07 Şubat 2017 14:12

Encu ve Sarıyıldız'ın davası Çorum'da görülecek

HDP milletvekilleri Faysal Sarıyıldız ve Ferhat Encu hakkında açılan kamu davası, suç sayılan konuşmaların işlendiği Cizre yerine Çorum’da görülecek.

Paylaş

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şırnak milletvekilleri Faysal Sarıyıldız ile Ferhat Encu hakkında, Orhan Küçük Özdemir isimli kişinin Başbakanlık İletişim Merkezi’ne (BİMER) yaptığı şikayet üzerine Çorum Cumhuriyet Başsavcılığı “Halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme” iddiasıyla soruşturma açtı. Açılan soruşturmada “yetki” sorunu ortaya çıktı.

Cizre’de 8 Şubat 2016 tarihinde daha önce “sokağa çıkma yasağı” sırasında Sarıyıldız ile Encu’nun telefon ile katıldığı televizyon programında gelişmelere ilişkin yaptığı konuşmalardan dolayı başlatılan soruşturma, ilk olarak Ankara’nın yargı alanı içerisinde olduğu gerekçesiyle “yetkisizlik” kararı verildi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı ise isnat olunan eylemin Cizre ilçesinde gerçekleştiğinden dolayı “yetkisizlik” kararı vererek, soruşturma dosyasını Cizre Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderdi. Cizre Cumhuriyet Başsavcılığı’nca soruşturmaya ilişkin yapılan araştırma sonucunda hazırlanan gerekçeli kararda, Sarıyıldız ve Encu’nun yaptığı konuşmalara ilişkin; “Şırnak İl Emniyet Müdürlüğü ve Şırnak iline bağlı İl Emniyet Müdürlükleri ile Cumhuriyet Başsavcılıklarına herhangi bir ihbarda bulunulmadığı tespit edilmiştir” denilmesine rağmen “Halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme” suçundan cezalandırılmaları talebiyle kamu davası açıldığı belirtildi.

Ancak mahkeme, Sarıyıldız ve Encu’nun konuşmaları üzerine Orhan Küçük Özdemir’in BİMER’e yaptığı şikayetin Çorum’da gerçekleştiğinden dolayı, “Görsel ve işitsel yayın, mağdurun yerleşim yerinde ve oturduğu yerde işitilmiş veya görülmüşse o yer mahkemesi de yetkilidir” şerhi ile “yetkisizlik” kararı vererek, dosyayı Çorum Asliye Ceza Mahkemesi’ne gönderdi.(DİHABER)

ÖNCEKİ HABER

Çaycumalı ozanın heykelini kırdılar

SONRAKİ HABER

EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan’a Meclis’e giriş yasağı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...