06 Şubat 2017 03:09

Büyük katliamın ikinci duruşması bugün başlayacak

10 Ekim Katliamı davasının ikinci duruşması bugün başlıyor. Duruşmada kritik sanıklar ve mağdurlar konuşacak.

Paylaş

10 Ekim Katliamı davasının 2. duruşması bugün Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesinde başlayacak. 11 Şubat’a kadar sürecek oturumlarda, 10 Ekim Katliamı’nın kilit isimlerinden Halil İbrahim Durgun’un eşi Esin Altıntuğ ile Metin Akaltın’ın eşi Hatice Akaltın’ın ifadelerinin alınması bekleniyor. Ayrıca mahkeme 10 Ekim Katliamı’nda yaralananlar ile  hayatını kaybedenlerin ailelerini dinleyecek.

Duruşmanın ilk oturumu bugün saat 10.00’da başlayacak. 4. Ağır Ceza Mahkemesi salonun küçük olması nedeniyle yine 10. ve 11. Ağır Ceza Mahkeme salonları kullanılacak. Davada 17’si tutuklu, 19 sanık yer alıyor.

Emek örgütleri ve katliam mağdurları geçtiğimiz Cuma günü Ankara’da açıklama yaparak, tüm kamuoyuna katliam mağdurlarının adalet arayışına destek olmaları çağrısında bulunmuş, açıklamada söz alan 10 Ekim Barış ve Dayanışma Derneği Başkanı Mehtap Sakinci Coşgun, “Zoru başarmak, iyi olmak, iyi kalmak ve kaybettiklerimiz için, yaralılarımız için, adaletin sağlanması için, 6 Şubat Pazartesi günü başlayacak ve bir hafta devam edecek davamız için Ankara Adliyesi’nde buluşuyoruz” demişti.

DURGUN VE AKALTIN KİM?

10 Ekim Katliamı’nın kilit isimlerinden Halil İbrahim Durgun’un eşi Esin Altıntuğ ile Metin Akaltın’ın eşi Hatice Akaltın’ın duruşmada ilk kez konuşacak. Halil İbrahim Durgun, Ankara Katliamı’nın kilit isimlerinden biri, Yunus Durmaz’ın sağ koluydu. Yunus Durmaz’a ev ve araçların ayarlanması konusunda yardımcı oldu. Hücre evlerinde, malzeme taşırken pek çok kez kameraya takıldı. Antep hücre yapılanmasına insan kaynağı buldu. İki canlı bombayı da 34 DM 8774 plakalı araçla Ankara’ya götüren de oydu.

Durgun’un, 14 Kasım 2015 tarihinde Antep’te yapılan bir hücreevi baskınında kendisini patlattığı ileri sürülüyor.Durgun’un kendisini patlattığı iddia edilen evden gözaltına alınan  eşi Esin Durgun ilk ifadesinde Halil İbrahim Durgun’un kendisine; 10 Ekim Katliamı için ‘Yapmak zorundaydım’ dediğini söyledi. Metin Akaltın ise Ankara İddianamesi’nin 13 numaralı sanığı. Halil İbrahim Durgun’un kendisini patlattığı ileri sürülen evi, Burak Ormanoğlu ile birlikte kiraladılar. Hem 2 canlı bombanın olduğu evde, hem de o evin altındaki depolardan malzeme taşırken ki görüntüleri var. Yunus Durmaz’la yan yana girip çıkıyorlar. Bombalı eylemlerin tümünde Akaltın’ın adı var.

Mehmet Kadir Cabael ve geçtiğimiz günlerde yakalanan Abdülmuttalip Demir’le birlikte IŞİD depolarından sorumlu olduğu belirtiliyor. Akaltın’ın 10 Ekim bombacılarının Antep’te kaldığı eve giriş çıkış yaparken ki kamera görüntüleri de dosyada yer alıyor. Görüntülere göre, katliamdan bir gün önce eve birkaç kez giriş çıkış yapan Akaltın, canlı bombalar ile Yunus Durmaz ve Halil İbrahim Durgun evden çıktıktan sonra eve tekrar geliyor ve saat 23:21’de elinde bilgisayar olduğu düşünülen bir eşyayla çıkıyor. Eve son giren kişi olan Akaltın’ın, evdeki delilleri yok ettiği tahmin ediliyor. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Anayasa değişikliği ne getiriyor, ne götürüyor?

SONRAKİ HABER

10 Ekim’den sonra Antep’te rahat rahat faaliyet yürütmüş

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...