06 Şubat 2017 13:05

Kayyım atanan Akdeniz Belediyesi’nde işçi kıyımı hazırlığı

Akdeniz Belediyesi’nde ‘küçülmeye gidiliyor’ gerekçesi ile çok sayıda çalışanın işine son verileceği öğrenildi.

Paylaş

Turan DAL
Mersin

Akdeniz Belediyesi’nde geçtiğimiz hafta Cuma günü İŞTAR’da çalışan 5 işçinin işlerine son verilmesinin ardından, bugünde ‘küçülmeye gidiliyor’ gerekçesi ile çok sayıda çalışanın işine son verileceği öğrenildi. Duruma tepki gösteren DİSK Genel-İş Mersin Şubesi Başkanı Kemal Göksoy, “Amacın küçülme olduğunu sanmıyorum. Yeni kadrolar açmaktır. AKP’ye hizmet etmektir” dedi.

Akdeniz Belediyesi’nin almış olduğu kararla küçülmeye gideceği öğrenildi. Küçülme gerekçesi ile çok sayıda işçinin işine son verileceği bu karara Genel-İş Mersin Şubesi tepki gelirken,  gazetemize yaptıkları açıklama ile belediyede örgütlü oldukları işçilere de seslendi.

'İŞÇİLERİMİZ ŞİMDİYE KADAR İŞLERİNİ ALINLARININ AKIYLA YAPMIŞLARDIR'

“Akdeniz Belediyesi’ne yapılan kayyum atamasından itibaren sendikamızın tutumu ve davranışı ortadadır” diyen Göksoy, “ Ancak Akdeniz Belediyesi bir iş yeridir. Halkların yaratmış olduğu bir değerdir. Bu değerin yönetimine hangi partiden gelinirse gelinsin, orası bizim iş yerimizdir ve bizler orayı iş yerimiz olarak görüyoruz. O yüzden Akdeniz’de yıllardan beri örgütlü olduğumuz işçilerimiz, 15 yıldır çalışan işçilerimiz şimdiye kadar işlerini alınlarının akıyla yapmışlardır. Üretmişlerdir. Akdeniz Belediyesi’nde en ağır işleri ucuza yaparken hayatlarını bir şekilde bu aldıkları ücrete bağlamışlardır. Kayyum geldi diye bu işçileri bir anda hiçbir gerekçe göstermeden işten atmak işçi kıyımının en büyük göstergesidir” diye konuştu.

'AMAÇ YENİ KADROLAR AÇMAKTIR'

“Belediye olarak, evet küçülmeye gidilebilir ama Akdeniz’in sınırları belli, ölçüleri belli “ diye belirten Göksoy, “68 mahallesi var. Parkları var. Buralarda çalışmak üzere işe alınmış işçilerin hiçbiri, yapılmış ihalelerin hiçbiri gelişigüzel yapılmış değil… İhtiyaca binaen yapılmıştır. Hatta firma sahipleri konuştuğumuz zaman eleman eksikliğinden yakındıkları dahi oluyordu. Şimdi keyfi uygulamalarla yapılanın küçülme bahanesi olduğunu sanmıyorum. Amaç yeni kadrolar açmaktır. Yani AKP’ye hizmet etmektir. AKP’ye kadro açma planıdır” düşüncesinde olduklarını aktardı.

'İŞTEN ÇIKARILMALARA DAİR BİR GEREKÇEDE SUNULMUYOR'

“Buradan AKP’li işsizleri yadırgamıyoruz bu ayrı bir şey” şeklinde konuşan Göksoy, “Yıllardan beri çalışan insanların yerine gelip onların işinden, aşından edip çoluğunu çocuğunu aç bırakıp gelip işe girmeyi de çok etik bulmuyoruz.  Küçülme meselesine gelirsek eğer bunun bir prosedürü vardır. Yani 15 yıldır çalışan bir arkadaşımız aradı bizleri kendisinden bilgi aldık. Park bahçelerde çalışmış, temizlikte çalışmış, teknik hizmetlerde çalışmış en sonunda kadın sığınma evinde çalışırken bugün işten çıkarılmış. İşten çıkarılmalara dair bir gerekçede sunulmuyor” ifadelerini kullandı.

'KÜÇÜLME OLACAKSA ANA MUHATAP BİZİZ'

“Buradan Akdeniz Belediyesi’ne çağrıda bulunuyoruz” vurgusunda bulunan Göksoy, “Bu işin muhatabı biziz. Bu işçiler yıllardan beri sendikamızın örgütlü çalışanlarıdır. Eğer bu işçilerle ilgili bir sıkıntı sorun var ise, çalışmayan var ise arkasında durmayız. Ama çalışanların sonuna kadar arkasında olacağız. Bir uygulama, küçülme olacaksa ana muhatap biziz, bizimle görüşmeleri lazım. Yoksa biz demokratik bütün haklarımızı, meşru zeminde sonuna kadar kullanacağız” dedi.

'İŞÇİLER ÖRGÜTLÜ DAVRANSIN'

İşçilere de seslenen Göksoy, “işçiler birliğini bütünlüğünü bozmasın. Onların arkasında, yanında DİSK/Genel İş Sendikaları var. Örgütlü bulundukları kurumları var. Bizim derdimiz işçilerin, emekçilerin özlük haklarını korumak. İşçiler örgütlü davransın” açıklamasında bulundu.

Son olarak taşeron firmalardan yetkililerin, bazı işçileri arayıp işlerine son verildiklerini söyledikleri belirtiliyor.

ÖNCEKİ HABER

Petkim'de iş kazası: 1 işçi yaralandı

SONRAKİ HABER

ABD’de Trump'a karşı bir günlük genel grev çağrısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...