07 Şubat 2017 00:52

Trump’ın yasağı çocukları vurur

BM Raporuna göre acil yardıma gereksinim duyan kesim olan çocuklar Trump’ın ABD’ye giriş yasağı getirdiği yedi ülkeden beşinden geliyor.

Paylaş

Russell Goldman’ın New York Times gazetesinde yer alan haberine göre, Birleşmiş Milletler’in (BM) hazırladığı bir raporda, uluslararası acil yardıma en çok gereksinim duyan kesim olan çocuklar, Trump’ın ABD’ye giriş yasağı getirdiği yedi ülkeden beşinden geliyor. Eğer Trump, mahkemenin iptal ettiği yasağı yeniden yürürlüğe koymayı başarırsa, en çok çocuklar etkilenecek. 

BM Çocuk Fonu UNICEF, varlıklı ülkelerden, açlık çeken, yerinden yurdundan edilen, çatışmalı bölgelerde bulunan, hastalık sorunu olan ve diğer acil insani gereksinimleri olan milyonlarca çocuk için kullanmak üzere 3.3 milyar dolar para yardımında bulunmalarını istedi. Paranın yüzde 40’ı mülteci olan ve ülkelerinde yaşamayı sürdüren Suriyeli çocuklar için kullanılacak. 

UNİCEF’in raporunda, çocukların en çok risk altında olduğu diğer ülkelerin, Trump’ın yasaklı listesinde bulunan Irak, Somali, Sudan, Yemen ve listede bulunmayan Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Etyopya, Nijerya ile Güney Sudan olduğu belirtiliyor. 

ABD’DEKİ SURİYELİLERİN YARISI 14 YAŞIN ALTINDA

Bir mülteci yardım örgütü olan Uluslarası Kurtarma Komitesi Başkan Yardımcısı Jennifer Sime da, “Bu, yasaktan en çok etkilenenlerin dünyada en savunmasız konumda bulunan, terörden kaçan kadın ve çocuklar olduğunu ortaya  koyuyor. ABD’ye yerleştirilen Suriyeli mültecilerin yarıya yakınını 14 yaşın altında çocuklar oluşturuyor. ABD de onlara sırt çeviriyor” diyor.

ABD, 2016’da UNICEF’e 400 milyon doların üzerinde bağışta bulundu. Öte yandan, eski bir ABD diplomatı olan UNICEF Direktörü Anthony Lake’in vize yasağı yürürlüğe girdiğinden bu yana sessiz kalması dikkat çekiyor.

YASAKLI ÜLKELERİN ÇOCUKLARI

Raporda, UNICEF’in, Trump’ın yasaklı listesinde bulunan ve aynı zamanda çocuklar açısından en yüksek risk içeren 5 ülke için gereksinim duyduğu şeyler de yer alıyor: 

SURİYE : BM, Suriye’de 6 yıldan bu yana süren savaş nedeniyle yerinden yurdundan olan çocuklara yardım için yaklaşık 1 milyar dolara gereksinim duyulduğunu belirtiyor. Yine örgütün, hâlâ savaşın yakıp yıktığı ülkelerde yaşayan 5.8 milyondan fazla çocuk için 300 milyon doların üstünde yardım talebi var. 

YEMEN: UNICEF, iç savaş yaşayan ve ciddi bir açlık sorununa maruz kalan Yemen’de yaklaşık 200 milyon dolarlık yardım arayışında. Örgüt bu yıl, bu paranın büyük bir kısmının 6.9 milyon çocuk için kullanılacağını söylüyor.

IRAK: 5.1 milyondan fazla çocuğun yardıma gereksinimi var; dörtte biri ülkelerindeki savaş nedeniyle yerinden yurdundan edilmiş durumda. BM, 5 yaşın altındaki 5 milyondan fazla çocuğa çocuk felci aşısı yapmakta kullanılacak  160 milyon dolar bulma çabasında.

SUDAN: BM, 5 yaşın altında olan ve yetersiz beslenen iki milyondan fazla Sudanlı çocuğa yardımda bulunmayı planlıyor. UNICEF, büyük bir kısmı beslenme programlarında kullanılmak üzere 100 milyon doların üzerinde bir para arayışında.

SOMALİ: UNICEF, bu ülkede 5 yaşın altında tahminen 850 bin kadar çocukta akut beslenme bozukluğu söz konusu olduğunu ve bunun için 2017’de 60 milyon doların üzerinde bir paraya gereksinim duyduğunu söylüyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

‘İstismar davalarında kamuoyu oluşması önemli’

SONRAKİ HABER

Büyük duvar yılı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...