07 Şubat 2017 21:23

Suruç katliamı iddianamesi kabul edildi

Suruç katliamı davasında 18 ay sonra hazırlanan iddianame kabul edildi. İddianame’de 3 sanık hakkında 104’er kez müebbet hapis cezası istendi.

Paylaş

Tamer Arda ERŞİN
Cansu PİŞKİN

33 gencin yaşamını yitirdiği Suruç katliamından 18 ay sonra hazırlanan iddianamede sanıklar Yakub Şahin, Deniz Büyükçelebi ve İlhami Balı hakkında 104’er kez müebbet hapis cezası istendi. 

10 Ekim katliamı sanıklarından Hüseyin Tunç, Halil İbrahim Durgun, Hakan Şahin ve Hacı Ali Durmaz’ın da aralarında bulunduğu 12 şüpheli hakkında ise “kovuşturmaya yer yok” kararı verildi.

Urfa'nın Suruç ilçesi Amara Kültür ve Sanat Merkezi'nde Kobanêli çocuklara oyuncak götüren Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF) öncülüğündeki gençlere yönelik 20 Temmuz 2015 tarihinde canlı bomba saldırısı düzenlenmişti. Katliamda, Türkiye’nin dört bir tarafından toplanarak Suruç’a gelen 33 genç yaşamını yitirirken 70’i de yaralanmıştı. 

Katliamdan 18 ay sonra hazırlanan iddianame, Şanlıurfa 5. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi. İddianamede, 10 Ekim katliamının da failleri arasında yer alan, Yakup Şahin, Deniz Büyükçelebi ve İlhami Balı hakkında “Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme, silahlı terör örgütüne üye olma, tasarlayarak ve yangın, su baskını, tahrip, batırma, bombalama ya da nükleer, biyolojik, kimyasal silah kullanarak öldürme’ suçlarından 34'er kez, ‘Tasarlayarak ve yangın, su baskını, tahrip, batırma, bombalama ya da nükleer, biyolojik, kimyasal silah kullanarak öldürmeye teşebbüs etme” suçlarından da 70'er defa olmak üzere TCK'nın ilgili maddeleri gereğince toplam 104'er kez ağırlaştırılmış  hapis cezası istendi. 

İddianamede, 10 Ekim failleri Hüseyin Tunç, Halil İbrahim Durgun, Hakan Şahin, Hacı Ali Durmaz da aralarında bulunduğu 12 şüpheli hakkında  “kovuşturmaya yer yok kararı” verildi.

SURUÇ’UN VE ANKARA’NIN FAİLİ ORTAK

İddianamede, Suruç katliamını gerçekleştirmesi için bombacı Şeyh Abdurrahman Alagöz’e IŞİD emirlerinden Yunus Durmaz ve Halil İbrahim Durgun’un bizzat talimat vererek yardım ettiği belirtildi. Durmaz ve Durgun’a da katliam emrini, IŞİD’in yönetici kadrosundaki Deniz Büyükçelebi ve İlhami Balı’nın verdiği ifade edildi. Canlı bomba Şeyh Abdurrahman Alagöz’ün sabah 09.01’de başlayarak Suruç ilçesinde bir müddet dolaştığı, açıklamanın yapılacağı Amara Kültür Merkezi’nde keşif yaptığı, internet cafede "Suruç'taki Kobani gerginliği"ne ilişkin haberler okuduğu ve 11.47 sıralarında kültür merkezine yakın bir nokrada bulunan camiye gittiği kaydedildi.

İddianamede Yakub Şahin’in 10 Ekim katliamının tutuklu sanıkları arasında yer aldığı hatırlatılarak, “Şahsın Şanlıurfa ili Suruç İlçesi Amara Kültür Merkezin önünde meydana gelen patlama olayı ile ilgili, eylemin bütün teferruatlarına hakim olduğu, alınan ifadesi ve yapılan araştırmalar sonucunda DEAŞ terör örgütü adına eylem ve faaliyetlerde bulunduğunun ve DEAŞ terör örgütü adına eylem ve faaliyetlerde bulunan terör örgütü üyeleri ile irtibat ve ilişki içerisinde bulunduğunun kesin olduğu, böylece Ankara Tren Garı patlaması olayının şüphelisi olarak tutuklu bulunan Yakub Şahin isimli şahsın DEAŞ terör örgütü adına düzenlenen Suruç patlaması eylemi hakkında çok detaylı bilgisinin bulunması da dikkate alındığında şahsın DEAŞ terör örgütü adına gerçekleştirilen bu eylemin failleri arasında yer aldığı değerlendirilmektedir” denildi.
 

ÖNCEKİ HABER

Ayvacık'ta artçı depremler sürüyor

SONRAKİ HABER

Meslek lisesi kimin meselesi?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...