06 Şubat 2017 07:51

İsveç’te itfaiyecilerden toplu istifalar

İsveç'te kazanılmış haklarını gasbeden toplu iş sözleşmesini protesto eden itfaiyeciler toplu istifa ediyor.

Paylaş

İsveç’in değişik yerleşim birimlerinde part-time (kısmı süreli) çalışan itfaiyeciler, işveren ve sendika arasında imzalanan ve kazanılmış haklarını gasbeden toplu iş sözleşmesini protesto etmek için toplu olarak istifa ediyor.

Trosa yerleşim birimde çalışan itfaiyecilerinin tamamının istifa etmesinin ardından eylemler 15 yerleşim birimine yayıldı. Yüzlerce itfaiyeci, işveren ve sendikayı protesto etmek için istifa dilekçesini verdi. 

İtfaiyecilerini üyesi olduğu İtfaiyeciler Federasyonu ile işveren konumundaki SKL (İsveç Belediyeler ve İl Genel Meclisleri) arasında imzalanan ve 1 Mayıs’tan itibaren yürürlüğe girecek olan iş kolu düzeyinde imzalanan toplu sözleşmede part-time çalışan itfaiyecilerin kazanılmış bazı hakları ortadan kaldırılıyor ve çalışma koşulları kötüleştiriliyor.

Gece ve hafta sonlarında ödenen zamansız çalışma saatleri ve araç kullanma zammı kaldırılıyor. Senelik izin ödentileri de azaltılıyor. Yeni sözleşmenin yürürlüğe gireceği 1 Mayıs 2017 gününden itibaren iftaiyeciler, yılda 4 ila 7 bin Kron gelir kaybına uğrayacak. 
İtfaiyeciler, sendika ve işveren arasında imzalanan toplu sözleşmeyi bir felaket olarak niteliyor ve  iptal edilmediği takdirde sözleşmenin yürürlüğe gireceği gün istifalarını yürürlüğe koyacaklarını söylüyor.

SKF’in Toplu Sözleşme Şefi Niclas Lindhl, part-time çalışan itfaiyecilerinin bazı haklarını kaybedeceklerini kabul ediyor ama bir geçiş dönemi uygulamasıyla ücretlerdeki düşüşleri azaltacaklarını iddia ediyor. Toplu sözleşmenin itfaiyecilerin büyük çoğunluluğun yararına olduğunu, iftaiyecilerin hoşnutsuzluk ve istifalarının toplu sözleşmenin iyi yanlarını bilmemelerinden kaynaklandığını öne sürüyor. 

Oysa itfaiyecilerin büyük çoğunluğu, 15 bininden 10 bini part-time çalışıyor ve bunların tamamı yeni toplu sözleşmeyle kazanılmış bazı haklarını kaybediyor. Sadece itfaiyeciler değil bazı sendika temsilcileri de toplu sözleşmeye imza atan sendikaya tepkili. 

Västra Mälardalen İtfaiye İstasyonu’nun işyeri temsilcisi Fredrik Ström, yeni sözleşmenin İsveç genelinde tepki ile karşılandığını ve pek çok itfaiyecinin istifa dilekçesini verdiğini hatırlattıktan sonra, “10 bin itfaiyeciden hiç biri sözleşmeden hoşnut değil. Biz sözleşmeninin yırtılmasını ve yeni ve doğru bir sözleşme yapılmasını istiyoruz” diyor. 

Eğer işveren geri adım atmadığı ve uzlaşmaya yanaşmadığı takdirde binlerce itfaiyecinin istifa etmesi pek çok yerleşim biriminde kaosa neden olacak ve itfaiye ekipleri yangınları söndürmekte yetersiz kalacak. (Stockholm/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Hrant'ın Arkadaşları: 10 yıldır adalet bekliyoruz

SONRAKİ HABER

Almanya Dışişleri Bakanı'ndan Demirtaş'a davet

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...