06 Şubat 2017 16:02

Romanya'da kararname çekildi ama halk çekilmiyor

Romanya’da yolsuzluk kararnamesi geri çekilmesine rağmen halk kitlesel eylemlerini sürdürüyor.

Paylaş

Romanya’da kitlesel eylemler yolsuzluk kararnamesi geri çekilmesine rağmen sürüyor. Sosyal Demokrat Parti (PSD) hükümeti, geçtiğimiz Çarşamba yürürlüğe koyduğu; yolsuzluk yapan siyasetçi ve bürokratların cezalandırılmasına engel olacak, hapiste olanları da çıkaracak kararnameyi geri çektiğini açıkladı. Ancak hükümete yönelik tepkiler dinmedi. Önceki gün sadece başkent Bükreş’te 500 bin kişiye ulaştığı belirtilen dev gösterinin talebi de “Hükümet istifa” oldu.  Protestolara katılanların önemli bir kesimini ise gençlerin oluşturduğu belirtiliyor.  

ABD VE AB AÇISINDAN ÖNEMLİ ÜLKE; ROMANYA

Romanya’da en az 2 bin 150 devlet yetkilisi rüşvet/yolsuzluk suçlamalarıyla karşı karşıya. Öte yandan ülkedeki siyasi gelişmeleri Avrupa Birliği ve ABD de dikkatle izliyor. 

NATO üyesi olan Romanya, Rusya’ya yakınlığı, Ukrayna ile sınırı ve Karadeniz’e kıyısı nedeniyle ABD’nin Rusya’yı askeri ablukaya alma planları açısından önemli bir noktada bulunuyor. Romanya’da da ABD’nin füze savunma kalkanı mevcut. Geçtiğimiz yıl Rusya’nın itirazına rağmen kalkanın aktif hale getirilmesi kararı alınmıştı. Ayrıca Rusya donanmasının en önemli üssü olan Karadeniz’de kalıcı NATO filosu oluşturma planları açısından da Romanya’nın varlığı önemli. Bu nedenle ülkedeki siyasi gelişmeler ABD, Rusya ve AB’yi yakından ilgilendiriyor. 

AB HÜKÜMETE KARŞI TUTUM ALDI

Avrupa Birliği, yolsuzluk eylemleri sürecinde hükümet karşıtı bir çizgi izledi. Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ve Yardımcısı Frans Timmermans, “Romanya’daki gelişmeler hakkındaki derin endişeleri”ni dile getirdi, “Yolsuzlukla mücadele ilerletilmeli, geriye dönülmemeli” açıklaması yaptı. Yine Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Martin Schaefer de, Romanya hükümetinin kararnamesi için “iyi ve uygun bir işaret değil” dedi. 

Romanya Cumhurbaşkanı Klaus Johannis de açıktan hükümeti eleştirmiş, kararname açıklandığında sosyal medyada “hukuk için kara bir gün” diye yazmıştı. Hatta Cumhurbaşkanı bizzat sokağa inerek eylemlere katılmıştı. Johannis’in bu tutumu PSD hükümeti tarafından ise “Darbeye katılma” olarak nitelendirilmişti. 

Romanya Avrupa Birliği ülkeleri arasındaki en yoksul ülkelerden biri. Ortalama aylık işçi maaşının 400 avro olduğu ülkenin nüfusunun yüzde 40’ı ve 18 yaş altı nüfusun yüzde 48’inin yoksulluk riski taşıdığı belirtiliyor. 

PSD hükümeti, 2015’te başkent Bükreş’teki bir gece kulübünde çıkan ve 32 kişinin öldüğü yangının ardından yine kitlesel gösteriler sonucu istifa etmişti.  Cumhurbaşkanı seçimlere kadar bir teknokratlar hükümeti oluşturmuştu. PSD. geçtiğimiz aralık ayında yapılan seçimlerde yüzde 46 oyla iktidara geri dönmüştü. Ancak seçimlere katılım yüzde 40 gibi düşük bir oranda kalmıştı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Özgür ve demokratik yaşam için 'Hayır'

SONRAKİ HABER

Vank’ın Çocukları galası Beyoğlu sinemasında

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...