06 Şubat 2017 22:46

BM: Afganistan'da sivil ölümleri 2016'da rekor düzeye çıktı

BM 2016 yılında çatışmalarda ölen ve yaralanan sivil sayısının rekor düzeye çıktığını söyledi. Ölenlerin üçte birine yakınını çocuklar oluşturuyor

Paylaş

Birleşmiş Milletler (BM), geçen yıl Afganistan'da çatışmalar sonucu ölen ve yaralanan sivillerin sayısının yüzde 3 artışla rekor düzeye çıktığını açıkladı. BM'ye göre ölenlerin üçte bire yakınını çocuklar oluşturuyor.

BBC Türkçe’nin haberine göre BM'nin Afganistan Yardım Misyonu UNAMA 2016'ya ilişkin raporunda, geçen yıl Afganistan'da 3 bin 498 sivilin öldüğünü, 7 bin 920 kişinin de yaralandığını açıkladı.

UNAMA, hayatını kaybedenlerin bine yakınının çocuklar olduğunu kaydetti.

Misyon, 2009 yılından bu yana Afganistan'daki çatışmalarda ölen sivillerin ve yaralıların kaydını tutuyor.

'ORANSIZ ARTIŞIN ESAS NEDENİ PATLAMAMIŞ CEPHANE'

UNAMA verilerine göre, Afganistan'daki çatışmalarda ölen sivillerin sayısı bir yıl öncesine göre yüzde 2, yaralı sayısı ise yüzde 6 arttı.

Misyonun raporundaki kaygı verici bir ayrıntı ise çocukların ölme ve yaralanma oranında görülen artışın bir yıl öncesine göre yüzde 24'e varmış olması.

Raporda çocukların yaralanma ve ölümündeki oransız artışın esasen sivil alanlarda kalan patlamamış cephaneden kaynaklandığı belirtiliyor.

BM, ölen ve yaralanan sivillerin yüzde 61'inin, hükümet karşıtı güçlerin (ağırlıkla Taliban), yüzde 24'ünün ise hükümet yanlısı güçlerin eylemleri sonucu olduğunu belirtiyor.

Hükümet yanlısı güçlerin yol açtığı bu yüzde 24'luk can kaybı ve yaralama vakasının yüzde 20'sinin Afgan Silahlı Kuvvetleri, yüzde 2'sinin hükümeti destekleyen silahlı gruplar ve yüzde 2'sinin de uluslararası askeri güçlerden kaynaklandığı tespit edilmiş.(DIŞ HABERLER)
 

ÖNCEKİ HABER

İsrail, tepki çeken yerleşim yeri yasasını onayladı 

SONRAKİ HABER

Katalonya Özerk Bölgesi'nin eski başkanı yargıç karşısında

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...