IŞİD sanıkları yine salonu karıştırdı

10 Ekim davasında, müşteki ifadeleri sırasında gerginlik yaşandı. Sanıklar, ailelere su şişesi fırlattı. Duruşmaya ara verildi.

07 Şubat 2017 11:17
Paylaş

10 Ekim mitinginde yaşamını yitiren avukat Uygar Coşgun’un eşi avukat Mehtap Sakinci Coşgun, müşteki sıfatıyla konuştu.

"Şikayetimi hem kendim, hem 3 yaşımda oğlum Sarp Coşgun adına yapmak istiyorum" diyen Coşgun, "101 tane güzel iyi insanın katledildi. Nasıl bu kadar güzel insan biraraya gelmiş diyoruz. Bu ülkenin öğretmenleri, mühendisleri, avukatları, ortaokul, lise, üniversite öğrencileri katledilmek istendi. Acılı aileleri dinlerken acıkan, uykusu gelen, tuvalete gidenler var. Biz aylardır yemek yiyemedik, uyuyamadık, tuvalete gidemedik tek başımıza. 101 kişinin ismini okumak istiyorum. Ne kadar azmış, çokmuş görsünler” dedi. Coşgun, daha sonra katliamda ölen 101 kişinin ismini okumaya başladı. Tam bitirdiği sırada sanıklarından Mehmedin Baraç, “Yasin Börü” diye bağırdı.

İfadesinde MUSTAZAF-DER’e gittiğini anlatan ve AKP Gençlik kolları üyesi olduğunu belirten Baraç’ın bu sözlerine yakınlarını kaybedenler tepki gösterdi. Bu arada bir polisin, eşini kaybeden bir kadını itmesiyle salon gerildi. Bu esnada sanıklardan Resul Demir’in avukatlara saldırmak üzere harekete geçtiği görüldü. Avukatlar da duruma tepki gösterdi. Bu esnada avukatların bulunduğu tarafa sanıkların tutulduğu yönden su şişesi atıldı. Sanıklar dışarı çıkarılırken avukatlarla da gerginlik çıkardılar. Avukatlar ve yakınlarını kaybedenler kendilerine fiziki ve sözlü saldırıda bulunan polisler olduğunu, kimliklerini tespit edilmesini istediler. Bir polisin ailelere “siz teröristsiniz” dediği iddia edildi. Gerginlik nedeniyle fenalaşan yaralılar ve kayıp yakınlarına salon kapısında bekleyen sağlık görevlileri müdahale etti.

Tartışmalar üzerine Mahkeme Başkanı Selfet Giray, önce duruşmanın sabah devam edileceğini söyledi. İtirazlar üzerine salonda sükunetin sağlanması koşuluyla duruşmaya devam edileceğini belirterek, yarım saat ara verdi. Yapılan görüşmelerin ardından mahkeme başkanı gerginliğin tekrarlanmaması için çevik kuvvet polislerinin salona alınmayacağını, sadece adliye polislerin salonda görevli olacağını söyledi.

‘POLİS IŞİD’LİLERDEN YANA TUTUM ALDI’

Aranın ardından sanıklar salona alınmadı. Müşteki avukatları müvekkillerine küfreden bir polis ile küfrederek vuran başka bir polisin kask numaralarını mahkeme heyetine sunarak haklarında işlem yapılmasını istedi. Ayrıca müştekilere “Siz teröristsiniz” diyen başka bir polisin de yaka numarasını vererek işlem yapılması talep edildi. Avukat Tugay Bek, aradan önce yaşanan gerginliğin sebebinin sanıklar olduğuna dikkat çekerek, sanıkların bu konuda uyarılmasını talep etti. Bek, herşeye rağmen sanıkların salonda bulunmasını talep etti. Bek, “Salonda çevik kuvvet polislerin az önce yaşananlar karşısındaki davranışları nedeniyle katliamın bir parçası IŞİD terör örgütlerinin yanında ve mağdur alilerin karşısında tutum aldıklarını düşünüyoruz. Bu konuda işlem yapılmazsa, bu tutumlarını sürdürmelerinden endişe ediyoruz.

Tüm bu polis memurları hakkında işlem yapılmasını talep ederiz” dedi. Avukat Kazım Bayraktar ise, “Bizim burada can güvenliği kaygısı duyduğumuz bir kolluk gücü var. Çevik kuvvetten kaygılanıyoruz. Nedeni şu? Cumhurbaşkanlığının korumasını yapan bir polis memuru Rus Büyükelçisini öldürdü ve IŞİD’liydi. Buraya gelen çevik kuvvet polislerini izledim. Çok az sayıda profesyonel bakışla izleyen memur gördüm. Birçoğu sanıklarla benzer bakışlara sahipti. Bundan sonraki duruşmalarda çevik kuvvet polislerine görev verilmemesini talep ediyoruz” dedi.

Duruşmanın bitiminde Mahkeme Başkanı güvenlik sorununu öne sürerek sanıkların bugünkü duruşmaya getirilemeyeceğini söyledi. Müşteki avukatlar bu duruma itiraz ederek böylesi bir kararın sanıkları ödüllendirmek anlamına geldiğini söylediler. İtirazlar üzerine mahkeme heyeti avukatlar ve duruşma savcısı bir araya gelerek güvenlik konusunu konuşup karara bağlayacaklar. Duruşma bugün saat 12.00’de başlayacak. Sanıkların  duruşma salonuna alınıp alınmamasına da sabah yapılacak görüşmede nihai bir karara bağlanacak. (Ankara/EVRENSEL)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Muhabir, 'Soğandan da MİT çıktı' haberinden yargılanıyor

SONRAKİ HABER

Genç Karl Marx Berlin’den sonra İstanbul Film Festivali’nde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...