06 Şubat 2017 11:38

Maçka Parkı imar planına 2 bin dilekçeyle itiraz

Maçka Parkı'nı savunmak isteyen vatandaşlar, imar planına karşı topladıkları 2 bin itiraz dilekçesini İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne teslim etti.

Paylaş

Eylem NAZLIER
İstanbul 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) önünde bir araya gelen Maçka Parkı Hepimizin İnisiyatifi üyeleri parkı imara açacak olan plana itiraz etti. Toplanan yaklaşık 2 bin dilekçe, İBB önünde yapılan açıklamanın ardından imar ve şehircilik daire başkanlığı'na teslim edildi.

Dolmabahçe-Levazım-Baltalimanı-Ayazağa Tünelleri Projesi’nin Dolmabahçe ayağı için bir kısmı kapatılan Maçka Demokrasi Parkı’nın Vodafone Arena’ya bakan kısmı çitlerle çevrildi. Bu imar planına karşı toplanan yaklaşık 2 bin itiraz dilekçesi imar ve şehircilik daire başkanlığı'na teslim edildi.

İBB önünde bir araya gelen Maçka Parkı Hepimizin İnsiyatifi üyeleri, “Tünel projesi iptal edilsin ağaçımıza dokunma” pankartını açtı. Yaşam savunucuları ellerinde, "Park bizim semt bizim", "Oyun alanıma dokunma", 'Maçka parkı'na tünel yapılmasını izin vermiyoruz", "Ne demek parkına tünel", "Parkıma dokunma" dövizleri taşıdı. 

'PARKLAR ŞANTİYE ALANI DEĞİL'

İBB önünde yapılan açıklama konuşan Maçka Parkı Hepimizin İnisiyatifinden Çağdaş Öztürk; parkların, yeşil alanların şantiye alanına dönüşmesine tepki gösterdi. "Yine ağacı savunuyoruz, kuşu savunuyoruz, Kediyi, köpeği savunuyoruz" diyen Öztürk şöyle konuştu:  “Tünel projesi ilk başta Fulya ile Levaazım arasında geçecek. Oradan da 3. Köprüye gidecek. Kuzey ormanlarını mahvedecek bir proje. İBB kadar Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar suçlu. Kaybedecekler ama. Yeşil alanlarına sahip çıkanlar olarak söylüyoruz ki; parklar şantiye alanı değildir. Parklar nefes alabileceğimiz, kardeşleşebileceğimiz alanlardır. Gelin hep beraber Maçkaya sahip çıkalım.

'PROJE TAMAMEN HUKUKSUZDUR'

Avukat  Eren Can da, “Bu proje tamamen hukuksuzdur. Henüz imar planı askıdayken, imar planı kesinleşmemişken büyükşehir belediyesi yangından mal kaçırır gibi Ortaköy Vadisi'ni talan etmiş durumdadır. Maçka Parkı'nın bir kısmını kapatmıştır. Ne Koruma Kurulu onayı vardır, ne de ihalenin bir ilanı vardır. İBB hukuksuz bir iş yaptığını bilmektedir. Danıştay projeyi daha önceki süreçlerde iptal etmiştir. Proje iptaline rağmen İBB bir kez daha dava açma sürecimizi beklemeden açık bir hukuksuzlukla talan etmektedir. Hukuki olarak süreci takip edeceğiz. Suç işliyorlar. Doğasını savunanlar olarak konunun takipçisi olacağız" diye konuştu.

Yaşam alanlarını savunanlar adına ortak açıklamayı Mahalle Sakini Kürşat Oral okudu. Maçka Demokrasi Parkı'nın bir kısmının 26 Ocak 2017 günü paravanlarla çevrildiğini söyleyen Oral, “Maçka parkı'nın sakinleri olarak tepkilerimizi üzerine açıklama yapan İBB, parkın  bir kısmının 'Dolmabahçe-Levazım- Baltalimanı-Ayazağa Tünelleri' projesi için kapatıldığını belirtti. Bugüne kadar pek çok örneğine rastladığımız, yeşil alanı şantiye alanı görme eğilimi, bu kez Maçka Parkı'nda hayata geçirilmek isteniyor" diyerek tepkisini dile getirdi.

'MAHKEME KARARLARI HİÇE SAYILIYOR'

Maçka Parkı'nın kapatılmasını öğrendiklerinde  imar planına itirazlarını, Kültür Varlıkları Koruma Kurullarına (2 ve 3 nolu) dilekçe ile ilettiklerini belirten Oral, "Oysa ki; bu proje daha önce idare Mahkemesi ve Danıştay tarafından iptal edilmişti. Sorun Sadece Maçka Parkı ile de sınırlı değil. Maçka parkı illa adım. Projede öngörülen tünelin çıkış noktası olan Levazım bölgesinde yaşanacak olan talan ciddi bir tehdit oluşturuyor. Yüksek mahkeme projeyi iptal ederken, 200 dönüm alanı kapsayan ve kentsel park alanı olarak tescilli Ortaköy Vadisi'ni ciddi anlamda tahrip edecek olmasını gerekçe göstermiştir. Mahkeme kararları hiçe sayılıyor" diye konuştu. 
Danıştay kararlarına rağmen hem Ortaköy Vadisi'ni hem de Maçka park'ını şantiye haline getirdiği söyleyen Oral, "Ne yazık ki projenin İBB ile eşdeğer düzeyde bir diğer sorumlusu da CHP'lı Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar. Hazinedar projenin gönüllü reklamcısı" dedi. 

Basın açıklamasının ardından "Maçka parkı parktır, park kalacak" sloganı atan yaşam savunucuları imar planına itiraz etmek için topladıkları 2 bin dilekçeyi İBB'ye götürdü.
 

ÖNCEKİ HABER

CHP: Hükümet hayırsız mirasyedi gibi

SONRAKİ HABER

ÖDP: Kamusal varlıklarımızın gasbına hayır!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...