06 Şubat 2017 02:41

Senkromeç işçisi: On ay çocuğumu okula parasız gönderdim

İzmir Çiğli’de ücretlerini alamayan Senkromeç işçilerinin direnişi sürüyor. Fabrikadan bir işçi ‘On ay boyunca çocuğumu okula parasız gönderdim’ dedi.

Paylaş

Sevim GÜNGÖR
Deniz TÜREOĞLU
İzmir

İzmir’in Çiğli ilçesindeki Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulu olan ve Birleşik Metal-İş Sendikası’nın örgütlü olduğu Senkromeç’te işçilerin grevi devam ediyor. Fabrikada çalıştıkları on ay ücret alamadıklarını söyleyen bir işçi, “On ay boyunca çocuğumu okula parasız gönderdim, para veremedim” dedi.

Sekiz yıldır Senkromeç’te çalıştığını belirten Çağlar Sezer, “İçeride dokuz maaş alacağımız var. Eve götüreceğimiz bir ekmeğin bile hesabı yapılıyor burada. Ahlak kurallarına kanunlara göre yaptıklarının hiçbir hükmü yok. Aylardır emek veriyoruz, ücretimizi alamıyoruz, gördüğümüz muamele bu. Daha önce Binali Yıldırım gelmişti, burada ne halde olduğumuzu biliyor, devletten de destek bekliyoruz. Çalışma Bakanlığına, İŞKUR’a gerekli dilekçeleri verdik. Hakkımızı alana kadar buradayız, direneceğiz” dedi.

On iki yıldır burada işçilik yaptığını dile getiren Mehmet Kılıçkaya de şunları söyledi: “Bu üç dört yıl çok sıkıntı yaşadık. Gelen para tüm işçilere dağıtılacak dediler, beyaz  yakalıya bakıyoruz burada beş bin on bin lira maaş alıyor, bizim maaşımız zaten üç kuruş onu da vermiyorlar. Ben şimdi çıktım ama işsizlikten ücreti alıyorum, ama seksen kadar arkadaşım yararlanamıyor.”

Nurullah Ertargın da “On ay ücret alamadık doğru düzgün. Gittik hamallık yaptık evimizi bir şekilde döndürmeye çalıştık, çoluğumuz çocuğumuz var” dedi. İki tane çocuğu olduğunu söyleyen Ertargın, “İkisini de okutmaya çalışıyorum, evim kira, eşim gündelik temizliğe gidiyor. İnanın çocuklar okula giderken bir tost parası veremez hale geldik. On ay boyunca parasız gönderdim çocuklarımı okula. Anlatırken bile içim çok kötü oluyor. Son olarak işçilere söylemek istediğim; birlik olmadan hiçbir şey olmaz” diye konuştu.

Birleşik Metal İş İzmir Şubesi Mali Sekreteri Cengiz Koral da “Biz gereken her şeyi yapacağız, çünkü asgari ücretle kölelik yaptırıyorlar insanlara. Hükümetin kendisi açlık sınırını belirliyor iki bin lira diyorlar ama bin dört yüz lira asgari ücret veriyorlar insanlara. Açlıkla terbiye ediyorlar açıkçası. Karnı doysun diyor, beni sorgulamasın diyor,  sistem böyle devam ediyor. Ama biz sonuna kadar direneceğiz” dedi.

SENKROMEÇ’TE NE OLDU?

10 aydır işçilerin düzenli olarak ücret alamadığı fabrikada ilk olarak 19 Ocak günü 33 işçi ekonomik sorunlar ileri sürelerek işten çıkarılmıştı. Bunun üzerine, içerideki işçiler, hem atılan işçilerin geri alınması hem de maaşların ödenmesi talebiyle iş durdurmuştu. İş durdurmaya karşılık olarak ise patron 80’e yakın işçiyi daha tazminatsız bir şekilde işten çıkardı.

ÖNCEKİ HABER

Suriye’de yeni oluşumlar, yeni başarısızlıkların sinyali mi?

SONRAKİ HABER

Anayasa değişikliği ne getiriyor, ne götürüyor?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...