07 Şubat 2017 13:39

İsveç, çocuk yaştaki evlilikleri geçersiz sayacak

İsveç'te 18 yaş altındaki sığınmacıların kendi ülkelerinde yaptığı evlilikleri geçersiz kabul edecek.

Paylaş

Liberal Parti lideri Jan Björklund, Parlamento Sivil Komisyonu’na çocuk yaşta evliliklerin tamamen yasaklanması için hükümeti beklemeden kendi tasarısını hazırlaması çağrısında  bulundu.

İsveç’te 18 yaşın altındaki evli sığınmacılar sorunu bir süredir parlamento ve medyada tartışılıyor. İsveç yasalarına göre 18 yaşından küçük çocukların evlenmesi yasak. Ancak bu yasak, İsveç’e gelmeden önce kendi ülkelerinde 15 yaşından küçük olmayanların yaptığı evliliği kapsamıyor. Liberal Parti, daha önce parlamentoya önerge vererek konuyu gündeme getirmiş ve başka ülkelerde evlenmiş olsalar bile 18 yaşından küçüklerle yapılan evliliklerin geçersiz sayılmasını talep etmişti. Şimdiye kadar çocuk yaşta evliliklerin İsveç tarafından kabul edildiğini ve eşlerin aynı eve yerleştirildiğini söyleyen Liberal Parti lideri Björklund, “Bu kabul edilemez” dedi. 

Kadın örgütlerinden gelen tepkiler sonucu Adalet Bakanı Morgan Johansson, yasaların yeniden gözden geçirileceğini ve konu hakkında hükümetin hazırlık yaptığını açıklamıştı. Ancak Liberal Parti, hükümeti yasa tasarısını geciktirmekle eleştirdi. Liberal Parti’nin komisyon üyeleri, Parlamento Sivil Komisyonu’na İsveç dışında 18 yaşından önce yapılan evliliklerin geçersiz sayılması için bir yasa tasarısı hazırlamasını önerdi. 

‘İSVEÇ’E GELEN PEK ÇOK KADIN HÂLÂ ÇOCUK’

İsveç’te hükümetin hazırlık yapmasına rağmen muhalefet partilerinin aynı konuyla ilgili yasa tasarısı hazırlaması ve önermesine çok ender rastlanıyor. Björklund, hükümetin gereğini yapmaması durumunda Parlamentoya görev düştüğünü söyleyerek “İsveç’e gelen pek çok kadın hâlâ çocuk yaşta ve her gün acı çekiyor, hükümetse bir şey yapmıyor” dedi. Diğer muhalefet partileri yetkilileri de, Liberal Parti’nin önerisine sıcak yaklaştıklarını açıkladı. Yasa tasarısının önümüzdeki aylarda parlamento gündemine gelmesi ve oylanması bekleniyor. (Stockholm/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

DNA’ya 2 harf daha ekleyip yapay canlı yaptılar

SONRAKİ HABER

Elektronik sigara daha mı güvenli?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...