliyordu.

Kabul etmeyenler ise işkence ile zorla gönderiliyorlardı. Birinin adı Abdülmecid idi. İşkence edilip zorla operasyona gönderildi. Bu şekilde polis uzun süreden beridir bunu uyguluyormuş. Onları Fırat Kalkanı’na bizi ise ajanlığa zorluyorlardı" diye belirtti.

Kimilerin ise avukat nezaretinde ifadeleri alındığı sırada şiddete maruz kaldığını vurgulayan B.Ö., şunları aktardı: "Arkadaşlarımız avukat nezaretinde ifade sırasında işkenceye maruz kaldığını ve bunun ifadeye geçirilmesini istediler. Ancak polis, 'bizim kuralımız da böyle bir şey yoktur, geçirmiyoruz’ deyip kabul etmiyorlardı. Avukatlar bu konuyu savcı ile görüştü savcı da bunu kabul etmedi" dedi.

'SİZİ BIRAKTIK REFERANDUMDA EVET DEYİN' İDDİASI

Gözaltına bulunan çoğu kişinin tutuklandığını dile getiren B.Ö., "Polis serbest bırakılan kişilere 'bakın sizi serbest bıraktık referandum da evet oyu kullanın’ diyorlardı. Urfa'da sistematik bir işkence mevcut" şeklinde yaşadıklarını anlattı. (DİHABER)

ÖNCEKİ HABER

Terörist yazan kartları takmayan tutuklulara işkence iddiası

SONRAKİ HABER

Fetih El Şam Cephesi şüphelileri serbest bırakıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...