20 Ocak 2017 14:05

‘Referandumda işçiden yana taraf olmalıyız!’

Kayseri’de başkanlık referandumunu konuşmak üzere toplanan işçiler, ‘grevler yasaklanıyorken’ haklarımız elimizden alınıyorken hayır demeliyiz’ dedi.

Paylaş

Kayseri’de işçiler yeni anayasa, başkanlık sistemi ve referandum oylamasını konuşmak üzere toplandı. Farklı iş kollarından bir araya gelen işçilerin ortak çağrısı “Grevler yasaklanıyorken, haklarımız bir bir elimizden alınıyorken işçiler olarak hayır demeliyiz” oldu.

Gelişen siyasi atmosferin işçileri etkilediğini söyleyen bir tekstil işçisi, “Siyasi meseleler konuşulunca AKP’li işçilerden ‘Bana selam verme’ diyenler oluyor. Bu siyaset bizi bölüyor. Biz işçiyiz, işçi gibi düşünmemiz gerekiyor. Bu değişiklikler işçiye faydalı olmayacak. Hayır demeliyiz” dedi.

‘BİR SÜRÜ SORUN İLE BOĞUŞUYORUZ’

“Bu sistemin ülkeye ne faydası olacağını iyi anlamak lazım” diyen bir metal işçisi de şöyle devam etti: “Şu an başkanlık sistemi olmamasına rağmen çalıştığım metal fabrikasında işten atmalar var. Öte yandan birçok ilde metal işçilerinin grevi ‘milli güvenliği bozuyor’ gerekçesi ile yasaklanıyor. Daha sistem gelmeden bir sürü sorun ile boğuşuyoruz. İşte bu yüzden iyi anlamak lazım. Referandumda ne oy vereceğimizi iyi düşünmek lazım.”

‘DAHA GENİŞ BİRLİKTELİK KURMA ZAMANI’

OHAL döneminde anayasa değişikliği yapılmasının yanlış olduğunu söyleyen bir kamu işçisi de “İşçiler siyasi görüş fark etmeksizin korku içinde. İşsiz kalacağız endişesi hakim herkeste. ‘Hayır’ı daha fazla kişiye anlatmazsak daha kötü durumlar olabilir. Şimdi birlik olma zamanı” dedi.

AKP ve MHP’nin de bir koalisyon içerisinde olduğunu belirten bir metal işçisi de şöyle konuştu: “Referandumda a partisi b partisi yok. Hepimizin ekmek mücadelesi, çocuklarımızın geleceği var. O yüzden hayır diyeceğiz. Birçok MHP’li işçi ‘hayır diyeceğiz’ diyor. Hayır için daha geniş bir birliktelikle hareket etmeliyiz.”

Sendikaların bu konuda daha etkin rol alması gerektiğini ifade eden bir metal işçisi de “İşimiz, ekmeğimiz, geleceğimiz için işten atmalara karşı, ek zam talebi için ortak hareket etmemiz gerekir” diye konuştu.

Emekli bir işçi de, “Cumhurbaşkanı imzası ile grevler yasaklanıyor. Elbette bu değişiklikte işçiye faydalı bir şeyler çıkmayacağı belli. Hayır demekten başka çaremiz yok” diye konuştu. (Kayseri/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Çocuk istismarcısı sanık tutuklandı

SONRAKİ HABER

Çaycumalı ozanın heykelini kırdılar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa