08 Şubat 2017 01:10

‘Tarih odaklı’ değil ‘sorun odaklı’ olmalı

Felsefeciler Derneği Ortaöğretim Felsefe Dersi taslak programa ilişkin eleştirilerini bir raporla açıkladı.

Paylaş

Derya KAYA
Ankara

Felsefeciler Derneği Ortaöğretim Felsefe Dersi taslak programa ilişkin eleştirilerini bir raporla açıkladı. Raporda taslağın ‘sorun odaklı’ değil “tarih odaklı” bir bakışla hazırlanması eleştirilirken, ilk kez felsefeyle karşılaşacak öğrencilerin karşısına böyle bir taslakla çıkılmaması gerektiği ifade edildi. 

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan ve incelenmesi için askıya çıkarılan müfredat taslağına her alandan eleştiriler gelmeye devam ediyor. Felsefeciler Derneği de müfredat taslağına ilişkin incelemelerini tamamladı. Ortaöğretim Felsefe Dersi Taslak programına ilişkin incelemelerde bulunan Dernek,  değerlendirmelerini rapor haline getirdi. Dernek raporun yanı sıra Ortaöğretim Felsefe Dersi için bir taslak bir program da hazırlayarak, taslak olması için öneride bulundu.

‘HAFTADA SADECE İKİ SAAT YETERLİ DEĞİL’

Raporda taslağa ilişkin en önemli göz çarpan eleştiri programın sorun odaklı değil tarih odaklı bir bakışla hazırlanmış olması. Rapora göre ilk kez felsefeyle karşılaşacak öğrencilerin karşısına böyle bir programla çıkılmamalı. Felsefe derslerinde öğrencilerin felsefi tutum kazanabilmesi için kavram analizi ve felsefi sorularla yüz yüze gelmesi gerektiği vurgulanan raporda ilk defa felsefe dersiyle haftada sadece iki saat karşılaşacak olan öğrenciler için dersin problem odaklı olmasının zaruri olduğu belirtildi. Felsefe tarihi üzerinden işlenecek bir dersin ise öğrenciyi ezbere götüreceği ve eleştirel bir tutum kazanmasını engelleyeceği ifade edildi. 

Raporda liselerde sadece 11. sınıfta iki saat okutulan felsefe dersinin öğrenciye eleştirel bir bakış açısı kazanması, kavramları, felsefe problemlerini, dilini, tarihini kavrayabilmesi için yeterli olmadığı kaydedildi. Raporda, 9. sınıfta felsefi kavramlar, 10. sınıfta Felsefede Problem Alanları, 11. sınıfta Felsefe Tarihi, 12. sınıfta Felsefi Metinler olarak ders programlarında yer alması gerektiği önerisinde bulunuldu. 

‘YAŞAMIN İÇİNDEN OLDUĞU HİSSETTİRİLMELİ’

Felsefe eğitiminde ilk adım olarak ortaokullarda Düşünme Eğitimi dersiyle özgür düşünme hazırlığı yapılması gerektiği, öyküler, diyalog ve drama çalışmaları ile yaşamın içinden somut ve bilindik bir alandan çıkılması gerektiği kaydedildi. Böylelikle felsefenin hem yaşamın içinden olduğunun hissettirileceği hem de öğrencileri düşüncelerini özgür ve cesurca ifade etmelerinin önemini göstereceği ifade edildi.

FELSEFECİLER ÖNERİLERİNİ DE AÇIKLADI

Felsefe Derneğinin yeni felsefe öğretim programına ilişkin önerileri şöyle: 

* İlkokullarda yer alan İnsan Hakları, Yurttaşlık ve Demokrasi Dersinin felsefe öğretmenleri tarafından verilmeli,

* Ortaokullarda yer alan  "Düşünme Eğitimi" dersinin  adının Çocuklarla Felsefe olarak değiştirilmesini ve bu dersin  6., 7. ve 8. Sınıflarda zorunlu hale getirilmesini talep edilmektedir.

* Bu derslerin felsefe öğretmenleri tarafından verilebilmesi için ilkokul ve ortaokullarda felsefe grubu öğretmenlerinin istihdam edilmesine yönelik gerekli yasal düzenlemelerin yapılması zorunludur.

* Felsefe Grubu derslerinden Sosyoloji, Psikoloji, Mantık, Demokrasi ve İnsan Hakları Dersi zorunlu hale getirilmelidir.

 

ÖNCEKİ HABER

Aydın Belediyesi kimden yana?

SONRAKİ HABER

Batık projeleri kurtarma hamlesi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...