11 Haziran 2012 18:41

AOÇ’de Başbakanlık konutuna ‘korkuluk’lu tepki

Mimarlar Odası Ankara Şubesi, başkentin oksijen deposu olan Atatürk Orman Çiftliği’ne (AOÇ) Başbakanlık Konutu yapılmasını protesto etmek için konutun yapılacağı araziye korkuluk dikti. Konut için çiftlikteki Orman Genel Müdürlüğü binası boşaltılırken, müdürlüğün diktiği 140 çeşit a

AOÇ’de Başbakanlık konutuna ‘korkuluk’lu tepki
Paylaş
Hilal Yağız

Mimarlar Odası Ankara Şubesi Yönetim Kurulu gazetecilerle birlikte, AOÇ’de Başbakanlık konutunun yapılacağı bölgeye giderek hasar tespiti yaptı. Ağaçlık bir arazide kurulacak konut için yapılan yol çalışmalarında çok sayıda ağacın kesildiği görüldü. Devlet Mezarlığının en uç noktasından bölgenin tamamına verilen hasar rahatlıkla izlenebiliyor. Yine alanın içinde bulunan Orman Genel Müdürlüğüne ait bina da gelen talimatla boşaltılmış durumda. Devlet Mezarlığının karşısında yer alan bu arazide yer alan 140 çeşit ağaç, konut yapımı sırasında yok olabilir. Orman Genel Müdürlüğü binasının önündeki yol çalışması ise yanlış hesaplanmış bir güzergah. Bu nedenle buradaki çalışma devam etmeyecek.

‘ÇİFTLİĞİN BAŞINA KARGALAR ÜŞÜŞTÜ’

Çiftlik Mahallesi’ndeki tren istasyonu ile çevresindeki mesire alanları yeni yapılacak kavşak ve yol sebebiyle yıkılacak. Bölge esnafı ise bu durumdan habersiz. Yine yolun üzerinde bulunan birçok tarihi mekan da yıkılacak yerler arasında. Atatürk Evi ve hemen yanındaki Ankaralıların en gözde piknik alanı da artık ziyaretçilere kapanmış.

Bölgedeki hasarın büyük olduğunu belirten mimarlar tepkilerini Başbakanlık konutunun yapılacağı yere temsili bir korkuluk dikerek gösterdiler. Araziyi talan etmek isteyenleri “kargalara” benzeten Mimarlar, korkuluk ile çiftliğin başına üşüşen “kargaları” kaçırmayı amaçladıklarını belirttiler.

AOÇ VATANDAŞA YASAKLANACAK

Daha sonra Şarap Müzesi’ni ziyaret eden mimarlar burada yaptıkları açıklamada, yeşil alanların yok olma tehdidiyle karşı karşıya olduğunu belirttiler. Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Ali Hakkan, “Şu anda hukuka aykırı bir süreç yaşanıyor. Başbakanlık hizmet binalarının yapılması için bu alanının seçilmesi son derece yanlıştır” dedi.

Şehirlerin betonarme binalardan ibaret olduğunu kaydeden Hakkan, Türkiye’de zaten az olan yeşil alanın betonlaştırılmasını doğru bulmadıklarını dile getirdi. Mimarlar Odası Ankara Şube Yönetim Kurulu Üyesi Ali Atakan da, çiftliğin tam ortasından geçen yolun büyük sıkıntılar yaratacağını ifade etti. Ankara Şube Sekreteri Tezcan Karakuş Candan ise Ankara halkına ait olan bu bölgenin, Başbakanlık binası yapıldıktan sonra vatandaşa yasaklanacağına dikkat çekti. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Egemenlik kayıtsız şartsız tekelci sermayenindir!

SONRAKİ HABER

İşçiler Anayasada taleplerini görmek istiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...